Haberler

Aliağa’nın suyu iyice ısınıyor!

Tarih: 17 Kasım 2008 Kaynak: Evrensel Yazan: Özer Akdemir
Enka Holding’in Aliağa’da kurmak istediği termik santralde kullanılacak su miktarı konunun uzmanlarına göre hayal sınırlarını zorlayacak nitelikte. Santralin soğutması için denizden saatte 90.450 m3 su çekilecek. Bu rakam bütün İstanbul'a günde verilen sudan bile daha çok!

Üstelik santralin soğutmada kullanıp ısınmış bir şekilde denize yeniden döktüğü bu su Aliağa Körfezini ısıtacağı için Aliağalılar kışın bile ısınmış deniz suyunda yüzme şansına sahip olacaklar!... Hayal gücünü bile zorluyor…

Aliağa’nın Çakmaklı Köyü’nde Enka şirketi tarafından yapılmak istenen termik santralin çevreye yayacağı kirliliğin denizdeki canlı yaşamını bitirebileceği uyarısı yapıldı. Aliağa Belediye toplantı salonunda geçtiğimiz aylarda ÇED toplantısı yapılan santralle ilgilgili tenik detaylar daha iyi incelendiğinde, santralin yaratacağı yıkım da gün yüzüne çıkıyor. ÇED toplantısında şirket çalışanları dışında sadece Aliağa Belediye Başkanı tarafından da desteklenen santral yapımına bölgedeki tüm meslek odaları, sendika, örgüt, dernek, köylüler ve büyük bir çoğunlukla Aliağa'lılar karşı çıkıyor. Şirketin proje ile ilgili teknik ayrıntılarını inceleyen Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür ve Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Ertuğrul Barka santralin yaratacağı kirliliğin “hayal gücünü zorladığı” görüşünde birleşiyorlar. Şirketin hazırladığı raporda santralin soğutması için denizden saatte 90.450 m3, günde 2.170.800 m3 su çekileceğinni belirtildiğine dikkat çeken Öngür, bu suyun soğutmada kullanıldıktan sonra denize geri boşaltılacağının altını çizerek, “Bu İstanbul'a günde verilenden daha çok suyu kullanacaklar demek. Yani, Gediz Nehri'nden en bol gününde bile, bir günde akan sudan fazlasını kullanacaklar!” dedi.

Aliağa’da kışın deniz keyfi!...
Santralde soğutma için kullanılan suyun denize 2 ayrı boru ile geri gönderileceğini dile getiren Öngür, boruların her birinin çapı 2,4 m olacağını dile getirdi. Yönetmeliğe göre denize 35°C’tan daha sıcak su salınamayacağının altını çizen Öngür, suyun salındığı yerin yüzeyinde oluşacak sıcaklık artışının da yazın 1°C’tan, kışın da 2°C’tan fazla olamayacağını kaydetti. Öngür, rapordaki şu ayrıntılara dikkat çekti: “Raporlarında Dikili kıyılarındaki deniz sıcaklıkları burada da aynıdır diye kabul edilmiş. Kuzeydeki Dikili ile, güneydeki Nemrut Körfezi arasında hiç mi sıcaklık farkı olmaz denmemiş. Dikili, Anadolu ile Midilli arasındaki kanalda kuzeyden güneye uzanan soğuk su akıntılarının etkisi altında iken, Aliağa ve Nemrut körfezlerinin böyle bir özelliğinin olmadığı da yok sayılmış!” Gediz Nehri’nde akan suyun 3 katının denize boşaltılacağına işaret eden Öngür, bu nedenle Aliağa ve Nemrut Körfezi suları yavaş yavaş değil; hızla ısınarak, normal yaz sıcaklıklarının 7-8°C üzerinde olacağını kaydetti. Öngür, “Aliağalılar sevinse mi gerek, acaba? Bundan sonra Aliağa’da kışın da denize girilir!”

Çimento fabrikası da yapılacak
Şirketin ÇED raporunda “Kül depolama alanına depolanacaktır veya çimento fabrikalarına satılacaktır” cümlesine dikkat çeken Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Başkanı Ertuğrul Barka, bunun Aliağa’ya bir de çimento fabrikası yapılacağı anlamına geldiğini, BATIÇİM Grubu’nun da bölgede enerji ve çimento fabrikası yatırımı yapmak istediğinin bilindiğini söyledi. Sadece Aliağa’daki demir çelik fabrikalarının tükettiği elektrik enerjisinin tüm İzmir kentinin toplam tüketimi kadar olduğunun altını çizen Barka, “Kamu yararının olmadığı çok açık şekilde belli olan ENKA Holding Aliağa Termik Santrali’ne izin verilmemekle, aynı zamanda demir çelik fabrikalarından kaynaklanan sorunların daha da hızlı büyümesine engel olunacaktır” dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.