Haberler

Siemens, Türkiye'de rüzgár türbini üretmeye sıcak bakıyor

Tarih: 20 Nisan 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Vahap Munyar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Siemens'in Gebze'de 100 milyon Euro'luk yatırıma soyunduğu 150 bin metrekarelik fabrikasının açılış töreninde kürsüden dileğini iletti:

"2020 yılına kadar enerjiye 120 milyar dolarlık yatırım yapmamız gerekiyor. Rüzgar haritalarını çıkardık. Türkiye'de ciddi rüzgar potansiyeli çıktı. Zaten özel sektör rüzgar santralları da kurmaya başladı. Biz Siemens'i Türkiye'de rüzgar türbini üretmeye bekliyoruz."

Güler'in kürsüden verdiği mesajı açılış töreninde hazır bulunan uluslararası Alman devi Siemens AG'nin CEO'su Peter Löscher ve Siemens Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Gelis de dinledi.

Ertesi gün Siemens'in 50 yıl önce Kartal'da kurduğu fabrikada Hüseyin Gelis'le birlikte Peter Löscher'le buluştuğumuzda ilk sorularımdan biri Güler'in dileği oldu:

Enerji Bakanı, sizi Türkiye'ye 'rüzgar türbini' üretmek üzere de davet etti. Bu çağrıya kısa ya da uzun vadede olumlu yanıt vermeniz söz konusu olur mu?

- Rüzgar, bizim için önemli büyüme alanlarından biri. Off-shore'da dünyada ön sıralardayız. Rüzgar enerjisi konusunda Türkiye'de büyüme potansiyeli var. Türkiye'nin bu alanda büyümesi sırasında Siemens, iyi bir partner olacak. Bu konuda çok yakında size iyi bir haber verebileceğiz.

Bunu, 'rüzgar türbini' üretmeye dönük bir söz şeklinde algılayabilir miyim?

- Elbette...

Peter Löscher, daha önce Hüseyin Gelis'in dikkatimi çektiği bir noktaya vurgu yaptı: "Siemens, Türkiye'den 5 kıtadaki 80 ülkeye orta gerilim panelleri ihraç ediyor. Yani, bu konuda Siemens için dünya merkezi konumunda."

Löscher, sözlerinin bu noktasında, dünya krizden kıvranırken, Türkiye'ye 100 milyon Euro'luk yatırımla en modern ve çevreci fabrikayı kurmuş olmalarına dikkat çekme gereği duydu: "Türkiye'de yatırım yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye, küresel faaliyetlerimizin merkezi konumunda. Ayrıca bu yatırımı yaparken krizden de korkmadık. Çünkü, krizler en iyi fırsatların doğduğu dönemlerdir."

Sohbet sırasında öğrendim ki, Löscher ve Gelis, birlikte Ankara'ya gitmişler. Gelis, Löscher'i Anıtkabir'e götürmüş, birlikte Ata'nın huzuruna çıkmışlar.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gelis'le Löscher'i Çankaya Köşkü'nde kabul etmiş. Gül'ün ekonomiyle, iş dünyasıyla yakından ilgilenmesi, Löscher'i oldukça etkilemiş...

Siemens, 150 yıldır bu topraklarda enerjiden sağlığa, faaliyet gösterdiği alanlarda rol alıyor...

Löscher'in verdiği mesajlara bakılırsa, Siemens'in Türkiye'deki rolü giderek artacağa benziyor...

Rüşvet darbesi yiyen Siemens şimdi 'dürüst iş' öncülüğü yapıyor

Siemens AG CEO'su Peter Löscher'i karşımda bulmuşken, hem dünyadaki, hem de Türkiye'deki "rüşvet" iddialarını sormamak olmazdı. Üstelik Löscher, 2007 yılında Siemens'in CEO'su olduğunda, gruptaki skandalları çözeceği sözü vermişti...

Löscher'le görüşmeye giderken arşiv turu yapıp, bilgilerimi tazeledim. ABD'de Adalet Bakanlığı ve SEC (ABD'nin SPK'sı), ortaya çıkan rüşvet iddiaları üzerine bastırmış, Siemens de, "800 milyon dolar ödeyelim, rüşvet davaları bitsin" noktasına gelmişti...

Arşivde yerini almış bir başka habere baktım, başlığı "Siemens, 1 milyar Euro'luk rüşvet cezasına sevindi" şeklindeydi.

Löscher'e konuyu açtım:

Rüşvet olaylarıyla ilgili verdiğiniz sözü ne kadar tutabildiniz? Hangi noktadasınız?

- Ben göreve geldiğimde Siemens, bu konudaki endekslerde "sıfır noktası"ndaydı. 2008'de 100 üzerinden 93'le bir numara olduk.

Ne yaptınız da bu sonucu elde ettiniz?

- Siemens, "dürüst iş" yapmada rol model olmaya başladı. Şu anda biz "Integrity Pact"la ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Sürecin liderliğini yapar konumdayız.

Peki rüşvet ve benzeri olaylar Siemens'in içinden tümüyle temizlendi mi?

- Münferit olaylar yine yaşanabilir. Ancak, biz bu konuda uyanık olacağız. İşlerin "temiz" yürümesine özen göstereceğiz...

Dünyada adı rüşvet skandallarıyla öne çıkan Simenes'te bu gelişmeleri görmek önemli...

Günde 35 patent alıyoruz 190 ülkede faaliyetteyiz

Siemens AG CEO'su Peter Löscher'le görüşmede dünyadaki kriz üzerinde de durduk:

Kriz dünyada Siemens'i nasıl etkiledi?

- Dünya krizi Siemens'e uğradı ama Siemens krizde değil. Kriz ortamında müşterilerimizle daha yakın olmaya çalışıyoruz. Onlara çözümler üretiyoruz. Dünyayı etkileyen önemli trendlerde varız.

Ya inovasyon (yenilikçilik)?

- Ar-Ge'ye büyşük yatırım yapıyoruz. Her gün 35 yeni ürünün patenti alınıyor. Ortaya çıkan inovasyon, Siemens'e rekabet avantajı sağlıyor. Bulunduğumuz 190 ülkede bunun yararını görüyoruz.

Sağlık cihazlarınızla ilgili pazarda krizin etkisi nasıl?

- Yok denecek kadar az.

Türkiye'de özel hastanelerin "sağlık cihazları" üzerinden giriştiği yarış, Siemens gibi teknolojisi çok ilerde tıp gereçleri üreten şirketlerin krizden pek de etkilenmediği açıkça ortaya koyuyor...

Siemens CEO'su Löscher'in bu konudaki rahatlığı da hastanelerin "teknoloji yarışı"ndan kaynaklanıyor...

Müşteriye yemek ısmarlarken bile artık dikkat ediyoruz

Siemens AG CEO'su Peter Löscher'e yönelttiğimiz "rüşvet iddiaları" sorusunun Türkiye bölümünü yanıtlamak, Siemens Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Gelis'e düştü:

İki yıldır biz de rüşvet iddiaları üzerinde duruyoruz. Sistemdeki sorunları ortadan kaldırmak için yatırımlar yaptık.

Hüseyin Gelis, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendilerini kabulü sırasında da dillendirdiği öneriyi açtı: "Biz de Siemens Türkiye olarak, özellikle büyük ihalelerde 'Integrity Pact'ın (dürüstlük deklarasyonu) devreye girmesini istiyoruz. Bu sistem Hindistan'da bile devreye girdi. Türkiye'de neden olmasın."

Hüseyin Gelis, "Integrity Pact" üzerinde ısrarla durdu, şu örneği verdi: "Siemens Türkiye olarak artık müşterimize ısmarlayacağımız yemeğin bile prosedürünü belirledik. Yani, müşteriye ısmarlanan yemekte dahi çok dikkatliyiz."

Türkiye'de de adı rüşvet iddialarıyla ayyuka çıkan Siemens'in, şirketler, ihaleler için önerdiği, "dürüstlük deklarasyonu" bir gün gerçekten devreye girebilir mi?

Bu deklarasyon devreye girdiğinde "uyum oranı" ne kadar olur?

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.