Haberler

'Rumkale' turizme kazandırılıyor

Tarih: 17 Kasım 2008 Kaynak: Zaman
Gaziantep'in Yavuzeli ilçesinde bulunan, Fırat Havzası Baraj gölü içinde kalan tarihi Rumkale'de çevre düzenlemesi, doğu-batı röleve restütasyon ve restorasyon, çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiği bildirildi.

Yavuzeli Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, yaptığı açıklamada, Hristiyanların kutsal saydığı Rumkale'nin kültür mirasının bir parçası olduğunu söyledi.

Gaziantep'teki Zeugma, Rumkale, Tilmenhöyük ve Dülük (Doliche) antik kentinin, kültür turizmi açısından önemli cazibe merkezleri olarak değerlendirildiğini ifade eden Karaman, şöyle devam etti:

''İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından yürütülen Rumkale çevre düzenlemesi ve restorasyon projesi 2007 yılında Adana Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanmıştı. Projeye göre, Rumkale'nin kale olan eski kısmında giriş merdivenlerinin restorasyonu giriş güzergahlarının tamamı elden geçirilecek. Batı sur, doğu giriş merdivenleri, yürüyüş yolları, doğu sur duvarları, büyük sarnıç ve mescit restore edilecek. Kuyuların üzeri kapatılacak. Dış surlarda dökülen taşla yapılmış yerler tamamen düzenlenecek.''

Rumkale çevre düzenlemesi, doğu-batı girişi röleve restütasyon ve restorasyon çalışması projesi ihalesinin yapıldığını hatırlatan Karaman, şunları kaydetti:

''Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan söz konusu düzenlemeler tamamlandığında Rumkale'nin çevre sorunu biraz olsun giderilmiş olacaktır. İnanç turizmi açısından önemli bir yer tutan Rumkale'nin olanaklar ölçüsünde sorunları çözülmeye devam edilecektir. Rumkale'yi tam anlamıyla turizme kazandırmayı hedefliyoruz.''

Karaman, Gaziantep'in Nizip ilçesi yakınlarında bulunan Zeugma Antik Kenti ile Rumkale arasında turistik tur yapan Kumla Vapuru'nun, geçen yıl hizmete girmesinin ardından yoğun ilgi gördüğünü, bunun üzerine Yavuzeli Kaymakamlığı olarak Rumkale tarihi Alanın Tanıtılması ve turizme kazandırılması projesi çerçevesinde sürat teknesi aldıklarını anımsattı.

Kaymakam Karaman, Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti ile tarihi Rumkale'ye turist taşımak amacıyla hizmete geren Kumla Vapuru'nun, özellikle yurt içinden ve yurt dışından gelen turistlerden ilgi gördüğünü, Gaziantep İl Özel İdaresi tarafından kentin turizm zenginliğini harekete geçirmek için İstanbul'dan getirilen Kumla Vapuru'nun, Birecik Baraj Gölü'nde bir yıldan bu yana turlar gerçekleştirdiğini ifade etti. 

Rumkale'nin Tarihi
İlk kez MÖ IX. yüzyılın ortalarında Asur, daha sonra da sırasıyla Med, Pers, Roma ve Arapların hakimiyetinde kalan ve antik dönemdeki adı Hromgla olan manastır görünümündeki bu yerde, Hz. İsa'nın havarilerinden Johannes'in Roma döneminde Rumkale'yi merkez yaparak Hristiyanlığı bölgede yaymaya çalıştığı, kayadan oyma bir odada İncil müsveddelerini sakladığı, daha sonra İncil'in Beyrut'a kaçırıldığı rivayet ediliyor.

Johannes'in mezarının da kalede olduğunun düşünülmesi, Rumkale'yi Hristiyanlarca kutsal mekan haline getiriyor.

Haçlı seferleri sırasında Haçlıların 1098 yılında kurduğu ve merkezi Şanlıurfa'da bulunan Urfa Haçlı Kontluğu'nun başlıca kalelerinden biri olan Rumkale, daha sonra Haçlıların bölgeden çıkarılmasıyla, 1292 yılında, çevresiyle birlikte Müslümanlar tarafından ele geçirildi.

Rumkale'de ve bölgede Türk-İslam döneminde yapılan birçok eser yer alıyor. Türk-İslam sanatının özelliklerinin de görülebildiği kalede, kullanılamayacak hale gelen bir de mescit bulunuyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.