Haberler

Murat Karayalçın Mimarlarla Ankara'yı Tartıştı

Tarih: 5 Ocak 2009 Yazan: Aslı Canbal Özdemir


Fotoğraflar: Mimarlar Derneği 1927

Mimarlar Derneği 1927, 24 Aralık 2008 tarihinde "Yerel Seçimler Üzerine 1" başlıklı bir tartışmada CHP'den Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olan Murat Karayalçın'ı ağırladı. Ağırlıklı olarak dernek üyesi mimarlar, akademisyenler ve sanatçılardan oluşan bir grup tarafından yoğun ilgi gören etkinliğin açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Abdi Güzer mimarlar, mühendisler, sanatçılar, akademisyenler başta olmak üzere tüm yurttaşların kent yönetimine katılamadıklarını ve kent yönetiminde mimarlık ve tasarım disiplerinin dışlandığını düşündüklerini belirterek, daha katılımcı bir süreç için yaklaşan yerel seçimleri dernek olarak gündemlerine aldıklarını ve bir dizi etkinlik planladıklarını belirtti. Güzer, Murat Karayalçın'ın katılımcı süreçlere olan olumlu bakış açısını hatırlatarak sözü Karayalçın'a bıraktı.

Murat Karayalçın, Mimarlar Derneği 1927 yönetimine ve katılımcılara teşekkürlerini ileterek başladığı konuşmasında kendisinin 29 Mart 2009 seçimleriyle ilgili olarak Ankaralılar için hazırladığı "Acil Eylem Planı"na dair bir sunum gerçekleştirmeyi düşündüğünü, ancak Abdi Güzer'in "katılım" üzerinde durulmasını tercih edecekleri yönündeki ifadesi nedeniyle kent yönetiminde katılım konusunda oluşturmayı düşündükleri kurumlara dair bir sunum yapabileceğini belirtti. Bu kurumları Danışma, Saydamlık, Katılım ve Dayanışma Kurumları olarak sıralayan Karayalçın, bunlar hakkında detaylı bilgi verdi:

"İki tane danışma kurumu öngörüyorum; biri belediye başkanlığı dönemimde kurup işlettiğim Ankara Kurultayı, ikincisi yeni bir kurum; Ankara İktisadi ve Toplumsal Konseyi. Saydamlaşma Kurumları çerçevesinde ilk olarak belediye başkanının mal varlığı belediyenin internet sitesinde yer alacak, Belediye Meclisi toplantıları radyo ve televizyon aracılığıyla naklen yayınlanacak, kararlar Resmi Gazete tarzında basılı veya internet üzerinde yayınlanacaktır. İmar durumları anlaşılır bir dille duyurulacaktır. Belediye harcamalarının 15 gün arayla dökümü yapılacak ve internet üzerinden yayınlanacaktır."

Katılım kurumlarını anlatırken kent yönetiminde katılıma verdiği öneme değinen Karayalçın, kentsel dönüşüm projelerinin bu kurumun eksikliği yüzünden düzgün yürümediğini aktardı. Karayalçın, Dayanışma kurumu çerçevesinde yapılacak "Hemşerilik Geliri" olarak adlandırdığı yardım ve desteklerin kentin yoksul kesimlerinin de kentlileşmesi açısından önemli olduğunu ancak bu alandaki istismarlara engel olunması gerektiğini belirtti. 25.000 kişiye istihdam yaratmayı hedeflediklerini belirten Karayalçın, "Acil Eylem Plan"ları çerçevesinde ilk etapta Kızılırmak suyunun arıtılması, Gerede havzasının suyunun taşınması ve Işıklı Barajı'nın yapılması, Kızılay-Çayyolu, Batıkent-Sincan, Keçiören-Tandoğan metro hatlarının tamamlanması projelerine önem vereceklerini aktararak toplanda 3 milyar Dolar'lık bir paket öngördüklerini belirtti.

Ankara'nın eski kent merkezlerinin canlandırılmasına verdiği öneme değinen Karayalçın, bu amaçla Gençlikparkı-Dışkapı, Sıhhıye-Bakanlıklar arasının fikir projesi olarak ele alınması gerektiğini belirterek, mobilyacıların yer aldığı "Siteler" bölgesinin iyileştirilmesi, Hacettepe'nin bir sağlık kentine dönüştürülmesi için de projeler geliştirilebileceğini aktardı.



Karayalçın'ın konuşmasını bitirmesinin ardından başlayan Aslı Özbay'ın yönettiği soru-cevap bölümünün ilk turunda İnci Ertekin bu projeler için gereken kaynakların nasıl bulunacağına, Semra Uygur kentli olma bilincinin, kentsel mekanın ve kamusal alanın giderek yok olduğu Ankara'da kentli olarak nasıl "bir arada" olunabileceğine, Aydan Balamir ise Ankara'ya tekrar başkent olma ihtişamının nasıl kazandırılacağına dair sorular yönelttiler. İlk turda gelen sorulara cevaben Murat Karayalçın, Ankara'nın başkent olma ihtişamına sahip olmasının olanaklı olduğunu, bunun Ankaralı seçmenin kentin geçmişine ve geleceğine sahip çıkmasına ve hemşerileşmeye bağlı olduğunu belirtti. Can Dündar'ın bir Ankara'lının tatil gününü geçirmek üzere Eskişehir'e günübirlik gidişini anlatan yazısından bahseden Karayalçın, kentte ihtiyaç duyulan meydanların, kamusal alanların oluşturulması gerektiğini belirtti. Kaynakların değil projelerin kıt olduğunu söyleyen Karayalçın, iyi projenin kaynağını bulacağını belirtti.

İkinci turda söz alan Haldun Ertekin'in Ankara'daki tahribat hakkında Karayalçın'ın görüşlerini ve bu konuda ne yapılabileceğine dair sorusuna ve Abdi Güzer'in kent yönetiminde sayısal verilerden çok niteliğe önem verilmesine dair hatırlatmasına cevaben Karayalçın, Ankara'nın topoğrafyasına ve meteorolojik koşullarına önem verilmesi gerektiğini belirterek, kendi belediye başkanlığı döneminde de bu konuya yeterince eğilemediğini aktardı. Karayalçın, Ankara'daki tahribatın geriye alınması konusunda alt geçitlerin otopark olarak değerlendirilme olasılığını araştıracaklarını belirtti.

Murat Karayalçın'ın üçüncü turda, daha çok seçim süreci ve bu süreçteki organizyon yapısı ve çalışma yöntemleriyle ilgili soruları da yanıtlamasının ardından karşılıklı teşekkür konuşmalarıyla etkinlik sona erdi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.