Haberler

Turizmcilerin sorunlarına bakanlık nasıl bakıyor?

Tarih: 19 Mart 2009 Kaynak: Referans Yazan: Yiğit Bulut
Değerli dostlar, hatırlarsanız, Bodrum Ticaret Odası'nın düzenlediği konferansa katılmış ve orada aldığım notları "Turizmci kan ağlıyor" başlığı altında bu köşede sizlere aktarmıştım.

Bu soruları gazeteci Ahmet Tan "Milletvekili" sıfatıyla soru önergesi haline getirdi ve Turizm Bakanlığı'na sordu.
Bakın bakanlık nasıl cevaplar verdi, aynen aktarıyorum...

KDV indirimi gündemde mi ?
Soru 1: Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren turizm sektöründe KDV indirimi yapmayı düşünüyor musunuz?

Cevap 1: Maliye Bakanlığı ile yapılan işbirliği sonucunda turizm sektöründe uygulanan KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmiştir. Hükümetin bu desteği sektöre önemli katkılar sağlamıştır.

Soru 2: Ekonomik krize karşı hazırlanan önlemler paketinde turizme de yer verilecek mi?

Cevap 2: Bakanlığımız ekonomik krizden en az şekilde etkilenmesi amacıyla sektöre yönelik, vergi kolaylıkları, yenileme teşvikleri, istihdama yönelik sağlanabilecek kolaylıklar, turizm gelirlerinin ihracat geliri olarak sayılarak ihracat gelirlerine uygulanan teşviklerden faydalanabilmesi yönünde çalışmalar yürütmüştür. Bu çalışmalarımız Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunulmuştur.

Gelir artırıcı önlem var mı?
Soru 3: Turizm sektörü ile ilgili geleceğe yönelik planlamalarda öncelikle turizm gelirini artıracak önlemlerin yürürlüğe sokulması gerekmez mi?

Soru 6: Turizm potansiyeli olmasına rağmen bu potansiyeli yeterince geliştirilmeyen bölgelerimizde işsizlik oranları dikkat çekmektedir. Hükümetin işsizlikle özellikle de Turizm Yüksek Okulu mezunu olup da sektörde kendine iş bulamamış olan pek çok gencimiz konusunda geliştirdiği bir stratejisi bulunmakta mıdır?

Cevap 3-6: Bakanlığımız turizm alanında ülkemizin pazar payını artırmak ve dünya çapında Türkiye markası yaratmak amacıyla hedef pazarlarımızın özellikleri ve değişimlerini, dünyadaki yeni eğilimleri, ülkemizi mevcut ve potansiyel turizm olanaklarını değerlendirerek, etkili bir turizm politikası oluşturmuş, bu politikayı küreselleşen dünyanın ve yeni gelişmelerin ışığında gözden geçirerek uygulamaya koymuştur. Gerek mevcut politika, gerekse Türkiye Turizm Stratejisi (2023) planı çerçevesinde turizm politikamız sektörün görüşü ve katılımı da dikkate alınarak yürütülmekte ve geliştirilmektedir.

İmaj yatırımı özendirilmeli
Bu bağlamda;
- Kıyılarda baskıyı azaltacak sağlık, termal, kış sporları, yayla, kültür, golf, yat, kongre v.b. turizm çeşitliliğinin sağlanması,
- Alternatif turizm yatırımları ve çeşitlilik ile yüksek doluluk sağlanması ve turizm sezonunun uzatılması,
- Uluslararası marka ve imaj oluşturacak yatırım organizasyonları için ortam oluşturulması,
- Projeden uygulamaya özel sektöre tasarım ve finansman esnekliği sağlayan yatırım organizasyonlarının özendirilmesi,
- Yeni atılım yönlendiricisi olacak planlama çalışmalarına ağırlık verilmesi, temel hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Bu hedefler doğrultusunda sürdürülen çalışmalarımız ile ülkemizi turizm geliri bakımından ilk beş ülke arasında önemli bir varış noktası ve uluslararası bir marka haline getirilmesi ve aynı zamanda sektörde iş bulamamış olan pek çok gencimize de iş imkânı sağlanması amaçlanmaktadır.

Soru 4: Turizm sektörüne özellikle kış aylarında SSK primlerinde ve vergilerde indirim yapmayı düşünemez misiniz?

Cevap 4: SSK prim indirimi, üzerinde somut olarak çalıştığımız konular arasında yer almaktadır. Bu konuda sektörün yıllardan beri süregelen talepleri bulunmaktadır. Antalya'da yer alan otellerin çoğu sezonluk olarak çalışmakta ve kış aylarında kapatılmaktadır. Kış aylarında kapanan otellerde çalışan gençlerimizin çoğu işsiz kalmaktadır. Buna karşın Uludağ gibi kış turizmine yönelik çalışan bölgelerimizde yer alan tesisler ise kışın açık kalmakta yazın kapanmaktadır.

Cevaplar tatmin etti mi ?
Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte düşük yoğunluklu sezonlarda çalıştırılan personelin SSK işveren primlerinin sağlık sigortası primleri dışındaki kısmının dört ay süre ile Hazine tarafından karşılanması için bir çalışma yürütmüştür. Bu çalışma şu anda Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na gönderilmiştir.
Turizm sektöründe ülkemize rakip olan İspanya, Yunanistan, Mısır gibi ülkelerle olan rekabetimizin korunması, ülke olarak daha iyi bir konuma gelebilmemiz ve kriz ortamından en az etkilenmeyi sağlamak için vergi sisteminde birtakım kolaylıkların sağlanabilmesi konusunda da Maliye Bakanlığı ile işbirliği halinde çalışılmaktadır.

Soru 5: KDV iadelerindeki gecikmeler birçok tüccarın ortak sorunu, bu konuda herhangi bir çözüm düşünülüyor mu?

Cevap 5: KDV mahsup işlemlerinin kısa sürede sonuçlandırılması hususu Maliye Bakanlığı'na iletilen taleplerimiz arasında yer almakta. Konu Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı arasında müzakere edilerek mutabakat sağlanması halinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunulacaktır.
Değerli dostlar, size bakanlığın resmi cevaplarının özetini aktardım. Şimdi soruyorum; tatmin oldunuz mu?

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.