Haberler

Kadir Topbaş'a göre İstanbul için bir dönem belediye başkanlığı yetmez

Tarih: 12 Ocak 2009 Kaynak: Referans Yazan: Noyan Doğan
Geçenlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile sohbet ediyoruz.. Malumunuz Topbaş, AK Parti tarafından ikinci kere Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterildi. Adaylığı açıklandıktan kısa bir süre sonra da kendisiyle konuşma fırsatı bulduk.

Sohbetimizin ana konusu da beş yıllık başkanlığı döneminde yaptıkları ve neden ikinci kere aday olduğuydu. Dikkat ettiğim nokta şu ki, Kadir Topbaş'ın en büyük sıkıntısı, başkanlık döneminde yapılan işlerin sadece görünen tarafının kamuoyu tarafından bilinmesi. Daha açık bir anlatımla yapılanları yeterli derecede anlatamadıklarından mustarip.

"Saymakla gerçekten bitmez. Hele hele elimizdeki dar bütçeyle yaptıklarımız gerçekten inanılmaz" diyor Topbaş. Büyükşehir belediyesi bütçesinin 18 milyar TL olduğuna değiniyor Kadir Topbaş ve "Moskova'nın nüfusu 10 milyon, bütçesi 35 milyar dolar. İstanbul, Türkiye nüfusunun beşte birini barındırıyor. Son 50 yılda da 12 milyon göç almış bir kent ve bütçesi 18 milyar" diyor.

Belediye Başkanı, bu bütçeyle metro yapmaya, altyapı bitirmeye, ulaşım sorununu çözmeye, hizmet etmeye çalıştıklarını da vurguluyor. Topbaş, bir noktanın daha altını çiziyor. O da metronun, toplu taşıma ve raylı sistemin geçmişte Avrupa'da devletler tarafından yapıldığı.

Yeni kaynak bulmak zorundayız
Kadir Topbaş'a global krizi ve özellikle bu dönemde kaynak konusunda sıkıntı yaşayacaklarını hatırlatıyorum. Konuya başka açıdan yaklaşıyor ve yerel yönetimlerin böyle dönemlerde yatırımlarını durdurmamaları gerektiğinin altını çiziyor. Nedeni ise bu yatırımlar sayesinde istihdam oluşturmaları ve ekonomiye katkı sağlamaları. Topbaş, "Tabii bizim genel bütçeden aldığımız paydan kısılmalar olacak mutlaka. Bizi yeni tedarikler peşinde olmamız zaruri, mecburuz. Çünkü yatırımlara hiç durdurmadan devam etmeliyiz" şeklinde konuşuyor.

Sohbetimiz sırasında neden, yeniden başkanlığa aday olduğunu da soruyorum. İstanbul'da başkanlığın çok farklı olduğunu vurguluyor ve şunları söylüyor: "Yapılan işler ortada ve bir dönem İstanbul için yetersiz. İstanbul gibi bir şehirde bir dönemde bu işi projelendirmek, hayata geçirmek, kent sorunlarını çözmek zaman dilimi olarak yetersiz. Eğer doğru işler yapılıyorsa en az iki dönem olması lazım. Hatta şunu da açık kalplilikle söyleyebilirim. Bugüne kadar yaptıklarımızın birçoğu bilinmiyor. Yeraltındaki tünel yollar, yeraltındaki altyapı tesislerimiz, metro çalışmalarımız... İstanbul'un tümünde yapılan işleri biz sıralamış olsaydık, ‘Böyle şey imkânsız' denirdi. 22.6 milyar TL yatırım yapmışız ve bunun büyük bölümü ilçe ve beldelere yapılmış. 11.4 milyar TL'si sadece yatırıma harcanmış."

Hiçbir iddiada bulunmadım
Kadir Topbaş'ın bir de iddiası var... "Arşivler elinizde" diyor ve başkanlığa ilk aday olduğunda hiç vaatte bulunmadığını söylüyor. Ardından da "Kayseri'ye liman yapacağım profilindeki siyasi dönem artık bitti" diye ekliyor.

Beklentisinin ise dünyanın gelişmiş kent belediye başkanlarının "Başkan bunu nasıl yaptın" diye sormaları olduğunu belirten Topbaş, böyle bir süreçten de geçildiğine inanıyor. Bugün gelinen noktanın İstanbullular tarafından takdir edildiğini savunan Kadir Topbaş, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Beş yılın sonuna geldiğimiz zaman İstanbul'da bugün itibariyle bizim kattığımız yeni raylı sistemlerle birlikte 1 milyon civarında günlük yolcu taşınıyor. Banliyöde ise 140 bin. 2012 sonuna geldiğimiz zaman günde 7 milyon insan taşınır hale gelecek. Biz her 6 ayda bir metro istasyonu açılışı yapacağız. Birkaç başkanlık dönemini kapsayan süreç demiyorum. Benim kendime koyduğum hedefler vardı. Nedir bunlar: Bu kentte erişim noktasında İstanbul'u rahat ettirmek."

Belediyenin borcu 2 milyar TL

Son olarak sohbet konusu dönüp dolaşıp, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borcuna geliyor... Topbaş bu konuda da rahat. 1 milyar TL'yi bulmadığını söylüyor borcun ve bunun içinde müteahhitlerin borcunun olmadığına dikkat çekiyor. "Onu da eklerseniz 2 milyara yakındır" diyor Topbaş ve toplam bütçe içinde bu rakamın öyle çok da büyük olmadığını savunuyor.

Siyasilerin plan değişikliğinden haberi olmayacak

Sohbetimiz sırasında Kadir Topbaş'a en çok eleştirilen konulardan biri olan imar değişikliklerini ve rant yaratma meselesini soruyorum...

Topbaş, İstanbul'un bir Nazım Plan Bürosu olduğunu ve yıllar önce tüm belediye başkanları gelip geçmesine rağmen bu büroya görevliden başkasının giremediğine değinerek şunları söylüyor:

"Niye giremezdi, rant alanları görülüp de dışarıya söylenmesin diye. Bu nazım planlar yıllarca bitmedi. Ana muhalefet partisi bile bunu konuşuyor. Niçin planları bitirmediniz diye sormak lazım. Biz planları bitirdik. Benim arzu ettiğim, siyasiler ve eşrafı veya saygınların başta olmak üzere bu plan değişikliği bu şehirde olmayacak. Bunun altını çizerek söylüyorum. Eğer biz bir yere metro götürdüysek ve orada arazi kıymetlendiyse buna yönelik bir yasal düzenleme yapılacak. Kaynak oluşturmak adına bu düzenleme yapılıyor."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.