Haberler

'Ormancı'ların konukları

Tarih: 27 Nisan 2005 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Oktay Ekinci

Tarihi Kentler Birliği 'nin (TKB) 2005 yılı bahar buluşması hafta sonu Muğla'da ve Milas'ta gerçekleşiyor... Bugün kentin yaklaşık 1/3'ünü kapsayan 4 bin haneli ''SİT alanı'' ndaki geleneksel mimarisini geleceğe taşıyan Muğla ve antik ''Mylasa'' ile çağı yaşamaya çalışan Milas, 5 yıldır bekledikleri ''ev sahipliği'' nin heyecanı içindeler.

Çünkü her iki kent de TKB'nin hem en kıdemli hem de tarihsel kimlikleri güçlü ilk üyeleri arasındalar. Uygarlık değerlerinin korunmasında da Türkiye'deki öncü girişimlerin yapıldığı belediye geleneklerine sahipler.

Muğla, eski dokusunu ''kentsel'' ölçekte ''terk etmeyip; yaşatarak'' koruma kararını 1970'lerin sonlarında almıştı ve bugüne dek ödünsüz uyguladı.

Milas da kentin 3000 yıllık arkeolojik mirası ile Osmanlı'dan miras tarihsel dokusunu ''üst üste'' korumak için ilk kez ''karma SİT'' kararlarıyla ödüllendirilmişti.

Her iki kent de aslında bu özellikleriyle, TKB'nin 2000 yılındaki kuruluşundan bu yana her yıl en az 3 kez farklı kentlerde yinelenen ve tüm ülkeden üye belediyelerin başkanları ile birlikte valilerinin, mimarların, kültürel mirasa gönül vermiş kişi ve kurumların katıldıkları ''Türkiye Buluşmaları'' nı çoktan ağırlamaları gerekirdi.

Ancak bu coşkulu evsahipliği için öylesine çekişmeli bir ''sıra kapma'' yarışı var ki her koşulda ''ağır'' ve ''emin'' davranan Güney Ege insanının bu huyu anlaşılan belediyecilikte de geçerli olduğundan, Anadolu kentlerinin ''Karya'' ile tanışması da ''yaveş yaveş'' ve ancak şimdi gerçekleşebiliyor.

TKB üyeleri ve dostları, bu özlenen buluşma için 29 Nisan 2005 Cuma günü önce Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün 'ün konuğu olacaklar ve turizmin kültürel değerlerle ilişkisini tartışacaklar. Cumartesi günü de Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz tarafından ağırlanırken antikçağdan günümüze kentsel değerlerle tanışma olanağı bulacaklar.

TKB'nin bu buluşmasını daha da anlamlı kılacak ''onur konuğu'' ise aynı günlerde Marmaris'i ziyaret edeceği öğrenilen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer. Cumhurbaşkanımız, TKB'yi sadece kurumsal olarak değil, kültürel değerlere olan bağlılığı ile birlikte duygusal olarak da sürekli destekliyor.

Valiliğin armağanı
Bu ev sahipliğine belediyeler kendi kentlerindeki tarihsel dokuyu koruma çalışmalarıyla hazırlanırken Muğla Valiliği de örnek bir kültür hizmetini TKB üyelerine tanıtmak için sabırsızlanıyor olmalı.

Ünlü ''Ormancı'' türküsüne konu olan dramın yaşandığı, Yatağan'ın eski adı ''Gevenes'' olan Çaybükü Köyü'ndeki ''Belen Kahvesi'' valilikçe yeniden canlandırılarak 06 Nisan 2005 günü hizmete açıldı.

1946 yılında bu kahvede arkadaşı muhtar Tevfik Cezayir 'i kaza kurşunuyla öldüren Mustafa Şahbudak ise geçen mart ayında 83 yaşında İzmir'de yaşama veda ettiğinden, -ne yazık ki- açılışı göremedi.

Türküdeki deyişle ''Bay Mustafa'' adalete kendisi teslim olup4 yıl yattığı hapisten çıktıktan sonra 1950'lerde Muğla'ya yerleşmiş. Annesinin de akrabası olan ve türküler yakarak yaşayan Tahir Usta adındaki değirmencinin ''Belen Kahvesi'' ni bestelediğini duyunca ziyaret etmiş; gözyaşları içinde birlikte söylemişler:

''Çıktım Belen kahvesine baktım ovaya,

Bay Mustafa çağırdı, dam oynamaya.

Ormancı da gelir gelmez, yıkar masayı,

Söz dinlemez Ormancı, çekmiş kafayı

Aman Ormancı, canım Ormancı,

Köyümüze bıraktın yoktan bir acı..''

İşte bu anılarla efsaneleşen Belen Kahvesi'ni, Muğlalı Mimar Saim Sayın 'ın projesiyle ve ''alaylı genç mimar'' olarak eski ustaların izinde yürüyen Mustafa Böce 'nin yapı sanatçılığıyla yeniden kazandık.

Öyle görünüyor ki TKB'nin Muğla buluşmasında da en çok söylenen türkü ''ormancı'' olacak. Vali Hüseyin Aksoy da türkünün devamını anlamlı bir kültür hizmetinin gururu içinde söyleyecek;

''Gevenes'in suları hoştur içmeye,

Üstünde köprüsü var, gelip geçmeye.

Tevfik'imi vurdular, hiç mi hiç yere,

Yazık ettin Ormancı, köyün iki gencine.

Aman Ormancı, canım Ormancı,

Köyümüze bıraktın yoktan bir acı.''

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.