Haberler

İzmir'de "Hasat" Zamanı

Tarih: 30 Ekim 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sessiz sedasız sürdürdüğü birçok yatırımını tamamlama aşamasına getirdi. Yıl sonuna kadar kentte adeta “açılış bayramı” yaşanacak. Açılış için gün sayan yatırımlar arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Anadolu Caddesi alt geçitleri, İzmir Doğal Yaşam Parkı, Arsenik Arıtma Tesisi, Narbel Yolu, Buca Toplu Konutları ve Havagazı Fabrikası da var.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008’in son iki ayını kent için “açılış bayramı” ilan etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yıllardır sabırla, inatla ve sessiz sedasız sürdürdükleri birçok proje yatırımının tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. Başkan Kocaoğlu, “Ektiğimiz tohumların meyvelerini toplamaya başlıyoruz. Büyükşehir ve İzmirliler için hasat zamanı geldi. Önümüzdeki iki ayda, çok sayıda yatırımı hemşehrilerimizin hizmetine sunmanın mutluluğunu hep birlikte coşkuyla yaşayacağız” dedi.

Göreve geldiği günden bu yana, İzmir’in acil olan sorunlarının çözümüne ve ihtiyaç duyulan öncelikli yatırımlara önem verdiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Önceliklerimizi doğru tespit ettik ve kaynaklarımızı doğru ve yerinde yatırımlara yönlendirdik. Özkaynaklarımızla yatırım yaparak bu kentte son 30 yıldır yapılması için ne konuşuluyorsa hepsine el attık” diye konuştu. Kentin geleceğine damgasını vuracak ve yıllar boyunca kullanımda kalacak yatırımlar gerçekleştirdiklerini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yöndeki kararlılığımızı sürdüreceğiz. Bir yandan tamamlanan projeleri İzmirlilerin hizmetine sunarken, diğer taraftan da İzmir’in çehresini değiştirecek yeni yatırımları yaşama geçirmeyi sürdüreceğiz.”

Kasım ve Aralık aylarında hizmete alınacak ve temeli atılacak yatırımlardan bazıları şunlar:

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi
İzmir’i kültür ve sanat alanında geleceğe taşıyacak olan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Türkiye’nin en nitelikli konser salonuna sahip olacak. Güzelyalı’da eski troleybüs atelyesinin yerinde, 29.500 metrekarelik toplam alanda inşa edilen ve İzmirli sanatseverlerin büyük bir heyecan içinde beklediği merkez özel akustiği ile de dikkat çekecek. Sanat merkezinin maliyeti 35 milyon 500 bin TL olarak gerçekleşti.

İzmir Doğal Yaşam Parkı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Sasalı’da oluşturulan Doğal Yaşam Parkı, Gediz Nehri ile Tuzla Caddesi arasındaki 425 bin metrekare alan üzerinde kuruldu. Hayvanların, kendi doğal ortamlarına uygun mekanlarda yaşamaları için özel olarak hazırlanan ve kentin kuzey aksında yeni bir çekim merkezi olması beklenen Doğal Yaşam Parkı, restorasyon, barınaklar ve çevre düzenlemesi ile birlikte yaklaşık 23 milyon TL’ye maloldu.

Anadolu Caddesi Alt Geçitleri
Kentin en büyük giriş kapılarından biri olan ve Çanakkale yönünden İzmir kent merkezine girişi sağlayan Anadolu Caddesi’ndeki trafiğin rahatlatılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından iki noktada projelendirilen Büyük Çiğli ve Harmandalı geçitleri, ana arter üzerinde kesintisiz ulaşım sağlayacak. Büyük Çiğli geçitleri projesi kapsamında iki noktada karayolu geçidi yapılıyor. Anadolu Caddesi üzerinde yapılan karayolu alt geçidinde özel bir teknik kullanıldı. Tamamı 1 kilometre uzunluğunda olan alt geçit, Çiğli Deresi ve Egekent Kavşağı’nın altından geçerek Anadolu Caddesi’ndeki normal güzergahına bağlanıyor. Bu karayolu alt geçidi üzerinde 2 adet kavşak oluşturularak Egekent ve Köyiçi Caddesi’ne girişler bu kavşaklardan sağlanacak. İkinci geçit ise “Eski Havaalanı Caddesi” olarak da bilinen Tuzla Caddesi’nin sonundaki demiryolunun altından geçecek şekilde inşa edildi. Büyük Çiğli Geçitleri, kamulaştırma çalışmaları dahil 57 milyon YTL ‘ye maloldu.

Anadolu Caddesi üzerindeki ikinci büyük proje olan Harmandalı geçitleri de kesintisiz ulaşımı sağlayacak. Anadolu Caddesi’nin Harmandalı Kavşağı bölümünde ve Hava Üssü Caddesi üzerindeki olmak üzere iki geçit yapımı gerçekleştiriliyor. Harmandalı geçitlerinin yapım gideri ise 12 milyon YTL.

Arsenik Arıtması
İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyanın en büyük arsenik arıtma tesisini kuruyor. Göksu ve Sarıkız arsenik arıtma tesisi, günlük 259 bin metreküp kapasitesiyle alanında “dünyadaki en büyük tesis” olacak. Göksu ve Sarıkız kuyularından gelen suyu arıtacak İzmir Büyükşehir Belediyesi Paket Arsenik Arıtma Tesisi, Manisa Muradiye’de Çullutepe Su Deposu’nun bulunduğu 8 bin 500 metrekarelik alanda yer alıyor. Saniyede 3000 litre su arıtacak kapasitedeki tesisin ilk etabının Aralık ayında deveye alınması ve 1500 litre su arıtılması planlanıyor. Paket arıtma tesisi KDV hariç 10.750.000 Euro’ya mal olacak.

Havagazı Fabrikası
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fransızlar tarafından 150 yıl önce inşa edilen Alsancak’taki tarihi Havagazı Fabrikası’nı yaptığı restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının ardından yepyeni bir kültür- sanat mekanı haline getirdi. Havagazı Fabrikası Restorasyon Projesi gereğince, 24 bin metrekarelik açık alan üzerindeki 2850 metrekarelik inşaat alanına sahip tescilli yapılar dışındaki tüm yapılar yıkıldı. Aslına uygun olarak restore işlemleri yapılan tescilli yapılar Gençlik Merkezi olarak kullanılacak. Havagazı Fabrikası’nının restorasyon ve çevre düzenlemesi toplam 5 milyon 600 bin YTL.’ye mal oldu.

Narbel Yolu
Yapım güçlüğü nedeniyle bir türlü yaşama geçirilemeyen Narbel Konut Yolu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin özverili çalışmalarıyla kente kazandırıldı. Coğrafik konumu nedeniyle İzmir’in “en pahalı yolu” ünvanını alan yeni ulaşım aksı, Narlıdere’nin üst bölgelerinde bulunan yerleşim alanlarının ana arterler ve Mithatpaşa Caddesi’ne bağlantısını sağlayacak. Bin 670 metre uzunluğundaki bu yol, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 11.5 milyon YTL’ye mal oldu.

Buca Toplu Konutları
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kent yenileme çalışmalarında kullanılmak üzere Buca’da 578 konut inşa edildi. Her İzmirlinin oturmayı isteyeceği özelliklere sahip konutlar, kentsel yenileme ve kamulaştırma alanlarının takaslarında kullanılacak. Sağlıklı alt yapısı, çevre düzenlemesi, sosyal donatı alanları ile kentsel yenilemenin en güzel örneklerinden biri olan Buca Toplu Konutları, 52 milyon 753 bin YTL’ye mal oldu.

Bornova Kültür Merkezi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandırdığı kültür merkezlerinden biri de, Bornova Atatürk Mahallesi’nde yapıldı. İlçelerde yapılan kültür merkezleri ile kültür-sanat faaliyetlerinin kentin dört bir yanına yayılması hedefleniyor. Bornova Kültür Merkezi 2 milyon 250 bin YTL’ye maloldu.

5 Çok Amaçlı Salon daha
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kasım ve Aralık aylarında 5 adet çok amaçlı salonu hizmete alacak. Beldelerin kültür-sanat sportif ihtiyaçlarının yanısıra halkın nişan-düğün gibi gelenksel törenlerini de yapabildikleri çok amaçlı salonlardan Canlı, Çırpı, Emiralem, Koyundere ve Helvacı, önümüzdeki günlerde kullanıma açılacak. Çok amaçlı salonların her biri yaklaşık 1 milyon YTL maliyetle yapılıyor.

Seferihisar ve Torbalı’da temel atılacak
50 bin kişinin evsel atığını arıtacak olan Seferihisar Atıksu Arıtma Tesisi, yaklaşık 5 milyon YTL’lik yatırımla devreye girecek. 100 bin kşinin evsel atığını arıtacak olan Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi’nde ise 5 milyon 664 bin YTL’lik yatırımın temeli atılacak.

Çiğli Kültür Merkezi’nde temel heyecanı
Büyük Çiğli’nin Şirintepe Mahallesi’nde hafriyat çalışmaları yapılmaya başlanan kültür merkezinin ilçedeki kültür –sanat hayatını canlandırması bekleniyor. Yaklaşık 1.9 milyon YTL’ye malolacak kültür merkezinin Mart 2009’da tamamlanması planlanıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.