Haberler

Tarihi kentin arka sokakları

Tarih: 15 Nisan 2009 Kaynak: Olay Yazan: Mehmet Buldu
Bir kent tarihinin geniş öyküsünü yazmak belki çok kolay olabilir. Tarihsel dokümanları olgunlaştırır çok güzel bir yazı dizisi ortaya çıkarmış olabilirsiniz.

Ancak İznik gibi geniş kültür varlıklarına sahip bir kentin 2009 yılındaki `arka sokakları`nı anlatmakta bizim gibi zorlanabilirsiniz.

Çünkü onların yaşamları çok farklı zaman dilimlerine dayanıyor. Her an değişken bir yaşam sürecine sahipler. Bir ölçüde her kentin arka sokakları gibi, bu kentin de arka sokaklarının onlardan farkı yok.

Gayet alçakgönüllü bir hayat yaşayan varoş insanları, bir o kadar da rahat insanlar. Çiftçisi, köylüsü, emeklisi ve işsizi kentin arka sokaklarına kümelenmişler, ortak bir dayanışma içinde kendilerince memnun bir hayat yaşamaya çalışıyorlar.

Aslında onlar, hepimiz gibi bu kentin insanları. Bir şekilde yerleştikleri bu kenti sizin veya benim sevdiğim kadar seviyorlar. Kendilerini de asla `arka sokak insanı` olarak görmüyorlar.

Bir bakıma onların tek kaderi yaşadıkları kentin hizmetlerinden yeteri kadar faydalanamayışları. Yetecek suları ve elektrikleri olsa bile, yeterince hizmet alamamaları, sokakların tanzimi, parklarının olmayışı, çocukların oyun alanlarının bulunmayışı, bir şekilde kentle ayrışmalarına da neden oluyor.

`Biz burada yaşarken kentli gibi görünüyor ama kentli gibi yaşamıyoruz. Onlar gibi yaşamamız için kentliye getirilen hizmetlerden tam olarak yararlanmamız gerekir. Hani nerde çocuklarımızın oyun alanları? Onların hepsi de sokak dediğimiz bu çamur deryasının içinde yalınayak çocukluklarını yaşamak zorundalar` diyerek bir ölçüde yakınmalarını dile getiren varoş insanları, yine de bu kenti çok sevdiklerini ve kentli insanlarla iç içe olmalarından dolayı memnuniyetlerini dile getiriyorlar.

Kent insanlarıyız...
`Aslında biz kentin insanlarıyız. Tek suçumuz ya burada doğmak veya bir taraftan göçer olarak gelmek` diyen insanların tek istedikleri yaşam şekillerini etkileyecek olan hizmetlerin bir an önce kendilerine ulaşması. Yetişmiş gençler kentle kendilerini bütünleştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını söylüyorlar.

`Bizler kenti bir yuvamız olarak görmeye çalışıyoruz. Onun yaşam şekline uyabilmemiz için merkezde oturan birçok insandan daha çok fedakârlık yapmak durumundayız. Kendimize özenle bakarak diğer arkadaşlarımızla ilişkilerimizi sürdürmeye çalışıyoruz` diyorlar.

Ancak gençlerin bu ihtimamı yaşlıları pek de etkilememiş. Onlar hala eski yaşam şartlarının kendilerine verdiği rahatlıktan ayrılmak istemiyorlar. Kendilerini burada özgür hissettiklerini söylemeden edemiyorlar.

Her kentin varoşları olduğu kadar bu kentin varoşları da var. Biz bu satırlarımızda sadece bir kesiti ele almaya çalıştık. Onları kentli gibi yaşamaya teşvik de tamamen yerel yönetime bağlı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.