Haberler

Louvre'un Kucağında Parlayan Piramit 20 Yaşında

Tarih: 7 Nisan 2009 Çeviren: Alper Akar Derleyen: Zeynep Güney

Kaynak: Wikipedia

Günümüzde birçok yerde taklitlerini görebileceğimiz Louvre Piramidi, 20. yaşını kutluyor.

Bilinen en ünlü ve değerli sanat eserlerine ev sahipliği yapan Louvre Müzesi, Paris'in en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. 2006 yılında 8,3 milyon ziyaretçi sayısıyla rekor kıran Louvre Müzesi'nin avlusunun merkezinde ise Champs-Élysées'nin ekseninde olmak üzere, 1989 yılında inşa edilen Louvre Piramidi bulunuyor. Eski Fransa Başkanı François Mitterrand döneminde, müzenin yenilenmesi çalışmaları sırasında inşa edilen piramit, Çin asıllı ABD'li mimar Ieoh Ming Pei tarafından tasarlandı. Pei'nin Louvre'un ana avlusu olan Cour Napoleon içinde yaptığı büyük oranda yeraltına gömük olan yeni mekanlar Louvre'u dünyanın en büyük müzesi konumuna yükseltti. Yüksekliği 20,6 m, kare şeklindeki tabanının kenarları 35'er m olan piramit ise, müzenin yeni giriş kısmının bir parçasını oluşturuyor. Şeffaf örtüsüyle iç mekanın ışık almasına imkan veren piramit, basit formu ve inşasında kullanılan malzemesiyle geleneksel mimarlıkla yarışıyor.


Kaynak: Keralaarticles.com

I.M. Pei'nin seçtiği form, Fransız devrimi ile moda olan barok mimarisinden farklı bir tarzdı ve piramidin inşası sırasında büyük tartışmalar yaşandı. Pek çok kişi, bu fütüristik piramiti klasik tarzdaki müzenin genel yapısı ile uyumsuz buldu. Piramidi oluşturan cam parçaların sayısının, şeytanın sayısı olan 666 olduğu ve bunun doğrudan şeytanla ilintili bir gönderme olarak yapıldığı iddia edildi. Sonradan 15 gönüllünün 8 saat süren bir çalışma ile titizlikle saydığı camların gerçekten 666 tane olduğu bulundu. Bununla birlikte piramit önemli bir kesimin de beğenisini kazandı. Yeni ile eskinin bileşimi ultra-modern bir tarz olarak değerlendirildi.

CAP 24 Kanalı'nda Patrice Carmouze'un hazırlayıp sunduğu "The Louvre Pyramid 20th Birthday" isimli programa konuk olan Pavillon de l'Arsenal'in Yöneticisi Mimar Dominique Alba, 24 Mart 2009 Salı günü yayınlanan programda piramit hakkındaki soruları yanıtladı:

Patrice Carmouze: Dominique Alba iyi akşamlar!

Dominique Alba: İyi akşamlar Patrice. Bu akşam genç bir hanımdan bahsedeceğiz: Louvre Piramidi... Çok yakında kendisi 20 yaşına basacak.

PC: Her zaman göz kamaştırıcıydı değil mi?

DA: Buna herkes katılmıyordu.

PC: Evet, başlangıçta...

DA: Yani 25 sene önce yapımına karar verildiğinde... Çin kökenli Amerikan mimar Ieoh Ming Pei'nin tasarladığı Louvre Piramidi'nin açılışı, bundan 20 sene önce François Mitterand tarafından yapılıyor. Pei, yine François Mitterand tarafından 1983 yılında bu proje için seçilmiş bir mimar. O dönemde mimari yarışmalar düzenlenmesine karşın, bu karar cumhurbaşkanı tarafından yarışma haricinde alınıyor.

PC: Yani bireysel kararıyla?

DA: Evet bireysel kararıyla, "Bana dünyanın en güzel müzesini yapın, dünyanın en büyük müzesini yapın!" emriyle... Ardından Pei, avlunun merkezinde yer alan, müzenin girişini, dolaşım şemasını yeniden düzenleyen bu projeyi öneriyor. Piramit nihai haline gelene kadar çeşitli aşamalardan geçiyor. Bu aşamalardan en dikkat çekici olanı ise, daha inşasına başlanmadan, İngiliz mühendis Peter Rice tarafından piramidin strüktürünün 21 metre yüksekliğe gerilen kablolarla zahiri olarak kamuoyuna sunulması. Bu sunum üzerine ağırlık aleyhte olmak üzere görüşler bildirilmeye başlanıyor. Tüm dünyadaki gazeteciler tarafından, dahası dönemin Kültür Bakanlığı tarafından utanç verici, skandal olarak addediliyor yapı.

Şu anda ise, 20. yılında, Paris kültür mirasının bir parçası olması üzerinde önemle duruyorum. Philippe Auguste dönemine kadar uzanan yapıda ilk önce yerini almış olan şato yıkılıyor ve yeniden inşa edilmek isteniyor. Derken piramide sıra geliyor! Bilmem kale burcunu ortaya çıkaran bu devasa kazıları hatırlar mısınız?


Kaynak: Spirit-of-paris.com

PC: Bir de maliye bakanı polemiği vardı?

DA: Evet maliye bakanı sonunda ikna oluyor ve bu inanılmaz şantiyede inanılmaz kazılar yapılıyor. Elbette tüm bu süreç boyunca basın ateş püskürüyor ve inşaata karşı çıkıyor. 21 metreye ulaşan bir strüktür, sanıyorum 135 cam üçgen ve eşkenar dörtgenlerle altında durduğunuz anda size gökyüzünü gösteren bir yapı ortaya çıkıyor.

PC: Genellikle çok da tercih edilen bir karışım değil, değil mi? Tarihi ve modern, bir arada?

DA: Louvre'un kendisi başlı başına bir karışım. Daha önce Marly Avlusu'nun üstünün kapatılması gibi, Visconti Avlusu da İslam eserleri bölümüne dönüştürülmek üzere Rudy Ricciotti ve Mario Bellini tarafından şu sıralar ele alınmakta ve 2010 yılında açılması planlanıyor. Diğer yandan bildiğiniz gibi Louvre Dubai'ye ihraç ediliyor. Bakalım işler yolunda gidecek mi?

PC: Bütün polemikleri bir seferde ortaya dökeyim diyorsunuz?

DA: Hayır, sadece bu soruyu sormayı, şu zamanda üzerinde düşünmeyi önemsiyorum. Aynı Anne Hidalgo'nun yaptığı gibi. Anne Hidalgo mimari ve şehirleşmeden sorumlu olarak Paris Belediye Başkanı Başyardımcılığı'nı yürütüyor ve kendisinin imza attığı bir proje "Paris: Yarının Şehrini Birlikte Hayal Edelim" adını taşıyor. Proje kapsamında kentsel dokunun nasıl bir gelişim göstermesi gerektiği, yapıların daha yüksek mi ya da daha alçak mı inşa edilmesi gerektiği gibi sorgulamalar mevcut. Bu konuya elbette internet üzerinden ulaşabilirsiniz, fakat aynı zamanda 31 Mart, 28 Nisan ve 5 Mayıs tarihlerinde Belediye Sarayı'nda düzenlenecek halka açık toplantılara da iştirak edebilir ve de çekilen 30 dakikalık filmde "Paris Sizin için Ne Anlama Geliyor?", "Bir Şeyleri Değiştirme Şansınız Olsaydı Bunlar Neler Olurdu?", "Paris Neyin Eksikliğini Çekiyor?" gibi sorulara halk tarafından verilen cevapları izleyebilirsiniz.

Örneğin yaşlı bir bey uzun zamandır kayda değer bir şey yapılmadığından dem vurup sonra yavaş yavaş saymaya başlayıp, "Primitif Sanatlar Müzesi açıldı, eee 2-3 icraat var," diye bitirirken, gençlerin yorumları çoğunlukla "Versailles'ın girişine de bir piramit, ama daha yüksek daha büyük yapılar olmalı, bunların hepsi mümkün," şeklinde oluyor. Nihayetinde Paris şehri, halkı tarafından kentsel dokusundan çok, sosyal çeşitliliğe olan uyumuyla algılanıyor. Bu çeşitlilik her kesimden insan için önemli. Onlar Parisli kimliğini taşımaya devam etmek, kozmopolit ve özgün niteliklerini sürdürmek, bu niteliklere yenilerini eklemek istiyor.


Kaynak: Merhabaparis.com

PC: Demek sosyal çeşitlilik önemli?

DA: Sosyal çeşitlilik, tüm Parisliler'in ortak paydada buluştuğu bir konu olarak ortaya çıkıyor. Yine de Paris'te, Londra gibi semtlerinin birbirinden uzaklaşmış olduğu bir şehre göre daha çok sosyal çeşitlilik vardır. 20 senelik geçmişini göz önüne alıp, 20 sene sonra dahi Louvre Piramidi'nin tartışılabilmesini, kentsel dokuya uyup uymadığının irdelenmesini kayda değer buluyorum. İzleyicilerimizi internet üzerinden yayınlanacak filmi izlemeye davet ediyorum.

PC: Bu konu üzerinde durmanıza hak veriyorum, zira demin belirtmiş olduğunuz üzere Pei, François Mitterand'ın bir inisiyatifiydi, Mitterand kendi başına karar vermişti. Kaldı ki günümüzde, en azından halkın görüşüne başvuruluyor, yarının şehrini nasıl hayal ediyorsunuz diye... Şimdi Pei'in bir filmi var onu izleyelim...

"Ieoh Ming Pei: Halk kitleleri için mimarlığı anlamak zordur çünkü mimarlık sanat olduğu kadar bir bilimdir de. Bu yüzden bu simülasyon çok yararlı."

PC: Büyük bir mimar

DA: Çok büyük bir mimar. Bakarsanız Louvre.fr'de birçok bildirisi yayınlanmaktadır. Pei bunlar hakkında bir konferans verecek. Bazı tartışmalar vardı, insanların görüşleriyle ilgili bölümler vardı filmin devamında eğer izleyebilirsek....

PC: Evet evet var. Destekleyen ve karşı olan insanlar var.

"Vatandaş 1: Piramitler bana Mısır'ı hatırlatıyor. Üstelik bu kadar harikulade bir çerçevenin içinde... Bunu yapmak için harcanacak bütün para Saray'ın yenilenmesinde kullanılsa daha yararlı olurdu. Yazık diyorum, sadece yazık!

Vatandaş 2: Fazla modern. Eski iyinin içinde fazla modern.

Vatandaş 3: İyi buluyorum projeyi onaylıyorum.

Muhabir: Hoşunuza giden nedir?

Vatandaş 3: Modern bir şey olacak olması bir kopma sağlayacaktır. Kontrastı severim."


Kaynak: Merhabaparis.com

DA: Karar verildiğinde proje insanlara gösterilmişti. Piramit, hacmin anlaşılması için kablolarla canlandırılmıştı. Ve insanlar onaylayıp onaylamadıklarını dile getiriyorlardı. Bu konuda Parisliler çok istikrarlılar: Ya katılıyorlar ya karşı çıkıyorlar.

Anne Hidalgo'nun davet üzerine çektiği filmde Paris'te çok fazla "antikite" olduğunu, biraz da modernitenin yer alması gerektiğini söyleyen bir genç vardı. "Antikite" kelimesinin kullanımı bile hoş. Visconti Avlusu'nun projesinde dalgalanan şekliyle, camdan islamik bir örtü, bir tül var. Ve bu tülün altında Louvre'un İslami eserler bölümüne ait yeni salonlar yer alacak. Şu anda tamamen şantiye halinde ve 2010 yılında, belki 2011'e sarkacak şekilde tamamlanması bekleniyor. Çok şaşırtıcı çünkü bu tarz bir proje Louvre'un tam kalbinde yer alacak. Tamamen transparan olacak, camdan bir tül olacak ve tam altında İslami eserlere ait bir alan yaratacak. Philippe Auguste'e değin tarihlenen bu yapının 2009 yılında halen yeni mimarlarla, yeni projelerle yoluna devam etmesi bana fantastik geliyor.

PC: Tarihinin durmadan değişen, gelişen bir tarih olduğunu anımsamak gerek.

DA: Durmadan gelişiyor ve muhtemelen de durmayacak. Belki başka bir şekilde değişecek ve dilerim ki çocuklarımız dahi buranın değişimine, gelişimine tanıklık edecek. Hayat devam edecek, belki bir gün gökyüzünde panolar asılı duracak bilemiyorum...

PC: Perşembe günü heyecan verici bir konferans olacak bildiğim kadarıyla. Kısaca bahsedebilir misiniz?

DA: Perşembe günü Pavillon de l'Arsenal'de, Metropoliten Değişimler programı dahilinde, ulaşım üzerine konuşacağımız konuklarımız olacak. Sorumuz "Şu anda rahatça yolculuk edebiliyor musunuz?", arayışımız ise "Yarın daha rahat nasıl yolculuk edebilirsiniz?" olacak. Zira katedilecek bazı gelişmeler olduğunu düşünüyoruz.

PC: Tam bir Parislisiniz!

DA: Elbette, sabah kalkıyorum, kafeye gidiyorum, Parisien okuyorum, ben bir Parisli'yim.

PC: Çok teşekkürler Dominique!

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.