Haberler

Zamana direnen Selçuklu abidesi Alaeddin Camii

Tarih: 1 Nisan 2009 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Salih Köprülü
Uzun yıllar Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapan Konya'da o dönemim izlerini taşıyan en önemli eserlerden biri Alaeddin Camii. Bizans ve klasik döneme ait 41 taş mermer sütunu ile dikkat çeken Alaeddin Camii, minberindeki ahşap işlemeciliğinin en güzel örneğini oluşturuyor.

Cami tarihi özelliğiyle her yıl binlerce turistin ilk ziyaret alanlarından biri. Konya'da Selçuklu dönemine ait eserlerin en büyüğü, Sultan Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan Alaeddin camisidir. 10. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar halka halka gelişen Selçuklu mimarisinin Anadolu 'ya dikilen ilk bayraklarından biridir Alaeddin Camii. Her ne kadar Anadolu 'da inşa edilen eski yapılardan biri olsa da, onun da arkasında yüzyıllara yayılan bir birikim vardır. Alaeddin Camii Konya için kültürel bir miras olmasının yanında, şehre kazandırdığı turist sayısı ile de Konya'ya ekonomik yönden katkı sağlamakta. Konya denince, Mevlana'dan sonra akla gelen yer isim olan Alaeddin Cami, dünyanın en büyük yığma tepesi olan ve ismi ile aynı adı taşıyan Alaeddin Tepesi'ndedir. Zamanla erozyona uğrayan ve üzerinde bulunan tarihi eserleri riske sokan tepeyi korumak için Adnan Menderes zamanında tahkim takviye yöntemi ile korunma altına alındı.

Belediyelerin düzenlemeleri ile de turistlerin rahatça gezebileceği, vatandaşların dinlenebileceği bir mekân haline getirilen Alaadin Tepesi, turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Ahşap İşlemeciliğinin En Güzel Örneği
Alaeddin Camii'nin en büyük özelliğinden biri, Bizans ve klasik devirlere ait 41 taş mermer sütundan ibaret olmasıdır. Camiinin en ilginç taraflarından birisi de minberidir. Minber abanoz ağacından birbirine geçmiş olup, Anadolu Selçuklu ahşap işlemeciliğinin en güzel örneklerindendir. Marco Polo 'nun Seyahatnamesi 'nde "dünyanın en güzel halıları" diye övdüğü Konya halılarının seçkin örneklerinden bazıları bu camide yer almışlar. Ancak o günlerden şimdiye ulaşabilen örnekler ise dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda. Nitekim Sultan Mesut ve 2. Kılıçaslan 'ın kitabeleri bulunan ve en eski Selçuklu eseri olan Alaeddin Camii 'nde bulunan halılardan bazılarının, Türk ve İslam Eserleri Müzesi 'nde, Londra 'da özel bir koleksiyonda, Kahire 'de, bunlar yetmezmiş gibi bir de İsveç 'te Stockholm National Museet ve Göteborg Röhss Museet'te sergileniyor. Halıların bir kısmının Türk İslam Eserleri Müzesi 'nde yer almasını bir Alman'a borçlu olmamız ise elbette ibret verici. Alman Konsolosu J. H. Löytved 1905'te bulduğu halıları İstanbul 'daki Efkaf-ı İslamiye Müzesi 'ne (Türk ve İslam Eserleri Müzesi ) göndermeyip devşirseydi, muhtemelen şimdi söz konusu halılar Almanya 'da bir müzede teşhir ediliyor olacaktı.

Köşk Restorasyon Bekliyor
Ayrıca Alaeddin Camii yanında bulunan sekiz asırlık Kılıçaslan Köşkü'de Selçuklu dönemine ait ayrı bir güzellik abidesidir. Konya'nın en önemli tarihi miraslarından biri olan Alaeddin Tepesi'ndeki Selçuklu sarayından kalma seyir köşkü, Selçuklu Sultanı 2. Kılıçaslan döneminde yaptırılmıştır. Alaeddin Keykubat döneminde tamir edilen köşkün 820 yıllık geçmişe sahip olduğu ifade ediliyor. Osmanlı nın ilk dönem şehzadelerinin de kullandığı Alaeddin Köşkü nün ağaç, taş ve çinilerinin 1900' lü yılların başında söküldüğü biliniyor. Konya için büyük bir tarihi miras olan bu köşk de restore edileceği günü beklemektedir.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.