Haberler

Faturalar sayesinde binalara 1.5 milyar dolarlık manto giydiriliyor

Tarih: 31 Ekim 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş
Doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlarla birlikte enerji maliyetlerinin artması, binalarda yalıtımı sağlamak için mantolama sisteminin yaygınlaşmasına yol açıyor. Enerji maliyetlerindeki artışla ivme kazanan sektör, daha şimdiden 1 milyar 500 milyon dolarlık hacme ulaştı. Türkiye’de yılda yaklaşık 3 milyar dolarlık tasarrufa neden olan sektör, yapım aşamasındaki binaların maliyetlerini ise sadece yüzde 5 oranında etkiliyor.

Doğalgaz ve elektriğe gelen zamlar, enerji maliyetlerinin yükselmesi, yalıtıma olan ilgiyi artırıyor. Türkiye’de yaygın olarak ısı ve su yalıtımı şekli uygulanan, ses ve yangın yalıtımını da içeren yalıtım sektörü, enerji maliyetlerindeki artışın ivmesiyle 1 milyar 500 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. 1 Kasım’da yürürlüğe girecek olan ’Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği’nin de yalıtımda en büyük alan olan ısı yalıtımına düzen vererek, standart dışı yalıtım malzemeleriyle mücadeleyi sağlaması bekleniyor. Yalıtım sektörü, bitümlü örtüler, sürme esaslı su yalıtım malzemeleri, camyünü, genleştirilmiş polistiren, taşyünü, kauçuk köpük, polietilen köpük gibi malzemelerden oluşuyor. Yapım aşamasındaki bina maliyetinin sadece yüzde beşini oluşturan ısı yalıtımının, standart ve yönetmeliklere göre uygulanması durumunda Türkiye’de yılda yaklaşık 3 milyar dolarlık tasarruf sağlayacağı hesap ediliyor.

Tasarruf politika olmalı
Isı yalıtımı ve mantolama markası Mavi Kale’yi bünyesinde bulunduran Mardav’ın Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Levent Pelesen, Türkiye’de son yıllarda en hızlı büyüyen sektörlerin başında gelen yalıtımın, şu anda yaşanan küresel krizin etkileriyle zor bir döneme girdiğini belirterek, "Ancak krizlerde tasarruf en önemli politika olmalı ve özellikle enerji tüketimlerini azaltmak amaçlı alınacak önlemlerin başında gelen ısı yalıtım uygulamaları yönündeki atılmış olumlu adımlar aksatılmadan devam ettirilmeli" dedi.

Pelesen, yalıtım uygulamalarının Türkiye’de hala çok yetersiz yapıldığını fakat son dönemdeki bilinçlenme ile sektörün yılda ortalama yüzde 30 civarında büyüyerek 1.5 milyar dolar ciroya ulaştığını kaydetti.

Türkiye’de yılda 7 milyon 500 bin metreküp ısı yalıtım malzemesi tüketildiği bilgisini de veren Pelesen, kullanılan ısı yalıtım malzemelerinin temel olarak mineral yünler ve plastik köpükler olmak üzere iki grupta toplandığını aktardı. Ortalama 4 santimetre kalınlıkta ısı yalıtım malzemesi kullanılıyor. Bu da yılda yaklaşık 190 milyon metrekare alanın ısı yalıtım malzemeleri ile kaplandığını gösteriyor.

Yakıtta yüzde 50 tasarruf
Levent Pelesen, konutlarda yaptırılacak tam ve doğru ısı yalıtımı ile ısınmak veya soğutmak için harcanan yakıt giderlerinden yüzde 50-70 oranlarında tasarruf sağlanabildiğine dikkat çekti. Isı yalıtımı farklı sıcaklıktaki ortamlar arasında ısı akışını engellemeye yönelik alınan önlemleri kapsıyor. Binlarda ağırlıklı olarak bina dış kabuğunun yalıtılmasına ihtiyaç var. Çatı, dış duvarlar ve zemine oturan döşemeler öncelikle yalıtılması gereken ısı kayıplarının yoğunlukta olduğu alanlar olarak görülüyor. 1 Kasım’da çıkacak yönetmeliğin sektöre etkisini de değerlendiren Pelesen, yeni ısı yalıtımı yönetmeliğinin, ağırlıklı olarak ters teras çatı, temel, toprak temaslı ısı yalıtım uygulamalarına değişikler getirdiğini aktardı. Pelesen şu bilgileri verdi: "Ayrıca yeni yapılan binalarda TS825 yönetmeliğinin uygulanması zorunluluğu getiriliyor. Bu konuda Başbakanlık tarafından 2008 yılının ENVER projesi kapsamında "Enerji Verimliliği Yılı" olarak ilan edilmesinin önemi var. Enerji Bakanlığı ve Elektrik İşleri Etüd İdaresi ortak çalışmaları ve dernek ile oraklaşa yürütülen projelerle ısı yalıtım uygulamalarının yaygınlaştırılması yolu ile enerji tasarrufu yapılıyor."

Isı yalıtımı sağlayan gazbetonun üreticisi Türk Ytong’un Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Fethi Hinginar, Türkiye’de alınan tüm yasal zorunluluklara karşın doğru ve yeterli yalıtım yapıldığı söylemenin zor olduğunu belirterek, "Son yıllarda enerji maliyetlerinde meydana gelen büyük artış ve çevre konusunda tüm dünyada yaşanmaya başlanan sorunlar nedeniyle, yapıların yalıtımı Türkiye’de de en çok önem verilen konuların başında yer almaya başladı. AB yapı yönetmeliklerine paralel olarak Türk yapı mevzuatında da önemli değişiklikler ve uyarlamalar yapılarak yalıtım sektörünün önü açılmış durumda" diye konuştu.

Hinginar, sektördeki en önemli sorunları kayıtdışı ve standart dışı üretim olduğunu da söyledi.

Su yalıtımı bina ömrünü uzatıyor
Yalıtım sektörü ısı, su, ses ve yangın yalıtımı olarak dört alana odaklanıyor. Türkiye’de daha çok ısı ve su yalıtımı kısmına ilgi gösteriliyor. Su yalıtım ürünleri üreticisi Kalekim’in yetkilileri, küresel ısınma olgusu ve enerji maliyetlerinin giderek yükselmesinin ısı yalıtımı konusundaki bilincin diğerlerine göre daha kolay oluşmasını sağladığını dile getirerek, büyümekte olan su yalıtım sektörünün de küresel ekonomik değişikliklerden etkilenmesine karşın hızlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini ifade etti. Hızlı bir ilerleme kaydeden su yalıtımı sektöründe, 50’nin üzerinde su yalıtım üreticisi bulunduğunu görülüyor. Kalekim yetkilileri, Türkiye’de binaların yüzde 90’ının su yalıtımından yoksun olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi: "Binalarda yapılan su yalıtımının sağladığı yarar maliyetinin çok önüne geçiyor. Su yalıtımı yapılmamış dolar binalarda yıllarca su ile temas halinde kalan betonarme kısımlar iç kısımlarındaki demirin korozyona uğraması sonucu mukavemetini kaybediyor."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.