23 Ocak - 20 Şubat 2009 tarihleri süresince, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden 850'nin üzerinde kişinin katılımı ile gerçekleştirilen anket sonuçları, geçmiş dönemde yapılan çalışmaların nasıl değerlendirildiğini, halkın yerel yönetimlerden beklentilerini ortaya koyuyor.

Özellikle en az yerel yönetimler kadar kentlerin gelişiminde söz sahibi mimarlar ve şehir plancıların çoğunluğunu oluşturduğu anket katılımcılarının %45'i 26-40, %29'u 18-25, %23'ü ise 41-60 yaşları arasındaki kişilerden oluşuyor.

Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yaşayan anket katılımcılarının %68'i, 2004 - 2008 döneminde yaşadıkları ilde yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerden memnun olmadıklarını ifade ediyorlar.


Çalışmalarından memnun olmadıkları yönünde görüş beyan eden katılımcıların özellikle yol bakım çalışmaları (%12), toplu ulaşım hizmetleri (%11) ve ruhsat, imar ve denetim hizmetlerinden şikayetçi oldukları görülüyor.

Yerel yönetimlerin çalışmalarında memnun olduklarını belirten katılımcıların çoğu ise toplu ulaşım hizmetleri, kültür hizmetleri, rekreasyon ve çevre düzenleme projeleri, yol bakım çalışmaları gibi çeşitli faaliyetler konusunda olumlu düşünüyor.

Ankete katılan kişilerin %73'ü 2004 - 2008 döneminde yerel yönetimlerin kaynaklarını verimli kullanmadığını düşünüyor. Geçtiğimiz dönem %78 oranından seçimlerde oy kullanan kişiler bu dönem seçimlere katılmak konusunda daha istekli, %92'si 29 Mart 2009 günü sandık başına gideceğini belirtiyor.

Anket katılımcılarına oy kullanırken adayların programlarını inceleyip incelemedikleri hakkında yönelttiğimiz soruya ise %90 gibi önemli bir oran "Evet, inceliyorum" yanıtını veriyor ve %70'i oy vereceği adayın hangi partiye üye olduğunun kendisi için belirleyici olduğunu dile getiriyor.
Üç büyük şehirde yaşayan katılımcılardan son 4 yılda kendi şehirleri üzerinde oldukça önemli sosyo-ekonomik etkiler bırakan önemli projeleri de değerlendirmelerini istedik.
İstanbul
Muhsin Ertuğrul Sahnesi Kongre Vadisi Projesi
6-7 Ekim 2009'da İstanbul'da gerçekleştirilecek Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) 2009 Yılı Guvernörler Toplantısı için tasarlanan Muhsin Ertuğrul Sahnesi Kongre Vadisi Projesi Ekim 2007'de İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. Mart 2008'de ise proje için ilk kazma vuruldu. Nisan 2008'de Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nun kapanmasıyla inşasına devam edilen proje, anket katılımcıları tarafından büyük ölçüde "başarısız" bulunuyor.
Tarlabaşı - Fener Balat Projeleri
Pek çok mimari grubun tasarımında görev aldığı Tarlabaşı - Fener Balat Projeleri 2007 senesinin en önemli satırbaşlarından biriydi. Özellikle proje elde etme sürecinin halka açık bir şekilde yaşanmamış olması proje konusundaki eleştirilerin odak noktasıydı. Anket katılımcılarının başarısız buldukları projelerden bir tanesi de Tarlabaşı ve Fener - Balat Projeleri.
Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi
2006 yılından bu yana halen güncelliğini koruyan, tarihi belgelerle Dünya'nın en eski Roman yerleşimi olduğu kanıtlanan Sulukule'de yaşanan değişim ve bu değişimin tetikleyicisi Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi'de anket katılımcıları tarafından başarısız bulunan projelerden.
Ayvansaray Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Projesi
Süleymaniye'deki Restorasyon Çalışmaları
İstanbullular'ın 2004 - 2008 yıllarında gerçekleştirilen dönüşüm ve yenileme çalışmalarına nazaran Ayvansaray Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Projesi ile Süleymaniye'deki restorasyon çalışmaları ise daha olumlu olarak yorumlanan projeler arasında.
Ulaşım Projeleri
Deniz taksi, Taksim - Kabataş Füniküler Sistemi, Trafik Kontrol Merkezi, İstanbullular tarafından başarılı bulunan ulaşım yatırımları arasında. İspark Otoparkları konusunda ise oldukça olumsuz bir görüş hakim. Yine tartışmaları da beraberinde getiren İDO İskeleleri'nin yenilenme çalışmalarıyla ilgili ise hem olumsuz ve olumlu görüşler birbirini dengeliyor.
Kentsel Tasarım
İstanbul'un en önemli simgesi boğaz köprülerinin aydınlatmasını "Çok Başarılı" ve "Çok Başarısız" bulanların oranı ise birbirine oldukça yakın.
Geçtiğimiz Şubat 2009'da onaylanan İstanbul Çevre Düzeni Planı, Kadıköy Salı Pazarı'nın taşınması, trafoların resimlerle süslenmesi, yeşil alan düzenlemeleri, İstiklal Caddesi'nin yenilenen zemin kaplaması, yeni sokak tabelaları da İstanbul'un yerel yönetimlerini sınıfta bırakan projeler.
Ankara
2004 - 2008 yılları arasında Ankara'da yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilen projelerden Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi, Gençlik Parkı'nın yeniden düzenlenmesi, Gökkuşağı, Ankara Tarihi Kent Yenileme Projeleri, Keçiören Güzelleştirme Projeleri, Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi, Atıfbey - Hıdırlık Tepe Kentsel Dönüşüm Projesi kentte yaşayan kişiler tarafından oldukça başarısız bulunuyor.
İzmir
İzmirli katılıcımlardan ise Çiğli-Sasalı Doğal Yaşam Parkı, Konak Kentsel Yenileme Projesi, Kadifekale Kentsel Dönüşüm Projesi, tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın yenilenmesi, metro çalışmaları, Milano'ya kaptırılan EXPO 2015'e hazırlık sürecini değerlendirmelerini istedik.
Anket katılımcılarından ayrıca geçmiş dönem ve gelecek ile ilgili beklentilerini bizimle paylaşmalarını istedik. Aşağıda iki başlık halinde yerel yönetimlerden beklentileri ortaya koyan yorumlardan bazılarına ulaşabilirsiniz.
Geçmiş Dönem Değerlendirmeleri
"Başkentte geriye dönülmesi çok zor zararlar verilmiş, kent kimliği olumsuz yönde değiştirilmiş, uzmanlarına danışılmadan köklü değişikliklere gidilmiş, halkın görüşü alınmadan projeler gizlenmiştir..."
"İstanbul'un tarihinin ve coğrafi konumunun güzelliğinin unutulmadan ve bunlara uygun olarak düzenlenmesini bekliyorum. Özellikle Taksim'deki TRT binası gibi çevresine uymayan ve gözümüzü tırmalayan, İstanbul'u çirkin ve düzensiz gösteren bu tip binaları artık görmek istemiyorum. Topladıkları vergilerle gereksiz harcamalar yaparak birilerini zengin etmelerini istemiyorum."
"Eskişehir'e gelenlerin büyülenmesini sağladığı için, bu şehrin bir Avrupa kenti seviyesine yükselmesine olan katkılarından dolayı yerel yönetimden son derece memnunum."
"Yaya haklarına daha fazla dikkat edilmeli, Kızılay gibi bir yerde ortaya reklam ekranı koyarak etrafa 4 renkli ışık takarak güzelleştirme yapılamayacağı anlaşılmalıydı. Kale, Ulus, Gençlik Parkı, Sıhhiye, Kızılay, Meclis, Kuğulu Park ve Atakule'ye uzanan aksta Ankara'nın değerlerini gün yüzüne çıkacak projeler geliştirilmeliydi..."
"Şu andaki yönetim her türlü yatırımı kendi menfaatleri için yapıyorlar sorularınızın bazıları içinde Ali Müfit Gürtuna'nın başlatıp bitirilmesine ramak kala şu andaki yönetimin sahiplenilmesi olacak gibi değil. Edirnekapı geçidi bilerek veya başka amaçla 3 sene geciktirildi, R. T. Erdoğan'ın İstanbul mezarlıklarının çevre düzenlemesi adı ile yapılan taşlar eskidi, dökülüyor. İspatı Edirnekapı'dan Topkapı istikametinde görülebilir, bu yönetimin medeniyet anlayışı farklı olduğu için AKM'yi bile yıkıp AVM yapmak istedikleri herkesçe malum. İşleri güçleri cami yapmak. Şu anda Fındıkzade-Topkapı arasında bile ufacık arsalara yapılan inşaatlara müsade verilmesi görülmeye değer. Yeşil alan bilgileri palmiye dikmekten geçiyor. Rusya'dan tırlarla TORF getirildiğini bilmeyen kalmadı. Sizce niye çalmak için olduğu belli değil mi? İstanbul'da halkın gidebileceği bütün boş alanlara imar verilmedi mi, hepsinin rant için çalışma olduğu apaçık değil mi? Melen Çayı'nı bile İstanbul'a getirmek sizce kaça mal oldu? Ana arterlerin durumu görülmüyor mu?"
"Metrobüs iyi planlanmadı, İstanbul genelinde yollar bakımsız. Nüfus ve araç sayısının artmasını engelleyici politikalar geliştirilmiyor, aksine körükleniyor. Yeni yollar ve köprüler yapmak çözüm değildir. Eski yapılar (eski eser değil), yenilenmek adına yıkılıp yerlerine daha büyük çaplı projeler yapılarak yapı ve nüfus yoğunluğu arttırılıyor. Karayolları arazisine yapılacak projeyi kınıyorum. Gidip Beylerbeyi sahilinden baktığımızda ön görünüm bölgesinde olmadığı bahanesiyle Levent-Maslak hattında yükselen gökdelenler boğaz köylerin üstünden görünmüyorlar mı? Silüete etki etmiyor mu? Boğaziçi imar planı ön ve geri görünüm alanları genişletilmeli ve artık bu rant hevesinden İstanbul zarar görmemelidir. Sahil yolları kasislerle dolu. Çok sevdiğimiz bu bölgeler daha temiz daha bakımlı olmalı. Arnavutköy-Bebek sahiline yapılan beton şerit ve buna benzer uygulamalara imza atanlar gibileri yönetiyor bizleri. İstanbul'u tanımıyor diye adaylığı eleştirilen Kemal Kılıçdaroğlu ve benzeri dürüst siyasetçi ve yöneticilerse hep dışarda bırakılıyor. Neresinden tutsan elinde kalır bu ahmak yerel yönetim anlayışının. Eleştiriler de anketler de havada uçuşuyor. Neye ya da kime yarar? Mimarlara soruyorsunuz bunları. Mimarlardan iyi kim görür bu sorunları? Peki kim sorar mimarların hatrını bu sorunlar çözülmeye sıra gelince? Bugün toplum sağlıksız ve doktorlara ihtiyaç çoksa, bu durum mimarlara ihtiyaç yok diyen zihniyetin ürünüdür. Son önerim ise şudur: Türkiye sınırları içinde yapılacak herhangi bir proje, mimar-mühendis odalarının mutlak onayından geçmelidir. Odaların en sık yaptığı faaliyet dava açmak olmamalıdır."
"Belediyemizin modern kentleşme ile ilgili vizyonu yok, metro inşaatında sınıfta kaldılar, kente sağlıklı bir içme suyu veremedikleri halde durmadan suya zam yapıyorlar, yağmur suyu kanalları ve deşarjları yetersiz, Yağmurlu havalarda anayollar ve ara sokaklar feci durumda, İmar Yasası'na muhalefet had safhada, TCK 184. Md. uygulamalarında populist tutum içindeler, herhangi bir inşaat sırasında insana verilen değer sıfır, gerekli yan düzenlemeler yapılmıyr, berbat ve yürünmez yollara mahkum ediliyoruz. Ayrıca çevre düzenlemesi ile yeşil alan oluşturulması çok ama çok yetersiz. Sonuç olarak güzelim İzmir, kocaman bir kasaba niteliğinde kalmıştır. Bu tesbit sadece benim değil kent dışından gelen dostlarımın da bize ilettiği tesbittir. Nedeni ise belediye kadrolarının yetersiz, vizyonsuz ve ayrıca halkı küçük gören tavır ve davranışlarıdır."
"Ulaşım ile ilgili daha köklü çözümler geliştirilmesini ve özellikle raylı sistem-deniz ulaşımının güçlendirilmesine yönelik projeler beklerdim. Metrobüs çalışmaları ulaşımı önemli ölçüde zorlaştırdı, bunun mevcut trafiği aksatmayacak şekilde planlanması gerekirdi. Planlama çalışmaları her zamanki gibi kağıt üzerinde kaldı, 3. Köprü'nün kente vereceği tüm zararlara rağmen, yapılacak olması kararını kesinlikle desteklemiyorum. havzalar ile ilgili koruma kararlarındaki zaafiyet, su kaynaklarının sürdürülebilirliği, kentin geleceği için kaygı verici."
"Bilimselliğe, şehirciliğe dayanmayan altyapısı olusturulmadan Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapmadan tepeden inme kararlarla yerel yöneticilik yapılmaktadır. Yönetilen kent değil evraklardır sadece."
"Kısmi olarak bazı projelerin olumlu başlangıçlar olduğunu düşünüyorum ama bazı yaklaşımlar ise çok baştan savma ve düşünülmemiş. Daha yetkili ve konuyla ilgili kişilerin yönetime katılması gerektiğini talep ediyorum."
"4 yıl boyunca Büyükşehir Belediye Meclisi plan tadilatı yapmaktan başka iş yapmaya fırsat bulamadı. İstanbul için hayati önem taşıyan İstanbul Depremi ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. İstanbul maalesef yaşanacak bir şehir olmaktan çıktı."
"Yönetim anlayışını benimseyememiş bir anlayışla yönetildik. İktidarda olmasına rağmen iktidar olamamış bir belediyecilik örneği gösterdiler. İmar ve şehircilik konusunda şehrimizin çok ihtiyacı olmasına rağmen yeni açılımlar yapmadılar..."
"Bursa'da başarılı diyebileceğim şekilde yarışma yolu ile elde edilen projeler değerlendirildi. Yarışma sonucunda çıkan projeler kullanılmasa da kimi zaman yine de başarılı projeler ortaya çıktı. Ama partilerdeki aday değişiklikleri yine insanların asıl amaçlarının hizmetten başka şeyler olduğunu düşündürdü."
"Mimarlık yapılmaması, tek tip binaların fabrikasyonu için oluşturulmuş halihazır yönetmelikerin ve imar kurallarının yeniden düzenlenmesi için bir program yapılmalı ve yürürlüğe sokulmalıdır."
"Kent dokusunu, şehirler arası nitelikli yol ve kavşakalar ile alışveriş merkezleri arasına sıkıştırıp, yaşanmaz hale getirdiler. 21. yüzyılda bile atıkların kaynağında dönüşümüne ait çaba göstermiyorlar. Bu konuda AB uyumu kapsamında komik pil kumbaralarından başka bir şey yapmadılar."
"İstanbullu olarak metrobüs sistemi çok faydalı gibi gözükse de ve en çok ön plana çıksa dahi bir çok aksaklıkla yapıldığı için bazı konularda beni huzursuz etmiştir. Trafik konularındaki çalışmaları takdirle karşılasam bile yetersiz olduğunu düşünüyorum. Kentsel dönüşüm projelerine daha fazla eğilebilirlerdi. İstanbul 2010 Kültür Başkenti olacak ama buna hazır mıyız?"
"Ankara kimliğini kaybetti. Beni en fazla rahatsız eden alt ve üst geçitler. Kent şehirler arası otoyollarla donatıldı. Gençlik Parkı özelliğini yitirdi. Yayalar için neredeyse hiç şans yok."
"Modern şehircilik ilkelerinden uzak, kişisel rant sağlamak uğruna yapılan uygulamalar özellikle Ankara'nın kentsel yapısına zarar vermiştir. Kaynakların hoyratça kullanımı kamu yararından ziyade kamu zararı oluşmasına neden olmuştur. Ulaşım alanında yapılan uygulamalar kentli için yaşamı daha zorlaştırmış, tüm ulaşım sistemini özel araç odaklı hale getirmiştir."
"Kültürel kimliği oluşturan unsurların itlafı! Kent belleğinin göstere göstere (hem de gizlemeye hiç mi hiç ihtiyaç duymadan), büyük bütçelere temellendirilen projelerle yok edilmesi! Toplanan vergilerin, bütçe kaynaklarının sadece poster hazırlamak için sarfiyatı (bakın bakın biz neler yapıyoruz, posterlere de yazıyoruz zihniyeti. Halbuki peşine düşülen her bir hizmetin şişirilip şişirilip sadece kelimelerden ibaret olduğunun az bir araştırma ile ortaya çıkması)! Kentsel rantın doğru yönelendirilememesi ve doğru paylaştırılamaması, kentin sadece hükümet yandaşçılarının kazancına yönelik meta haline getirilmesi!!! Ve... Giderek kötüleşen, karmaşıklaşan altyapısı ile başa çıkılamaz bir İstanbul Canavarı ortaya çıkarmada üstün başarı!"
Beklentiler
"Çağdaş kent yönetimi anlayışında verilen zararların giderilmesine çözümler getiren, kent kimliği bilincinde, her işi uzmanına danışan, şeffaf bir yönetim..."
"Hukuka ve vatandaş haklarına saygılı, kamu yararı güden, çevreci, çağdaş uygarlık kültürüne katkı yapacak, sürdürülebilir bir kent mekanizmasının yerleştirilmesi"
"Öncelikle karayoluna dayanan bir ulaşım ağı oluşturulmasın. Kentlilerin barınma hakkı akıldan çıkmasın. Bütün bunlar için de yeni uygulamalar kentlilerin bildikleri, tartıştıkları, eleştirip değişiklik talep edebildiği yeni bir sistemde görünür olsunlar."
"Öncelikle halkın artıları eksileri doğru görüp değerlendirmesi, objektif kararlar vermesi beklentim. Bunun sonucuna zaten doğru yönetim seçilecektir. Görev bilinci emeğe ve insana saygısı olan insanları o koltuklarda görmek isterim..."
"Atıkların doğru değerlendirilmesi, deniz ulaşımının arttırılması, kültürel etkinliklerin arttırılması, kentin genelinde bitmişlişin sağlanması, iki yılda bir kaldırımların, sokak lambalarının ve parklardaki ekipmanların değiştirilmemesi"
"Daha çok halkın kullanımına yönelik projeler yapılmalı, yapılan projelerin devamlılığı için bakım ve işletme düşünülmeli, projeler yapılırken diğer kamu kurumları ile ciddi organizasyon yapılmalı, ihaleler siyasal çıkarlar gözetilerek yapılmamalı ve ciddi denetlenmeli."
"Kentimizin daha yaşanabilir hale gelmesi için öncelikle ulaşımın raylı sistem ve deniz yolu ağırlıklı olacak şekilde koordineli hale getirilmesi. Durakların, yolcuları tehlike altına almayacak şekilde planlanması. Kent içinde kalan arsa stokunun imar değişiklikleri ile yatırımcıya fayda sağlayacağı değil, kentlilerin yararlanabileceği yeşil alan olarak planlanması. Kentsel dönüşüm çalışmalarında yaşayan halkın mağdur olmadığı planlama çalışmalarının yapılması. Deprem riskinin azaltılmasına yönelik çalışmaların yapılması, bunun farkında olmayan halkın bilinçlendirilmesi ve afetlere yönelik planlamanın öncelik halinde dikkate alınması..."
"Kentsel dönüşüm ne demek bütün yöneticilerin ayrıca bir eğitim alması gerektiğini düşünüyorum."
"Şehrin tarihi dokusunun korunması, otoyola çevrilen yolların düzeltilmesi, şehrin araçlara değil yayalara teslim edilmesi, toplu taşımın özendirilmesi, başlayan metro projelerinin hayata geçirilmesi."
"Şehir şebeke suyunun Kızılırmak'tan verilmemesi, lüzumsuz alt geçit yapılmaması, çiftlik hemzemin geçidi dururken trafik sorunları yaratan alt geçitler yapılmasın, Çankaya'daki başarısız tek yön uygulamalarından vazgeçilsin."
"Ulaşımın lastikli yerine raylıya kaydırılması ve denizin daha etkin kullanılması, merkeze sıkışmış olan kültür sanat faliyetleri ve tesislerin şehrin geneline dağıtılması, 2010 Kültür Başkenti olan şehrimizde eski eserlerin korunması, çevrelerini muhdes detaylardan arındırılması konut yapılanmasında yeni açılımlar ve standartlar gelmeli alt yapı özelliğine göre İstanbul'un her yerine sahip çıkılmasını istiyorum."
"Öncelikle yapılan çevre düzenlemelerine yeterli ölçüde önem verilmesini, bir taraf bu düzenlemelerle yüceltilirken diğer görünmeyen tarafın isteklerinin kulak arkası yapılmamasını istiyorum. Ayrıca büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerinin yeterli ölçüde iletişime sahip olduğuna inanmıyorum, bunun sağlanmasıyla daha sağlıklı ve gerekli işler yapılacağına inanıyorum."
"Kökten daha mantıklı çözümler, günü kurtarmak değil bizler için bişeyler yapacak başkanlar ve sıkı bir ekip istiyorum."
"İstanbul'un kurtarılacak hali kalmadı bari bu talan dursun, eğer bir dönem daha yağma ile geçerse İstanbul'dan geriye bir şey kalmayacak, rantın önüne geçebilecek biri var mı bilmiyorum."
"İstanbul'un sorunlarını onu yaşayanlarla paylaşacak, çözüm önerilerine açık,sorumluluk alması gereken meslek gruplarını bilgi paylaşımında gözardı etmeyen bir yönetimin beklentisi içindeyim. Toplu taşımanın kesinlikle en önemli sorun olduğunu düşünüyor, trafikte vakit kaybını önleyecek kent ölçeğinde düşünülerek üretilmiş çözüm önerileri istiyorum. Sulukule ve benzeri mağduriyet yaratan projelerin durdurulmasını istiyorum."
"Nitelik denen kavram üzerinden, öncelikle, basmakalıp yargılardan uzaklaşabilen düşünce yapıları üretip bunları yaşantının alışkanlıklarını dönüştürebilecek şekilde toplumsal hayata eklemlenmelerini sağlamak."
"Çok zayıf bir beklenti ama, en azından öncelikle toplu taşıma (raylı sistem), atık yönetimi (geri dönüşüm konteynerlerinin artırılması) ve ağaçlandırma çalışmaları gibi konuları layıkıyla yapmaları."
"Metro ağını hızla genişletip geliştirmesi. Cadde düzenlemelerine uzun vadeli çözüm projeleriyle girmeleri. Kentsel dönüşüm projelerine asla taviz vermemeleri. Plancıların da olurunu alabilecek bir nazım imar planının ve strateji planının uzmanlıkla hazırlanması."
"Bergama'nın tarihi ve doğal çevresinin dünyaya çok kısa sürede tanıtılması bu işlerin bizzat Bergama merkezli yönetilmesi, Ankara vb. yerlere gidip söz aldık demeden gücümüzün daha ötesini denemeliyiz."
"1. Gelişime açık sürdürülebilir projeler 2. Çevreye duyarlılık 3. Kadroların tecrübe ile yenilenmesi 4. Mimarlar Odası'nın belediye uygulamalarında etkin olabilmesi ya da bir üst kurul oluşturulması 5. Hizmet!!!"
"Sosyal dengesizliği ortadan kaldırabilecek çalışmalar yapmaları, hızla gelişen İstanbul'un alt yapısının biran önce yenilenmesi gerektiğini, artık yüksek katlı yapılara izin verilmeyip şehir merkezinin yoğunluğunun azaltılabilmesi için yatay yapıların olacağı ve şehri genişleterek yeni yaşam alanları açmalarını bekliyorum."
"İmar vahşetinin sona erdirilmesi, sürdürülebilir bir kentleşme için planlanlama yapılması Enerji Yönetim Birimleri'nin kurulması ve enerji savurganlığının önlenmesi parsel planlamasından ada planlamasına geçilmesi."
"Trafik sorununa daha net çözümler, kentsel dönüşüm projelerinin çok çok çok daha hızlı ilerlemesi, insanların nefes alacağı alanların arttırılması, toplu taşıma hizmetlerinin hem sayıca hem de kalitece arttırılması, şehir içinde oluşan sorunlarımızda açtığımız telefonlara cevap alamıyoruz özellikle bu konuda çok ciddi bir ilgi bekliyorum."
"İhalelerde şeffaflık, daha çok hizmet ve düşüncelerini halkla paylaşmak ve sürekli anket yapmak halkın istediklerinide dikkate almak ve sonuçta halk için en uygun olanını hayata geçirmek."
"Şeffaf, düzeyli, demokrat, "tasarım"ın ne işe yaradığını özümsemiş, başkentin değerini bilen ve arttırmak için gayret eden,
"modern" bir yönetim istiyorum. Ankara'yı yeniden bir kültür başkenti yapmalarını, önemli organizasyonlara ev sahipliği yapacak alt-üst yapı tasarımlarını hazırlamalarını, tarihi dokuyu canlandırmalarını, dünyanın nadir "bulvar" kentlerinden bir olan kente bu özelliğini geri kazandırmalarını bekliyorum."
"Kaçak yapıların orda yaşayan halkı mahdur etmeden derhal kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınıp acilen kurtulmak ulaşımın tamamen veya kısmı bi şekilde metrolarla olması İETT otobüslerinin tamamının yenilenmesi ve seferlerinin artırılması öğrencilere daha çok burs imkanı yerel yönetimlerin yolsuzluk peşinde değil halkın parasını halka yarar sağlayacak şekilde kulllanması deprem tehlikesin göz önüne alınarak acilenen neler yapılması gerektiğini gösteren bir projenin yapılması ve halka duyrulması yerel yönetimlerinin su arıtma tesisleri kurması ve denize boşaltılan atıksuyun temizlenmesi kaldırımların seçim zamanı yaklaşınca halkın gözünü boyamak için durmadan yenilenmesinin engellenmesi devletin gereksiz yere zarara uğratılmasının engellenmesi."


