Haberler

Cumhurbaşkanı Gül; “Susuzluk, kuraklık ve sel sınır tanımıyor…”

Tarih: 17 Mart 2009 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 5. Dünya Su Forumu'nun açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, foruma Marakeş, Lahey, Kyoto ve Meksika'nın ardından İstanbul'da ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, uluslararası su camiasının saygın temsilcilerini Türkiye'de ağırlamaktan büyük sevinç duyduklarını söyledi. "İnsanlığın, tüm milletlerin kaderlerinin birbirlerine kuvvetle bağlandığı yeni bir döneme girmiştir. Kimsenin ‘Ben sadece kendi ülkemde, kendi bölgemde yaşıyorum' demeye hakkı yoktur. Zira susuzluk, kuraklık ve sel gibi felaketler artık sınır tanımamaktadır" diyen Abdullah Gül, Dünya Su Forumu çerçevesinde bir ilki gerçekleştirerek ‘devlet ve hükümet başkanları' olarak da ayrıca bir araya geleceklerini hatırlattı.

Suyun sadece teknik bir konu olmadığını, en üst düzeyde siyasi önem ve öncelik verilmesi gereken, insanlığın müşterek geleceğini ilgilendiren bir mesele teşkil ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın bütün güçlüklere rağmen her geçen gün modernleştiğini, değiştiğini ve geliştiğini dile getirerek, "Küreselleşen, daha açık ve daha şeffaf bir dünyada yaşıyoruz. Ancak aynı zamanda bütün dünya milletlerinin eşit ekonomik ve teknolojik imkanlara, eşit gelişmişlik ve refah seviyelerine sahip olmadıklarını da açık yüreklilikle kabul etmemiz gerekiyor. Dünyanın en ücra köşelerinde meydana gelen gelişmeler, bir gün gelip bizleri de etkilemektedir. Dolayısıyla bugün varılan noktada, dünya milletleri olarak sahip olduğumuz siyasi, ekonomik ve toplumsal avantajları, keza mücadele etmemiz gereken olumsuzlukları, zorlukları, gerçekçi bir bakış açısıyla tahlil etmemiz, sorunlarımıza el birliğiyle ortak çözümler üretmemiz gereken keskin bir dönemeçten geçmekteyiz" diye konuştu.

Dünyanın karşı karşıya kaldığı en hayati toplumsal ve ekonomik meselelerin başında çevrenin korunmasının geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, daha fazla geç kalmadan tabiatla ahenk içinde yaşamayı şiar edinmenin tüm uluslararası toplumun ortak sorumluluğu olduğuna inandığını kaydetti. Gül, "Bugün yaptığımız hataları gelecekte nasıl olsa bir şekilde telafi edebileceğimiz yanılgısına düşmememiz gerekmektedir. Çünkü böyle bir düşünce, bizleri kaçınılmaz olarak artık hatalarımızı telafi edemeyeceğimiz bir aşamaya taşıyacaktır. Dolayısıyla esas hedefimiz, dünyayı beraber paylaştığımız, tüm canlıların üzerinde hayatlarını idame ettirdikleri zeminin muhafazası olmalıdır" şeklinde konuştu.

Türkiye su zengini değil!...
"Ekonomik kalkınma ve refahımız, gıda üretimi, sağlık koşullarının iyileştirilmesi ve en temel gereksinimimiz olan içme suyu temini için her geçen gün su kaynaklarına daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Gerekli tedbirler alınmazsa Türkiye'nin de 2010 yılından itibaren su bakımından yoksulluk sınırının altına düşebileceğini hesaplamaktayız" diyen Gül, bu durumun Türkiye'nin sanıldığı gibi su zengini bir ülke olmadığını gösterdiğini vurguladı.

Türkiye gibi su zengini olmayan ülkelerin su kaynaklarını hakça, makul ve en iyi şekilde geliştirmek, yönetmek, kullanmak ve korumak zorunda olduklarını ifade eden Gül, bununla beraber Türkiye'nin, su konusunda iş birliği yapılması gerekliliğinin bilincinde olduğunun altını çizdi. Bu işbirliğine suyun faydalarının paylaşılmasıyla başlanabileceğini anlatan Gül, suyun milletleri ayrıştıran değil, yakınlaştıran bir iş birliği alanı haline gelmesine inandıklarını, bu itibarla bu yılki Dünya Su Forumu'nun
ana temasının "Farklılıkların suda yakınlaşması" olarak belirlendiğini hatırlattı.

Uluslararası toplumun susuz bir geleceğin olamayacağını göz önünde bulundurarak gerekli politika değişikliğine gitmek zorunda olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, mevcut sorunların ortadan kaldırılmasının en etkin yolunun devletlerin su yatırımlarına ağırlık vermelerinden, içme ve kullanma suyuna ilişkin altyapı çalışmalarının artırılmasından geçtiğini söyledi. Çevreci olmanın bir politik tercih olmadığını, hangi politik görüşten olunursa olunsun, bu konuya ağırlık vermek ve bunun öncelikli bir politika olduğu kanaatinin herkeste yerleşmesi gerektiğini ifade eden Gül, sözlerini şu cümlelerle bitirdi;

"Küresel sorunlara küresel cevaplar vermek zorundayız. Böyle görmezsek, büyük felaketler kaçınılmazdır. Bu vesileyle hepimizi, çocuklarımız için suyu minnetle kucaklayıp gelecek nesillere miras bırakabilecekleri sürdürülebilir bir 21. yüzyıl inşa etmeye davet ediyorum. Geçmişte bunlar çok konuşuldu. Bugünkü toplantıda tabii ki bunlar konuşulacak ama sözlerime son vermeden önce bir kez daha şunları söylemek istiyorum; tüm uluslararası camiayı iki kıtanın birleştiği İstanbul'da, 5. Dünya Su Forumu çerçevesinde farklılıkları suda yakınlaştırmaya çağırıyor, katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Forumun başarılı geçmesini diliyorum ve inanıyorum ki bu forum süresince ele alınacak birçok değerli tebliğler, konuşmalar, bu konuda dünyada yeni bir bilincin oluşmasına yardımcı olacaktır ve birçok tedbirlerin alınmasına vesile olacaktır ve su konusunda yeni politikaların geliştirilmesinde çok yardımcı olacaktır."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.