Haberler

İstanbul "küresel merkez" olacak

Tarih: 17 Şubat 2009 Kaynak: Taraf
DPT Müsteşar Vekili Akça, İstanbul Finans Merkezi projesiyle ilgili çalışmanın hızlandığına dikkat çekti. İstanbul'un önce bölgesel ardından küresel merkez olacağını belirten Akça, "6-7 Ekim'deki IMF toplantısında bu proje açıklanacak" dedi.

İstanbul'la ilgili ekim ayında açıklanacak özel stratejik eylem planıyla ilgili çalışmanın öngörülen çerçevede yapıldığına dikkat çekildi. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşar Vekili Halil İbrahim Akça, 9. Kalkınma Planı içerisinde yer alan İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) önce bölgesel, sonra küresel bir finans merkezi olabileceğini söyledi. Akça, projeyle 150 bin kişiye istihdam ve GSMH'ye yüzde 4 oranında ekonomik katkı sağlanacağını ifade etti.

İstanbul Finans Merkezi projesinin, hükümetin 2013 plan hedefinin en önemli ayaklarından biri olduğunu anımsatan Akça, projenin hayata geçirilmesi için çalışmalara hız verildiğini vurguladı. Akça, İFM'nin 'ilk 10 yılda bölgesel, 30 yılda küresel finans merkezi olmak' gibi bir vizyonu bulunduğuna işaret etti. Akça, Türkiye Bankalar Birliği'nin çalışmasına göre 'İstanbul'un önce bölgesel, sonra küresel bir finans merkezi olabileceği' sonucuna ulaşıldığının altını çizdi.

9 çalışma grubu oluşturuldu
Akça, ''Bu kanaate ulaştıktan sonra şu anda İstanbul'un zayıf olduğu konuları, 'nasıl daha iyi hale getirir, iyi olduğu konuları da dünyaya daha iyi nasıl tanıtabiliriz' çalışmasının içerisine girdik'' dedi.

Bu çerçevede İFM Strateji Belgesinin hazırlanması, uygulanabilir olması ve tarafların sahiplenmesi amacıyla DPT'nin koordinasyonunda sektör temsilcilerinin de bulunduğunu belirten Akça, ''Hukuk, Finansal Ürün ve Hizmet, Vergi, Düzenleyici ve Denetleyici Çerçeve, Altyapı, İFM Organizasyon, Tanıtım ve İmaj, İnsan Kaynakları ile Mevcut Durum Analizi'' olmak üzere, dokuz ayrı çalışma grubu oluşturulduğunu ve çalışma takviminin belirlendiğini belirtti.

Rapor 15 mayısta
Bu çalışma gruplarının, alanlarında hazırlayacakları ve Strateji Belgesinin temel girdi dokümanlarını oluşturacak raporları, 15 Mayıs 2009 tarihinde sunacaklarını belirten Akça, bu tarihi takip eden dönemde de çalışma grubu başkanları ve raportörlerinden oluşan bir kurulun, İFM Strateji Belgesi ve Eylem Planı raporunu hazırlayacağını ifade etti.

Kanun hazırlanacak
İstanbul Finans Merkezinin kurulması için gerekli mevzuat düzenlemesini yapmayı planladıklarını da vurgulayan Akça, bunun bir kanun veya Bakanlar Kurulu kararı olabileceğini söyledi. Ekim ayında Strateji ve Eylem planı yayımlandıktan sonra işleri hızlandırmak için bir yasa paketi oluşturmayı da düşündüklerini belirten Akça, "Bu belki içerisinde çok sayıda kanunda değişiklik öngören bir yasa paketi olacak. Ama bu, 9 çalışma grubunun raporlarının ardından netleşecek. Çünkü bu raporlarda hangi yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği netleşecek. İki yasadan bahsediyorum" diye konuştu.

Ekim programı
Rapor için yoğun bir görüş alış verişi sürecinin yaşanacağını belirten Akça, ''Tarafların raporla ilgili görüşlerini, katkılarını netleştirmek için haziran, temmuz ve özellikle ağustos ayında yoğun bir görüş alışverişi dönemi yaşayacağız'' dedi. Akça, 15 Eylül'de basıma hazır hale getirilecek İFM Strateji Belgesi ve Eylem Planına ilişkin raporun, 6-7 ekim tarihlerinde IMF ve Dünya Bankası'nın yapacağı bölgesel toplantıda tanıtımının yapılacağını vurguladı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.