Haberler

Karadeniz Artık Kayadeniz

Tarih: 2 Şubat 2009 Kaynak: Birgün Yazan: Elçin Yıldıral
Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği'nde Pazartesi Toplantıları'nın konuğu olan gazeteci Şükran Özçakmak, çevrecilerin Kayadeniz'e dönüşen Karadeniz'de verdiği hukuk mücadelesini ve Gebze-Sinop arasında yapılan pazarlığı, gerçekleştirdiği bir sunumda fotoğraflarla anlattı. 40 yıl hasretini çektiği yolun Karadenizlinin önüne adeta bir Çin Seddi gibi çekildiğini belirten Özçakmak, yol yapımı için dağların dinamitlendiğini, denizlerin doldurulduğunu söyledi.

Bilimsel verilerin 50 yıl sonra, Karadeniz'in sularının yükseleceği gerçeğini ortaya koyduğuna dikkat çeken Özçakmak, sahil doldurularak yapılan bu otoyolla hem Türkiye'nin hem de Karadenizli'nin kaybettiğini dile getirdi.

Alternatif Proje Bolaman'ı Kurtardı
Plansız ve projesiz yapılan yolun büyük bölümünde ilk fırtınada tahribatın meydana geldiğini belirten Özçakmak, bedelini de halkın ödemek zorunda kaldığını söyledi. Yol yapımı için alternatif projelerin de sunulduğunu belirten Özçakmak, Ordu Bolaman Geçidi'ni örnek göstedi.

Özçakmak, Karadeniz'de kıyı katliamının yapılmadığı tek yerin Bolaman olduğunu belirterek, bir avuç çevrecinin ve bilim insanının direnişiyle Bolaman burnunun kurtarılmakla kalmadığını, tasarruf da sağlandığını kaydetti. Yolu kıyı dolgusuyla 42 kilometrelik Bolaman Burnu'nu dolaşarak yapmayı planlayan Karayolları'nın çevrecilerin baskısıyla projesini güneye kaydırmak zorunda kaldığını anlatan Özçakmak, "Yol 42 kilometreden 27.6 kilometreye düştü, süre 60 dakikadan 15 dakikaya indi. Tüneller ve köprülerle inşa edilen yolun maliyeti 411.51 milyon dolar oldu. Yol deniz dolgusuyla yapılmış olsaydı maliyet yaklaşık 1.2 milyar dolar olacaktı" diye konuştu.

Karadeniz'de halkın devlete çok güvendiğini belirten Özçakmak sözlerini şöyle sürdürdü: "Halkta devlet yaparsa yalnış yapmaz anlayışı hakim. Bu nedenle hukuk mücadelemizi bir avuç çevrecinin duyarlılığı ile yapmak durumunda kaldık. Trabzon'da, Pazar, Ardaşen, Fındıklı'da, Arhavi'de davalar açıldı. Mahkemeler yalnışa ‘dur' dediğinde ise inşaat çoktan bitmiş, yol trafiğe açılmıştı. Bu inşaatlar nedeniyle deniz ve yayla turizmi de katledildi."

DOĞADER'den 2/B yasasına tepki
Hükümetİn, 2/B olarak bilinen, ormanların satışına ön hazırlık niteliğindeki maddeleri Meclis'ten geçirmesine Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneğin'den (DOĞADER) tepki geldi. Derneğin yazılı açıklamasında, devletin orman konusunda yetkili kurumlarının, ormanı korumak, işgalleri engellemek konusunda hiçbir çaba göstermediği belirtilerek, "13 milyon dönüm üzerindeki orman kaybı, durumun açık göstergesi" denildi. Küresel ısınmayı engellemek için en değerli hazinelerin ormanlar olduğu hatırlatınlan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"AKP hükümeti, tepkilere rağmen, orman alanlarını satmak için çaba harcamaktan geri durmuyor. Bir yer orman vasfını kaybetmez, kaybettirilir. Bu işin sorumlularını bulmadan, işgallere göz yuman yetkilileri yargılamadan, Anayasa ve kanunlardaki ormanların aleyhine hükümleri değiştirmeden, orman satışından sağlanacak kaynağı kötü durumdaki ekonomiye finans sağlamak için yapılan bu düzenlemeler, ülkemize büyük kayıplar getirecek. Ormanın değeri parayla, arsa değeriyle ölçülmez. İşgalciler ve bu işe göz yuman devletin yetkilileri cezalandırılmadan yapılacak her türlü işlem, yeni kayıpların kapısını aralayacak. Orman sınırı, net ve kesin olarak Orman Bakanlığı ve orman mühendisleri tarafından belirlenmeli."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.