Haberler

DSP Kadıköy Belediye Başkan Adayı Mimar Arif Atılgan: "Kültürel ve Sosyal Yapıyı Koruyacağız"

Tarih: 9 Mart 2009
Demokratik Sol Parti (DSP) Kadıköy Belediye Başkan Adayı mimar Arif Atılgan, yayınladığı seçim bildirgesinde "Kadıköy ilçesinde doğmuş, uzun yıllardır bir mimar olarak çeşitli kademelerde Kadıköy'e hizmet vermiş, Kadıköy'lü olmayı bilerek yaşayan, bir Kadıköylü olarak, ilçemizin geçmiş değerlerinden gelen hak ettiği yaşam kalitesini, güven ve huzuru sağlamak için hizmete talibim," dedi. Atılgan'ın vaatleri arasında yer alan diğer maddeler ise şu şekilde sıralanıyor:

Yerel Yaklaşım ve Çözümler
1. Kadıköy Kimliği

Kadıköy'de, hala korunabilen geçmişten gelen sayfiye yeri ruhunun oluşturduğu otantik değerlere özen gösterecek ve bu yerleşik otantik, kültürel ve sosyal yapıyı koruyacak bir yerel yönetim anlayışındayız.

2. Ulaşım, Trafik, Otopark
Özellikle ve öncelikle toplu ulaşım sorununu çözmek hedefimizdir. (Tramvay, otobüs vb.) Kadıköy-Bostancı arasında minübüs yoluna "tramvay hattı'' yapılmasını öngörmekteyiz. Kısa mesafede, deniz motorları ile ulaşımı aktif hale getirmek hedefimizdir. Kent merkezindeki ve dışındaki otoparkları farklı ücretlendirilerek; kent dışında otopark kullanımını özendirmeyi çözüm olarak görüyoruz.

3. Altyapı
Kadıköy'ü yıllardır içinde bulunduğu şantiye görünümünden çıkarıp; gereksiz altyapı çalışmalarına, planlı yapılaşmayla çözüm getirmeye kararlıyız.

4. Teknik ve Bakım Hizmetleri, Standart
Belediye öncülüğünde binaların periyodik bakımı ve gündelik onarımlarını yapabilen ticari kurumlar oluşturulacaktır. Her binanın belediyede bir künyesi olacak ve o binada yapılan her onarım bu künyeye işlenecek. Mahallelerdeki teknik servis, vb. zanaatkarların istihdamları artırılacaktır.

5. Çevre - Sosyal Alan ve Parklar
Kadıköy'de; Kuşdili Çayırı, Göztepe Parkı, Özgürlük Parkı, Bağdat Caddesi üzerindeki Ziraat ve Tarım İl Müdürlüğü Alanı, Kriton Curi Parkı, Merdivenköy Darüşafaka'nın yeri gibi az sayıda nefes alınan bölge kalmıştır. Bu alanlar ile birlikte Sahil Dolgu Alanı da kesinlikle korunup ve daha da yeşillendirilecektir. Kent merkezinde parklar ve küçük meydancıklar yaratarak buralarda ünlü-ünsüz tüm sanatçıların gösterilerine fırsat verilecektir.

6. Sağlık Hizmetleri
Her mahallede sağlık merkezleri kurulması öngörülmektedir. Sağlık merkezleri kesinlikle her insana, yani iktidar muhalefet ayrımcılığı yapmadan her insana açık olacaktır. Özellikle anne-çocuk sağlığına ağırlık verilip, yaşlılarımıza evlerinde sağlık servisi verilmesi temel hedeflerimizdendir.

7. Yardıma Muhtaç, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri
Yaşlılar için huzur ve bakım evleri oluşturularak artırılması planlanmaktadır. Ancak yaşlıların en huzurlu ve mutlu oldukları yer kendi ailelerinin yanıdır. Bu açıdan gereken her çalışma ve yardım yapılacaktır. Ayrıca yaşlıların evin dışında, keyifli vakit geçirerek, hobilerini paylaşacakları sosyal merkezler oluşturulacaktır. Engelli vatandaşlarımızın sokaklarda, sosyal alanlarda, ulaşım araçlarında yaşam kalitelerini rahatlatacak uygulamaları artırılacaktır.

8. Eğitim ve Öğretim, Kültür ve Sanat
İlk ve orta öğretim kurumlarının tek tedrisat olması gereklidir. Bu uygulama ulaşım ve trafik konusunda da rahatlık sağlayacaktır. İhtiyaç görülen tüm okullarımız yenilenecek, derslikleri onarılacak ve en önemlisi depreme karşı denetimler tamamlanacak ve gereği yapılacaktır. İhtiyacı olan okullara; laboratuarlar, bilgisayar sınıfları, kapalı spor salonları, tiyatro-konferans salonları yapılacaktır.

Kadıköy sadece ticaret ve iş merkezi olarak düşünülmemelidir.

Kadıköy, vizyonu kültür-sanat olan bir ilçedir. Kültürel ve sanatsal etkinliklerin yoğun olduğu, insanların konut olarak kullandıkları, esnafların, esnaf çarşılarının olduğu bir çevre yaratılması belediyecilik anlayışımızdır.

Resim, müzik, görsel sanatçıların sanat etkinliklerini sunmaları için gerekli destek sağlanacaktır . Ünlü ünsüz bütün sanatçılara kendilerini sunacak olanaklar yaratılacaktır.

Kültür-Sanat çalışmaları için bazı atıl kalmış merkezler de değerlendirilecektir.

Örneğin: Yel değirmeni Kemal Atatürk Orta Okulu,Yetiştirme Yurdu,Eski Özen Sineması gibi binalar; Kültür ve Sanat etkinliklerinin kullanımına uygun hale getirilecektir.

9. Gençler, Çocuklar İçin
Gençlerin ve çocukların, enerjilerini boşaltabilecekleri etkinlikler için gerekli tesisler yapılıp, boş alanlar değerlendirilecektir. Çocuk ve gençlerin kapalı mekanlarda da zamanlarını geçirebilecekleri ve bu arada birşeyler öğrenebilecekleri sosyal merkez alanları oluşturulacaktır.

10. E-Belediye Hizmetleri ve Bilgi Toplumu
Her vatandaş belediyeye ulaşabilecek ve sorununu anlatabilecek. Meclis yayınları ve kararları, bütçeler, internet kanalı ile yayınlanacak ve şeffaf olunacaktır. Bizim yönetimimizde bürokrasi azaltılıp, genel şikayet ve talep dilekçeleri ; "Mahalle Belediye Temsilcilikleri" kurularak, muhtarlıklarda oluşturulacak bilgi merkezleri kanalı ile belediyeye ulaştırılacaktır. Böylelikle Muhtarlıkların bölgeleri ile iletişimleri ve fonksiyonları artırılmış olacaktır. Ayrıca yapılması düşünülen yasal düzenlemelerle muhtarların maaşlı bürokratlar durumuna sokulmasına karşı muhtarlarla birlikte çalışmalar yapılacaktır. Muhtarlar kesinlikle seçilmiş kimliklerini korumalıdırlar. Halka en yakın seçilmişler olan muhtarlar demokrasinin temel taşlarıdır.

11. Yönetimde Şeffaflık ve Paylaşım
Seçenler seçilmişlerin karar süreçlerine katılabilmelidir. Bunun pratiğe yansıtılmasının en önemli göstergesi Kent Konseyleri'nin sağlıklı çalıştırılmasıdır. "Kent Konseyi" nin özgür ve özerk olması başlıca hedefimizdir.

Yasa ve yönetmeliklere aykırı olmamak kaydıyla ve tüm Kadıköy'ün yararını gözetmek kaydıyla vatandaşlardan gelecek her öneri değerlendirilecektir.

Bu yöntemle Kadıköylü Kadıköy'ü kendisi yönetecektir.

12. Kadıköy'ün İmar Durumu, Gelişimi ve İnşaat Sektörü
- Kadıköy' de yapılaşmaya, İlçe'nin özgün görüntüsünün bozulmaması kaydıyla izin verilecektir. Bunun için kararlı bir tutum izlenecektir.
- Deprem açısından binaların güçlendirilmesi veya yenilenmesi sağlanacaktır.
- İmar Planları kesinlikle halka ilan edilerek, yapılan toplantılarda tartışılması temel ilkemiz olacaktır.
- Kat Mülkiyeti Yasası'nın ve yeniliklerinin, izin verdiği ölçüde eski binaların yenilenmeye uygun hale getirilmesi başlıca amaçlarımızdan biridir.
- Özellikle Kadıköy'ü bekleyen en büyük tehlike, sahil dolgu alanı ve az sayıdaki boş alanların imara, hem de yüksek yoğunluklu imara açılması konusudur. Bu konuda halk bilinçlendirecek ve halkın yararı istikametinde çalışmalara öncelik verilecektir.

13. Genel Olarak Kadıköy Kültür-Sanat Vizyonu
- Kadıköy; insanların ikamet ettikleri, sahillerinde denizden ve yeşillikten yararlandıkları bir yerleşim haline getirilecek olup, Kuşdili Çayırı; kesinlikle tarihi kimliğindeki gibi, çayır ve koruluk alan olarak değerlendirilmesi için kararlı bir mücadele verilecektir.
- İmar Planları halkla birlikte hazırlanacak, kesinlikle parsel ölçeğinde plan uygulama ve tadilatlarına izin verilmeyecektir.
- Haydarpaşa'da düşünülen projeye rant amaçlı olup, kentimizde uygarlığa karşı açık bir saldırı niteliğindedir. Haydarpaşa Gar'ı ve Limanı çalışan endüstri mirası olarak bu günkü hali ile korunması için karalı bir mücadele verilecektir.
- Başta Kadıköy Tarihi Çarşısı olmak üzere, semt çarşılarına önem verilecek, restore edilerek, esnaflarımız koruma altına alınacaktır.
- Pazar yerlerinde "Mobilize Modern Tezgahlar" projelendirilecektir.
- Tarihi Yel değirmeni Semti, hostel (öğrenci pansiyonculuğu) öncelikli pansiyonculuk fonksiyonu ile korunmalıdır. Bu suretle kendi halkının da orada kalması sağlanarak, semt restore edilebilecek ve yenilenebilecektir. Borçlanarak evini yenileyen Yeldeğirmen'li vatandaş pansiyonculukla kazandığı gelirle bu borcunu ödeyebilecektir. Yel Değirmeni Semti, asla kentsel dönüşüm projelerine kurban edilmeyecektir.
- Fikirtepe Semti, Kadıköy'ün genel emsali içersinde yapılanmalı, buradaki insanlar yok sayılarak bir kentsel dönüşüm projesi asla yapılmamalıdır.
- Yollar, kaldırımlar, çimenler, parklar her yıl yenilenmemeli, bozulan kısımları onarılmalıdır. Dolayısıyla halk şantiyede değil, bitmiş bir kentte yaşadığını hissetmeli ve halkın parası sokağa atılmamalıdır.
- Eğlence Yerleri, Kafe-Barlar nezih, kendilerine özel ve güvenli olmalıdır.
- Kadıköy Kent Müzesi'nin kurulması için en kısa zamanda çalışmalara başlanacak ve bu müze Kadıköy Şehremaneti Binası'nda veya Et Balık Kurumu Binası'nda yaşama geçirilecektir. Kent Müzesi, bazı etnoğrafik malzemelerin teşhir edildiği bir yer olacak, ancak esas olarak kentin tarihi eserleri açısından bir fihrist oluşturacaktır. İnsanlar buradan kenti öğrenip, kendilerine verilen broşürle kentteki tarihi ve özel yerleri dolaşabilecektir. Yani bütün Kadıköy bir Kent Müzesi olacaktır. Bu konuda kararlı bir duruş sergilenecektir.

Sonuç olarak Kadıköy'ün kendi içinde kendine özel yaşanan, modern, medeni ama tarihi kimliğini korumuş, geleneklerini yaşatan bir kent parçası olabilmesi için gerekli kararlılık gösterilecektir.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.