Haberler

1. İç Mimarlık Sempozyumu’nda Geleceğe Yönelik Yaklaşımlar Ele Alındı

Tarih: 28 Ekim 2008 Yazan: Gökçe Aras


22 – 24 Ekim tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde düzenlenen 1. İç Mimarlık Sempozyumu’nun ana teması "Mekan Tasarımında Geleceğe Yönelik Yaklaşımlar"dı. Üç gün süren etkinliğe iç mimaride en son teknolojiler, yeni eğilimler ve gelecek kavramı damgasını vurdu. Arkitera.com olarak etkinliğin ikinci gününün iki oturumunu izledik.

Sempozyumun ikinci gününün “Kuram” temalı ikinci oturumu Yrd.Doç.Dr. Şenay Boduroğlu başkanlığında gerçekleşti. Oturumun ilk konuşmacısı “Geleceğin Mekanlarında Engelliler ve Evrensel Tasarım Kavramına Bir Bakış” başlıklı sunumuyla Öğr.Gör.Dr. E.Esen Kaleli’ydi. Öncelikle mekan kavramını tanımlayan Kaleli, yapılanmış çevreyle insanın bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi. Yapılanmış çevrenin tarih boyunca fiziksel engeli olmayan insanlar düşünülerek tasarlandığını belirten Kaleli, standart gereksinimler saptanırken bütün insanların dikkate alınmasının öneminden bahsetti. Yaşamsal alanlar tasarlanırken ulaşılabilirlik ve evrensel tasarım prensipleri iki önemli unsur olmalı diyen Kaleli, evrensel tasarım prensiplerini ise şöyle sıraladı: Kullanımda çeşitlilik, esneklik, tasarımın basit ve anlaşılır olması, tasarımda algılanabilir bilgi, hata töleransının en aza indirilmesi, kullanımda minimum fiziksel efor, ulaşılabilirlik için alan ve boyut. Bu evrensel tasarım prensiplerinin geleceğin mekanlarının tasarım kuramı olması gerektiğini söyleyerek sunumunu tamamladı.

Oturumun ikinci konuşmacısı ise “Işık ve Mekan Tasarımlarının Teknolojiyle Yüzleşmesi” başlıklı sunumuyla Yrd.Doç.Dr. İpek Fitoz’dü. Bilinçsiz aydınlatmanın canlı ve cansız varlıklara zararlarından bahseden Fitöz, teknolojik gelişmelerle “karanlıklar”ın eski gücünü yitirdiğini vurguladı. Kötü ve yeterince araştırma yapılmadan uygulanan aydınlatmaların ışık kirliliğine yol açtığını söyleyen Fitöz bu kirliliğin küresel ısınma, ozon tabakası ve çevre kirliliği başta olmak üzere yarattığı çevresel etkilere değindi. Fitöz, bu kirliliği önlemek için alınması gereken önlemleri sıralayarak sunumuna son verdi.

Oturumun üçüncü ve son konuşmacısı “Değişimin Tetikleyicisi Olarak Teknoloji Kavramı ve İç Mimarlık İlişkisi” başlıklı bildirisiyle Yrd.Doç.Dr. Erkan Aydıntan’dı. İnsan hayatını en çok etkileyen disiplenlerden birisi olan iç mimalığın yaşamın özü olan değişime de oldukça açık olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Aydıntan, günümüzde teknolojik gelişmelere paralel olarak gelişen iç mimarlığın yönelimlerinden bahsetti. Aydıntan’ın, bu yönelimlere verdiği günümüz örnekleri; havayı temizleyen boya, sonik sandalye, otomatik kapılar, eko oteller, kapsül mekanlar, dijital medya ve akıllı evler, yakın gelecek örnekleri; ikinci nesil akıllı evler, mutfak teknolojisi, dönen şehir ve gök şehirler, uzak gelecek örnekleri ise;düşünceyi okuyan yatak – sandalye, genomlar (mobilyayı yetiştirme), şekil bellekli alaşımlar, yüzen kentler ve sanal öğretmendi. Aydıntan sunumunun sonunda akademik çevrelere yönelttiği, “hangi teknolojiler iç mimarlık mesleğini nasıl etkiler?” ve “gelecekte teknolojinin iç mimariye etkileri neler olabilir?” sorularına verilen genel cevapları dinleyicilerle paylaştı.

Verilen aranın ardından günün üçüncü oturumu yine “Kuram” temasıyla Yrd.Doç.Dr. Saadet Aytıs başkanlığında gerçekleşti. Oturumda sözü ilk olarak “Yönetim Bürolarında Geleceğe Yönelik Yaklaşımlar” başlıklı konuşmasıyla Öğr.Gör. Rabia Köse Doğan aldı. Yönetim bürolarının tarihten bugüne gelişimini örnekler üzerinden anlatarak söze başlayan Doğan, büroların kent içindeki konumlanmaları ve plan anlayışlarından bahsetti. Doğan, geleceğin ofis tasarımlarında özgür ofis anlayışının benimseneceğini söyleyerek sunumunu bitirdi.

Doğan’ın ardından sözü, “Loft Oluşumunun Sosyo-Kültürel Arka Planı: Yeni Bir Mekan Kurgusu” başlıklı bildirileriyle Arş.Gör. Esin Sarıman ve Arş.Gör. Burçe Tokuş aldı. Loft oluşumunu kabuk yapıların ihtiyaçlara göre tasarlanması olarak özetleyen bildiride, loft oluşumunun tarih içindeki gelişimi ve dünyadaki çeşitli loft oluşumları dinleyicilerle paylaşıldı.

Günün üçüncü oturumunda son olarak sözü Prof.Dr. Gülay Usta danışmanlığında hazırladığı “Hastane İç Mekanlarında Estetik Arayışlar: Acıbadem Hastaneleri Örneği” başlıklı sunumuyla Arş.Gör. Dilara Onur aldı. Öncelikle hastane iç mekan tasarımları hakkında genel bir bilgi veren Onur, sunumunun devamında ise, Atilla Kuzu ve ekibi tarafından yapılan Acıbadem Hastaneleri iç mekan projelerinde izlenen yolu ve iç mimari seçimleri çeşitli başlıklar altında analizlerle ele aldı. Onur’un sunumunun ardından Yrd.Doç.Dr. Saadet Aytıs panelistlere katılım belgelerini takdim ederek oturumu bitirdi.

İç mimarlık alanında yaşanan gelişmeleri çok boyutlu ortak bir platformda toplayarak tartışmaya açarak, mesleki ve akademik anlamda bilgi paylaşımını güçlendirmeyi hedefleyen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Ulusal İç Mimarlık Sempozyumu”nun iki yılda bir gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.