Haberler

Kültürpark’a panorama müze

Tarih: 7 Nisan 2009 Kaynak: Olay Yazan: İhsan Aydın
Bulgaristan'ın Plevne kentinin Türkiye için ayrı bir yeri vardır. Zira burada Gazi Osman Paşa'nın kahramanca mücadele ettiği Plevne savaşları yaşanmıştır. Osmanlı'nın en güçsüz anlarında bile Plevne'de Rus ve Rumenlere karşı kahramanca savaşan Osman Paşa Türk tarihinin en önemli komutanlarından biridir.

Bunları niye anlattık?
Plevne aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin de kardeş kenti. Buraya birkaç kez belediye heyetleri ile ziyaret fırsatı bulduk. Plevne Belediyesi ile Bursa arasındaki kardeşlik protokolünün iki kentte de ayrı ayrı imzalanması ve karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesini yakından izledik.

Plevne'ye her gittiğimizde bizi ‘Panorama' olarak adlandırılan bir müzeyi gezdirdiler.

Plevne savaşlarının üç boyutlu haliyle canlandırıldığı müzeye her girişimizde Osman Paşa'nın orada askerleriyle birlikte düşmana karşı nasıl kahramanca savaştığını gözyaşlarıyla izler, Paşa'nın kuşatma sonunda kılıcını Rus generale teslim edişini gösteren o acı tabloya takılır kalırdık.

Ruslar Plevne'ye bambaşka bir müze kazandırmışlar.

Öyle ayrıntılar düşünülmüş ki, tıpkı bir elektrik santralının soğutma kulesini andıran huni biçimli müzenin ilk katından son kata çıkana kadar kendinizi gerçek bir savaştaymış gibi hissedersiniz.

Tercüman kanalıyla döne döne çıkılan müzeden yine ters yönde dolaşarak dışarıya çıkarsınız.

Rus ressamların birbirinden güzel fırçalarıyla uçsuz bucaksız görüntülerin içinde kıran kırana temsili savaşı gözlersiniz.

Rus ve Bulgar savaşçılarının arasında, başında ay yıldızlı fes bulunan Türk askerlerini üzülerek seyredersiniz.

Tablonun hemen önünde savaştan kalma gerçek silah ve mühimmatın siperlerdeki görüntüsüne mahzun mahzun dalarsınız.

Velhasıl orada Türk olmanın, Türk kalmanın ve düşmana karşı, topraklarınızı vermeme konusunda kanın son damlasına kadar direnişin bir hayaline dalarsınız.

İyi de bütün bunların şimdi sırası mıydı demeyin. Evet tam sırası.

Nasıl olsa seçim bitti artık iş zamanı. Bursa'ya böylesi güzel bir müze kazandırmak için İl Özel İdaresi bünyesinde atılan adımlarda önemli bir mesafe kat edilmiş.

Bursa Valiliği'nin, Osmanlı'ya başkentlik yapan şehirdeki tarihi eserlerin restorasyonunun ve şehir tanıtımının tek merkezden yönetilmesi için kurduğu Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği'nce yürütülen çalışmalar artık meyve aşamasına gelmiş.

Kültürpark içinde Birlik tarafından yaptırılacak panorama müze için 14'ü Rus 8'i Ukraynalı toplam 24 ressamla tasarım konusunda anlaşılmış. Bu konuda Vilayet kesenin ağzını açmış ve sadece tasarım için 9 milyon TL'lik bir harcamayı göze almış.

Önümüzdeki aylarda da müzenin inşaatı başlayacak. Peki, müzede neler yaşatılacak?

Kuruluştan kurtuluşa tarzı Bursa tarihi tüm yönleriyle müzede ziyaretçilerin gözleri önüne serilecek. Bursa Panorama Müzesi'ne girdiğinizde kentimizin geçmişiyle ilgili tüm bilgiler, savaşlar size üç boyutlu çizimlerle anlatılacak.

Plevne'ye her gidişimizde kendimize bunca zengin bir geçmişi olan Türkiye'de bu tür bir müze niye yok diye sorardık. İlk adımı İstanbul attı. Şimdi artık Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış Bursa'nın da panorama müzesi olacak.

Bu açıdan Bursa'nın turizm şehri yapılması konusunda atılan adımı çok önemsiyoruz. Başta Valimiz Şahabettin Harput olmak üzere Birlik yöneticilerine ve ortaklarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Gerçekten Bursa zengin tarihi geçmişine rağmen turizm pastasından hak ettiği payı alamıyor. Türkiye'ye yılda 25 milyondan fazla turist gelmesine karşın bunlardan ancak 100 bin dolayında bir yabancı kentimizi geziyor. Bu sayı 2,5 milyon nüfuslu bir kent için yeterli midir?

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'a bir bakın. Orta Avrupa'nın küçük nüfuslu bu ülkesi neredeyse barındırdığı nüfusun 15-20 katı bir turist çekiyor. Bursa niye Prag olmasın?

Bursa'nın tıpkı Prag gibi bir açık hava müzesine dönüştürülmesi konusunda geçen dönem atılan adımlar bu dönem de çoğaltılmalıdır. Bursa ilk etapta, en az nüfusu kadar bir turist çeken kent haline getirilmelidir.

Bu konuda Bursa İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Yıldırım Belediyesi ve İznik Belediyesi'nce kurulan Bursa Kültür, Turizm ve Tanıtma Birliği'ne önemli bir görev düşmektedir. Yerel ve genel hükümetlerin birleşmesiyle Bursa, Türkiye'nin Prag'ı yapılmalıdır.

Çünkü Bursa buram buram tarih kokan bir kenttir.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.