Haberler

‘80 sonrası rantsal dönüşüm oldu’

Tarih: 23 Şubat 2009 Kaynak: Evrensel
TMMOB'un, "Kentleşme ve Yerel Yönetimler Sempozyumu"nda 80 sonrasının, rantsal dönüşümün başlangıcı olduğu vurgulandı. Sempozyumda, 1980 sonrasında kamusal alanların tasfiye edildiği; yerine alışveriş merkezleri ve otellerin yapıldığı anlatıldı.

TMMOB'un, "Kentleşme ve Yerel Yönetimler Sempozyumu"nda 80 sonrasının, rantsal dönüşümün başlangıcı olduğu vurgulandı. Sempozyumda, 1980 sonrasında kamusal alanların tasfiye edildiği; yerine alışveriş merkezleri ve otellerin yapıldığı anlatıldı.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) tarafından düzenlenen, "Kentleşme ve Yerel Yönetimler Sempozyumu" dün, kentlerde ve yerel yönetimlerde "rantsal değişim" vurgularıyla başladı. Konuşmalarda, 1980 sonrasında kamusal alanların tasfiye edilmesi ve özelleştirmelere dikkat çekildi.
İMO Salonu'nda yapılan sempozyumda açılış konuşmasını yapan Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Genel Sekreteri Serdar Nizamoğlu, kentlerde bilimi, doğayı, sanatı, kültürü hiçe sayan bir anlayışın hakim olduğunu, ancak kentlerin başka bir yapıda da inşa edilebileceğini düşündükleri için sempozyumu gerçekleştirdiklerini anlattı.

'Kamusal Alan Kapandı'

Ekonomik açıdan düşündüklerinde 1980 sonrası Türkiye'sinin üretimden çıkarıldığını, rant ve borçlanma üzerinden işleyen bir ekonomik yapı oluşturulmaya başlandığını belirten TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, bu modelin geri planında kentlerin yer aldığını kaydetti.

Kentlerde üretim yapan kamu ve özel sektör fabrikaları ile üretim tesislerinin hızla kapandığını, yerine alışveriş, iş merkezleri, lüks konut alanları inşa edildiğini anlatan Soğancı," Kentlerin içerisinde kalmış gecekondu alanları, ‘kentsel dönüşüm' adı altında yıkılıp, yerine sermayenin yeni ihtiyaçlarına yanıt veren; kent bütünü, içinde yaşayan insan varlığı, sosyal çevre ve yaşanmışlıkları yok sayan ‘sözde çağdaş projeler' hayata geçirilmektedir" diye konuştu.

Toplumun geleceğini tehdit eden "talan ekonomisine" dur demeyi amaçladıklarını dile getiren Soğancı, yapacakları etkinliklerle elde ettikleri bulguları halka götürmeyi ve bu kesimlerin yaşadıkları kentlerde "neler olup bittiği"ni göstermeyi amaçladıklarını söyledi. ŞPO Genel Başkanı Doç. Dr. Tarık Şengül ise, Cumhuriyet'in kurulmasından bugüne kadar geçen süreçte kentlerdeki değişimi iki -üç aşamada inceledi. Şengül, 1929-1945 arası kentleşmeyi ulus, 1945-1980 arasını emek, 1980 sonrasını ise sermaye politikalarının öne çıktığı süreç olarak değerlendirdi. Sempozyum bugünde devam edecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.