Haberler

Mermer sektörü 'taş' gibi

Tarih: 27 Ekim 2008 Kaynak: Referans Yazan: Hakan Tartan
Mermercilik son yıllarda yıldızı parlayan sektörlerin başında geliyor. Öyle ki, 1980'li yıllarda 2 milyon dolar seviyesinde yapılan ihracat, bugün 2 milyar dolarlar düzeyine geldi. Yani 25 yılda yaklaşık bin kat artan bir ihracat oranı söz konusu...
Aynı zamanda İzmir'de düzenlenen Uluslararası Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı sektörde dünya çapında en büyük ikinci fuar olma özelliğine sahip. Ancak dev gibi büyüyen bu sektör, gerek yanlış uygulanan sanayi politikaları, gerek eksik bırakılan teşvikler ve global kriz nedeniyle iyice darboğaza girdi. ABD'de başlayan global kriz nedeniyle büyük darbe yedi.
Örneğin; Türkiye mermer ihracatının yüzde 25'ini karşılayan Muğlalı mermerciler çok büyük sıkıntı içinde.

Ocakların yarısı kapandı
Muğla'da son 6 yılda 102 mermer fabrikasından 50'si kapısına kilit vurdu. Kalan 52 fabrikadan 27'si ise devren satılık tabelası astı. 737 bin 800 çalışanı ve 892 milyon dolar ihracatçıyla ülke ekonomisinin bel kemiği haline gelen mermer sektörü yanlış politikalar nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyor. Örneğin, altı yıl önce Muğla'da mermercilik sektöründe 13 bin 875 kişi çalışırken, bu rakam bugün 3 bin 411'e düştü. Muğla'daki mermer üreticileri Afyon'daki meslektaşlarından yüzde 30 oranında daha fazla masraf ve giderle faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor.

Denizli'de de son yıllarda büyük bir atak yaparak tekstilin alternatifi hale gelen mermer sektöründe bir yıl içinde bin kişinin işten çıkarıldığı belirtiliyor. Şu anda üretimde yüzde 30'a varan düşüşler var. ABD'de patlak veren ekonomik kriz ise mermercilerin yarasına kelimenin tam anlamıyla tuz biber ekti.

Yüzde 25 oranında azaldı
Çünkü, Denizli'den 65 ülkeye mermer ihracatı yapılıyor ve en büyük payı alan ABD'ye yapılan ihracat daha şimdiden yüzde 25 azaldı. Yani,  daha düne kadar dört blok mermerin satıldığı ABD'ye, bugün üç blok mermer gidiyor. Aynı şekilde Avrupa'ya yapılan satışlarda da azalma görülüyor. Bu nedenle yeni pazarlar aranmaya başlandı.

Geçen yıl Denizli'den 200 milyon dolarlık mermer ihracatı yapıldığını söyleyen Denizli Madenciler ve Mermerciler Odası Başkanı Samed Gündüz, 72 mermer ocağının bulunduğu kentte üretimde yüzde 30'lara varan düşüş yaşandığını ifade ediyor. Gündüz, mermer sektöründe çalışan 10 bin işçiden bininin son bir yıl içinde işsiz kaldığını söylüyor.

Dünyada 65 ülkeye mermer ihracatı yapan Denizli'de yıllık üretimin yüzde 60'ının ABD'ye, kalan yüzde 40'ı ise diğer 64 ülkeye ihraç edildiğini vurgulayan Gündüz, "ABD'deki pazar payımız giderek azalıyor. Bunu 2009'dan itibaren daha net hissedeceğiz. ABD'ye yaptığımız yaklaşık 120 milyon dolarlık ihracatta düşme bekliyoruz" diyor. Muğla ve Denizlili mermerciler sıkıntılı olur da İzmirli mermerciler olmaz mı?

Kriz yönetimi uygulanıyor
İzmir Mermerciler Derneği Başkanı Ferah Türkmen, kriz yönetimi uyguladıklarını, yatırımları azalttıklarını ve küçüldüklerini söylüyor. Mermercilerin sıkıntı içinde olduklarına işaret eden Türkmen, ABD pazarındaki daralma nedeniyle farklı pazarlara yöneldiklerini belirtiyor. Türkmen, sıkıntılı günleri aşmak için, sektörel bazda teşvik verilmesini, KOBİ'lerin finans sorununun çözülmesini, Eximbank kredi ödemelerinin ertelenmesini istiyor.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, 1.50'nin üzerine çıkan doların sektörde biraz rahatlama yarattığını ancak, sektörün sıkıntılarını aşabilmesi için dolar kurunun 2 YTL'nin üzerine çıkması gerektiğini ifade ediyor. Erdinç, "Diğer sektörlere göre 8-10 kat daha çok katma değer üretiyoruz. Destekle krizi aşabiliriz" diyor. Şimdi bütün bu olan bitenden sonra "Hamdolsun bizim durumumuz çok iyi" diyebilir miyiz?
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.