Haberler

Anadolu şehirleri EMITT'te kendini tanıttı, turist sayısını yüzde 20 artırdı

Tarih: 16 Şubat 2009 Kaynak: Radikal Yazan: Nuriye Doğu
Bu yıl 50 ülkeden 3 bin katılımcının yer aldığı EMITT'e, Anadolu'nun il ve beldeleri damgasını vurdu. EMITT'le turist sayılarının ortalama yüzde 20 arttığını belirten birçok il ve beldenin bu yılki hedefi ise, Anadolu'yu cazibe merkezi haline getirmek. EMITT'in ilk konuk ülkesi de Suriye oldu.

Turizm sektörünü bir araya getiren Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) bu yıl, 13'üncü kez kapılarını açtı. Geçen yıla oranla yüzde 20 büyüyen EMITT, 50 ülkeden 100'e yakın il ve beldeyle 3 bin katılımcıyı ağırladı. Fuarın açılışını, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Suriye Turizm Bakanı Dr. Saadallah AGHA Al Kalaa yaptı. Bu yıl ilk kez konuk ülke uygulamasına başlayan EMITT'in ilk konuk ülkesi Suriye oldu. Suriye aynı zamanda, fuarın sponsorları arasında da yer alıyor. Fuar, yarın sona erecek.

Sağlık turizmi de vardı
Bu yıl ilk kez ‘sağlık turizmi'ne de yer ayrılan fuarda en fazla ilgiyi, bölgelerin öne çıkan özellikleriyle süslenmiş Anadolu'nun il ve beldelerinin standları gördü. Bartın, Şanlıurfa, Tokat, Mardin, Konya, Aydın ve Samsun gibi geçen yıllarda fuardan sonra oldukça olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten iller, bölgesel turizme EMITT'in bu yıl da büyük katkı sağlayacağı fikrinde. Ortak bir başka görüş ise, başta küresel ısınma ile krizin de etkisiyle tatil beklentilerinin değişmeye başlayacağı ve şimdinin popüler tatil merkezlerinin yerine Anadolu'nun geçeceği yönünde.

Samsun'a otel yatırımı
EMITT'le turist sayısını artıran illerin başında Samsun geliyor. Fuara üç yıldır katılan Samsun'da EMITT'ten sonra turist sayısının ikiye katlandığı belirtildi. Ayrıca iki yıldır fuarda gerçekleştirilen görüşmelerle şu anda Samsun'da birçok şirketin otel yatırımları olduğu da vurgulandı.

Fuara üç yıldır katılan bir başka il de Tokat. Fuarla birlikte ilk kez geçen yıl tur operatörlerinin Tokat'a turlar düzenlemeye başladığını belirten Tokat İl Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, "Tokat, küresel ısınmadan etkilenmeyen illerden biri. Şimdinin en çok ilgi gören tatil beldelerinin yerine önümüzdeki dönemde Anadolu'nun illeri geçecek. Orta Anadolu, turizmin merkezi olacak" dedi. Mardin'i markalaştırma yönünde ilerlediklerini belirten Mardin İl Turizm Müdürlüğü'nden İbrahim Biter de, geçen yıl fuardan sonra gelen turist sayısının yüzde 20 arttığını söyledi. Mardin'i ‘eski medeniyetlerin beşiği' olarak tanımlayan Biter, bu yıl da turist sayısında yine yüzde 20'lik bir artış beklediklerini belirtti.

Aydın'a dev merkez
Aydın İl Turizm Müdürü Nuri Aktokka da, bu yıl ikinci kez EMITT'e katıldıklarını belirterek, geçen yıl turist girişinde yüzde 25'lik bir artış olduğunu kaydetti. Bu yıl da yüzde 20'lik bir artış beklediklerini kaydeden Aktokka, "Geçen yıl fuardan sonra ilimize bir şirketin kongre merkezi yatırımı geldi. Şu anda Aydın'a Türkiye'nin en büyük kongre merkezini yapıyorlar. Ayrıca termal turizmi yatırımlarıyla da bu alanda merkez olmayı hedefliyoruz" dedi. EMITT'ten sonra özellikle İstanbul'dan hafta sonu turlarının arttığını vurgulayan Bartın İl Turizm Müdürü Mehmet Altaş, geçen yıl 300 binden fazla turist ağırladıklarını söyledi. Bartın'da 12 aylık bir turizm fırsatı olduğunun altını çizen Altaş, bu yıl da fuarda Bartın'ı en iyi şekilde tanıtarak, 500 bin turist hedefine ulaşacaklarını aktardı. EMITT'e katılan beldelerden Şarköy'ün Turizm Derneği Başkanı Halis Ergen ise, şarabıyla ünlü Şarköy'ün geçen yıl fuardan sonra altın dönemini yaşadığını söyledi. Ergen, otellerdeki doluluğun kışın da yakalanması için çalışmalara başladıklarını da belirtti.

Adalardan fayton geldi
Fuara, Isparta Gelendost elmasıyla, Şarköy şarabı ve üzüm suyuyla, Batman tiftik kilimi, Ağrı İshak Paşa Sarayı'nın maketiyle, Mardin, yöresel bezleriyle, İstanbul adaları ise faytonuyla renk kattı.

Ağrı'nın derdi yerli turist
Ağrı, EMITT'e bu yıl ilk kez katılan illerden biri. Ağrı İl Turizm Müdürü Muhsin Bulut, EMITT'in çevre illere katkılarını gördükten sonra, bu potansiyelden Ağrı'nın da faydalanması için fuara katıldıklarını söyledi. Şu anda Ağrı'ya yabancı turistlerin daha çok ilgi gösterdiğini belirten Bulut, fuarla birlikte yerli turist sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ağrı'ya en çok ‘Nuh'un gemisi' hikâyesiyle İran, İtalya, Çin ve Hong Kong'dan ilgi olduğunu aktaran Bulut, "Geçen yıl 500 bin turist ağırladık. Bunun çoğu yabancıydı, yerli turist biraz korkuyor. Ama Ağrı belki İstanbul'dan bile daha güvenilir. Biz yerli turist sayısını artırma peşindeyiz" diye konuştu. Ağrı'nın standındaki yeni restore edilen tarihi İshak Paşa Sarayı maketi de oldukça ilgi çekti.

Fındık nikâh şekeri oldu
EMITT'e ikinci kez katılan Ordu'nun standı da büyük ilgi gördü. Geçen yıl fuara hazırlıksız geldiklerini belirten Ordu İl Turizm Müdürü Erkan Gülderen, "Bu yıl, fındıktan nikâh şekeri bile yaptırdık. Belki bu fikrimizi nikâhlarda kullanılır, böylece fındık tüketimine de katkımız olur" dedi. İlgiden memnun olduklarını vurgulayan Gülderen, Ordu'nun turistik tesisleriyle de iddialı olduğunu söyledi. Gülderen, "Artık günübirlik ziyaretler değil de, konaklayan turist istiyoruz. Bu yıl furarın da katkısıyla turist sayımızı yüzde 50 artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.