Haberler

Tarihi eserleri korumada ihmalkarız

Tarih: 26 Ocak 2009 Kaynak: Yeni Şafak
Kayseri kültür varlıklarının envantari yayınlandı.Çalışmada emeği geçenlere teşekkür eden Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, "Tarihi eserlerimizi korumada müthiş bir ihmalkarlık içindeyiz' dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, "Tarihi eserlerimizi koruma, ayaktatutma, yaşatma ve gelecek nesillere aktarma noktasında müthiş bir ihmalkarlık içinde olduğumuzu kabul etmemiz gerekiyor" dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nce Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Yıldıray Özbek ve Yrd.Doç. Dr. Celil Aslan'a hazırlatılan "Kayseri Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri" yayınlandı.Özhaseki, Kadir Has kongre Merkezi'ndeki tanıtım toplantısında yaptığıkonuşmada, Anadolu coğrafyasının dünyanın en kadim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Bu coğrafyanın binlerce yıllık bir geçmişi bulunduğunu belirten Özhaseki, şunları kaydetti: "Bizim şehrimiz binlerce yıllık bir tarihe sahip. Onlarca medeniyet kurulmuş. Bu medeniyetlere ait izleri taşıyoruz. Bu medeniyetlerden kalaneserleri, ayakta tutabildiğimiz kadarını korumaya çalışıyoruz. Aslında tamamı ile bizim kimliğimizi yansıtacak bir şehri, bir medeniyeti, yaşanılan bir ortamısunabilmeyi çok isterdim. Avrupa'da bazı şehirlerin 16. ve 17. yüzyıllardaki tümeserleriyle birlikte yaşatıldığını çok rahat görebiliyoruz.Roma'da milattan öncesi ile sonrasını çok iyi bir şekilde görme fırsatıbulabiliyoruz. Fakat bizim binlerce yıllık tarihe sahip olduğumuz halde, üstelikde tarihimizi çok sevip onunla övündüğümüz halde, tarihi eserlerimizi koruma,ayakta tutma, yaşatma ve gelecek nesillere aktarma noktasında müthiş bir ihmalkarlık içinde olduğumuzu kabul etmemiz gerekiyor."

Özhaseki, kültür varlıklarının restorasyonuna başlamadan önceenvanterinin çıkarılması gerektiğini ifade ederek, "Bu eserler herhalde2000-3000 yıl daha ayakta kalır. Bunlara sahip çıkmak da bizim görevimiz.Tarihimizi seviyoruz. Ona sahip çıkmak adına da böyle bir yerden başlanması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Çalışmada emeği geçenlere teşekkür
Çalışmada emeği geçen tarihçi-yazar Mehmet Çayırdağ ile Doç. Dr. Yıldıray Özbek ve Yrd. Doç. Dr. Celil Aslan'a teşekkür eden Özhaseki, hazırlıklarıtamamlanan Kayseri Ansiklopedisi'nin 1. cildinin de yakında yayınlanacağını bildirdi.Doç. Dr. Yıldıray Özbek, yaptıkları çalışma kapsamında 440 tarihi yapıyı tespit ettiklerini, ancak 25-30 eserin çalışma kapsamı dışında kaldığınısöyledi. Özellikle tarihi evleri çalışmanın kapsamına almadıklarını belirten Özbek, 130 cami ve mescit, 111 çeşme, 45 türbe, 36 kilise, 27 medrese ve okul, 21hamam, 12 arkeolojik sit alanı ve kaya anıtları, 10 kütüphane, hastane, hükümetkonağı, jandarma binası, saat kulesi gibi sivil yapılar, 8 han ve kervansaray, 9köprü, 6 seten ve bezirhane, 6 tekke ve zaviye, 4 köşk ve saray, 4 sarnıç, 2 sukemeri ve 1 kuyu tespit ettiklerini kaydetti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.