Haberler

'Gurebahane-i Laklakan' yeniden göçmen kuşlara hizmet verecek

Tarih: 28 Kasım 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Adem Elitok
Dünyanın ilk ve tek göçmen kuş hastanesi, Bursa'daki "Gurebahane-i Laklakan" yeniden canlandırılıyor.

Osmanlı Devleti döneminde sakat leylekler ve göçmen kuşların tedavi ve bakımının yapıldığı bu hastane, bundan böyle hayvan sevgisinin sembol yapılarından biri haline gelecek. Tarihî Irgandı Köprüsü'nün doğu ayağındaki sivil mimarlık örneği binanın yine hayvanlara sağlık merkezi olarak hizmet vermesi planlanıyor. Gurebahane-i Laklakan, Türk edebiyatının usta kalemlerinden Ahmet Haşim'in anılarında şöyle anlatılıyor: "Bilmem Bursa'yı gezerken gördünüz mü? Haffaflar Çarşısı'nın ortasında bir meydan var. Bu meydan malûl hayvanların düşkünler yurdudur. Kanadı, bacağı kırık leylekler, bunamış kargalar halkın sadakasıyla yaşarlar."

Hasta ve sakat kuşların bakım ve tedavisinin yapıldığı bu sistem ve yere Ahmet Haşim tarafından "Gurebahane-i Laklakan" denildiği ve bu ismin günümüze kadar geldiği biliniyor. Ecdadın, her türlü konuya duyarlı davrandığını ve güzel çalışmalar ortaya koyduğunu hatırlatan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni neslin aynı hassasiyeti gösteremediği gibi, ecdad yadigarlarına da sahip çıkamadığını dile getirdi. Başkan Altepe, "Bu nedenle yürütülen çalışmalar daha bir anlam kazanmaktadır. Gurebahane-i Laklakan olarak bilinen göçmen kuşlar hastanesi; yüzyıllar önce, dünyada daha henüz insan hakları tartışılırken, burada bizim ecdadımız tarafından kurulmuş. Hayvan haklarının korunması için kanunlar çıkartılmış, bu hastanede her türlü kuşun bakımı ve tedavisi yapılmış. Bu sadece bizim kültürümüzde olan bir güzellik. Bununla gurur duymamız gerekiyor. Bu kültürü yaşatmak için de elimizden geleni yapmalıyız." dedi.

Bu amaç doğrultusunda tarihi Irgandı Köprüsü'nün yanındaki sivil mimarlık örneği yapıyı kamulaştırdıklarını kaydeden Başkan Altepe, şu bilgiyi verdi: "Tarihî yapının restorasyonu için röleve ve restorasyon projelerini hazırladık, şimdi de bu projeleri uyguluyoruz. Restorasyon tamamlandığında burası, hem sağlık tesisi hem de sosyal tesis olarak hizmet verecek. Binanın bir bölümünde hayvan sağlığı ve tedavisiyle ilgili çalışmalar yapılacak. Veteriner ekiplerimiz haftanın belirli günlerinde burada halka hizmet verecek. Bunun dışında bina sosyal amaçlı da kullanılacak."

Toplam kullanım alanı 350 metrekare olan bina üç kattan oluşuyor. Hayvan sağlığı ve rehabilitasyonu konusunda binanın giriş katında hizmet verilecek. Binanın arka tarafında 50 metrekarelik bir de bahçe bulunuyor. Bahçe düzenlenerek yapının müştemilatı olarak kullanılacak. Tarihi yapı Osmangazi Belediyesi'nce kamulaştırılarak belediyenin mülkü haline getirildi. Yapının restorasyon maliyeti ise belediyenin paydaşlarından Koray İnşaat tarafından karşılanıyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.