Haberler

AIA En Çevreci On Projeyi Belirledi

Tarih: 5 Mayıs 2009 Kaynak: The American Institute of Architects Çeviren: Ümmü Gündüz
The American Institute of Architects (AIA, Amerika Mimarlık Enstitüsü) vlae Committe on the Environment (COTE, Çevre Komitesi) sürdürülebilir mimari ve çevreyi koruyan, güzelleştiren tasarım anlayışı kapsamında en iyi on proje örneğini seçti. Ödüller San Fransisko''da düzenlenecek olan AIA 2009 National Convention and Design Exposition''da (AIA 2009 Ulusal Kongre ve Tasarım Fuarı) sahiplerini bulacak. Projelerin seçiminde mimarinin, doğal sistemlerin ve teknolojinin en iyi şekilde biraraya getirildiği yaklaşımlar arandı. Bunlar varolan yapıların yeniden değerlendirilmesi, ulaşım sistemleriyle bağlantıların iyi kurulması, bulunduğu yere minimum düzeyde zarar vermesi ve bulunduğu bölgeyi canlandırması, enerji ve su tasarrufu sağlayan çözümlerin sağlanması, sürdürülebilir ya da yenilenebilir malzemelerin kullanılması ve iç mekan hava kalitesinin arttırılmasıyla çevresel etkileri azaltan, kullanıcıların konforunu artıran ve topluma olumlu katkı sağlayan tasarımlar. Mimaride performans ve estetik ayrılmaz bir bütündür ve çevreye en duyarlı projelerin seçildiği bu ödüllendirmede her iki kriterde eşit derecede ön planda.

Kazanan Projeler

Charles Hostler Öğrenci Merkezi - Beyrut, Lübnan
Tasarım: VJAA

Beyrut''taki Amerikan Üniversitesi''nde yer alan Charles Hostler Öğrenci Merkezi, kampüsün ve çevresinin sosyal ihtiyaçlarını karşılayan çevreye duyarlı bir tasarım modeli oluşturuyor. Beyrut''un sahilinin en işlek yerinde konumlanan kompleks 19.000m²''lik alana sahip ve yüzme, basketbol, hentbol, voleybol, squash, fitness gibi aktivitelere imkan sağlıyor. Ayrıca içinde toplantı salonları olan bir konferans salonu, çalışma bölümü olan bir kafeterya ve ayrıca 200 araçlık bir yer altı otoparkı da kompleks içinde yer alıyor.

Kampüsün mevcut kullanım alanlarının ölçeğine karşılık tasarım ekibinin önerisi üniversitenin büyük ölçekli kapalı ve açık alanlarına meydan okur nitelikte. Önerilerinde çok çeşitli yapı birimlerini farklı seviyelerde bahçelerle birleştirerek yaşanılır alanlar oluşturdular. Bu yapı birimleri merkezden dağılan sokakların etrafında organize edilerek denize doğru yönlendirilmiş ve iç bahçe, yaya yolları, seyir teraslarının yerleşimi yukardan deniz seviyesine doğru iyi bir görünüm oluşturacak şekilde kurgulanmış. Arazinin mevcut durumunu korumak için varolan ağaçlara göre yerleşim düzenlenmiş. Hostler Öğrenci merkezi tasarımında mimari ve çevre unsurlarının olağanüstü çeşitlilikte birleştirilmesi kullanıcıların gündüz ve gece her saatte biraraya gelmelerine olanak sağlıyor.

Chartwell Okulu, Seaside - Kaliforniya
Tasarım: EHDD Mimarlık

Chartwell Okulu ayrıcalıklı, öğrenmede yüksek performans gerektiren, hatta disleksi adı verilen öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler için bile bu sorunu ortadan kaldıran bir ortam sağlıyor. İlköğretim çağındaki çocuklara hizmet veren okul Monterey Bay bölgesinde yer alıyor.

Tasarımla, verilen eğitim kalitesini artırmanın yanı sıra binanın çevreye olan etkisini minimuma indirmek ve sürdürülebilirliğin ne demek olduğunu anlatmak hedefleniyor. Monterey Bay''a bakan bir tepenin üzerinde yer alan okulun tasarımında yerleşim, ihtiyaç programı ve çevreyi koruma bileşenleri benzersiz bir şekilde biraraya getirilmiş ve bu üç bileşen tasarım ve yapımın her aşamasında kendini hissettiriyor.

Chartwell projesi yeni neslin doğayı koruyan ve sürdüren bir çevre yaratma bilincine sahip bireyler olabilmesi yönünde etkileyeceği umudunu veriyor.

Gish Apartmanları, San Jose - Kaliforniya
Tasarım: OJK Mimarlık

San Jose şehir merkezindeki Gish apartmanları, bölge ortalama gelirinin % 35-40''ı civarında geliri olan aileler için satın alınabilir, kaliteli yaşam mekanları sunan ve 35 birimden oluşan bir aile apartman kompeksi. Kompleks iki ve üç yatak odası bulunan apartmanlardan oluşuyor. Apartmanların üçte birinden fazlası (13 tanesi) özürlü kullanıcılara ayrılmış. Kompleks özel ihtiyaçları olan nüfusa yönelik Kaliforniya eyaletindeki "Multifamily Housing Program" için bir model teşkil ediyor.

Çok amaçlı kullanım öngörülen planın zemin katında, ürünlerini müşterilerinin ihtiyaçlarına göre düzenleyen, uzun saatler açık kalan bir mağaza ve bir güzellik salonu bulunuyor. Burada yaşayanlar, bilgisayar merkezinde düşük gelirli aileleri desteklemek amacıyla hazırlanmış ekonomi eğitimi, bilgisayar eğitimi, okul sonrası programları gibi servislerden faydalanabilirler. "Housing Choices Coalition" özürlülere sunulan servislerin koordinasyonunu sağlıyor ve kullanıcılarla uzman sağlık danışmanları ve emlak yöneticileriyle arasında iletişim kuruyor.

Gish apartmanları hem mimari tasarımı, hem yenilenebilir enerji teknolojileri, hem de çevre dostu bina özellikleri ile çığır açan bir gelişme. Gish, Birleşik Devletlerdeki LEED "Leadership in Energy and Environmental Design" (Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik) serfitikası olan tek satın alınabilir konut yerleşkesi.

Great River Enerji Genel Merkezi, Maple Grove - Minnesota
Tasarım: Perkins+Will Mimarlık
Great River Enerji (GRE) kar amaçlı olmayan, elektrik kullanıcılarının sahibi olduğu bir elektrik üretim ve dağıtım koperatifi. Minnesota''nın en büyük ikinci elektik tedarikçisi olarak GRE, 28 bölgedeki 620.000''den fazla konuta, ticari ve endüstriyel müşteriye elektrik üretiyor ve ulaştıryor.

GRE''nin genel merkezi, yaklaşık 5.600 m²''ye inşa edilmiş, betonarme iskelet ve cam giydirme cepheden oluşan dört katlı ofis alanlarından oluşuyor. Merkezin bir ucu Maple Grove''un şehir dışındaki işlek yolu olan Elm Creek Bulvarı''na dayanırken, diğer ucu ise suni bir göl olan Arbor Lake''e bakıyor. Arazi yerleşimi GRE''yi ana sokağa, Arbor Lakes''in alışveriş bölgesine ve metro terminaline bağlayarak Maple Grove''un 1990''nın sonlarında oluşturulan belediye ana planını tamamlıyor.

12,5 dönümlük alan yaklaşık 11.000 m²''lik bir ek genişlemeye izin verecek şekilde tasarlanmış. Gelecekte bir park yeri, yeşil alana ve çevresel faktörlere uygun şekilde bu geniş alana yerleştirilecek.

GRE''nin yeni ofisi, işyeri üretkenliğinin, enerji etkin kullanım teknolojilerinin ve bölgedeki elektrik enerjisi en etkin kullanan binayla olan ortak kültürün vitrini olarak tasarlandı. GRE, müşterilerine enerji etkin kullanım teknolojilerini aktarmaya ve gelecekteki fosil yakıtlı elektrik üretimi taleplerini azaltmaya çabalıyor.

Jewish Reconstructionist Congregation (JRC - Yahudi Rekonstrüksiyonist Cemaati) Sinagogu, Evanston - Illinois
Tasarım: Ross Barmey Mimarlık
Yahudi Rekonstrüksiyonist Cemaati (JRC) için Evanston, Illinois''de inşa edilen yeni sinagog, grubun orjinal binasının yerini almış ve bir yerleşim alanı, kamu parkı, toplum merkezi ve Skokie Swift tren istasyonuna komşu olarak konumlanmış. Tasarım küçük bir yerleşim alanının sınırlarını ibadet, eğitim ve diğer gereksinimleri karşılayan bir programla dengeliyor.

Ofisler, çocuk sınıf odaları, ve küçük bir ibadethane ilk katı oluşturuyor. Dini okul ve kütüphane ikinci katta yer alıyor. Bir tapınak, sosyal alan ve mutfak ise üçüncü katta buluyor. Bu durum tapınak için gerekli yüksek hacimli alanın uygun maliyetli konstrüksiyonla yapılmasını olanaklı kılıyor.

JRC''nin "tikkun olam" (İbranice "dünyayı iyileştirmek") prensibi, yapının mimari tasarımındaki manifestosu olmuş. Sinagog uygun bir bütçe ile yönetimin ana hedeflerinden biri olan LEED "Leadership in Energy and Environmental Design" Platinum Serfitikası''nı alma başarısını gösterdi JRC çevreye duyarlı tasarımın faydalarını sergileyen öncü bir tasarım oldu.

Portola Vadisi Şehir Merkezi, Portola Vadisi - Kaliforniya
Tasarım: Siegel & Strain Mimarlık, Goring ve Straja Mimarlık
Portola Vadisi Şehir Merkezi, San Andreas fayı üzerinde bulunan ve bir kütüphane, bir halk binası ile bir belediye binasından oluşan üç şehir yapısının yerini almış. Fazladan bir genel okul bölgesi üzerine kurulan yeni proje bu üç binanın yerini alıp, bölgeyi park ve oyun alanlarına dönüştürdü. Kütüphanede okuma salonları, bir çocuk alanı, personel büroları ve şehrin kültürel mirasının sergilenmesine ayrılmış bir bölüm yer alıyor. Belediye binası ise idari bürolar; imar, şehircilik ve mühendislik bölümleri ile şehrin acil durum merkezini barındırıyor. Halk binasında ise büyük bölünebilen çok amaçlı bir salon, iki aktivite odası, depo ve yemekhane birimleri bulunuyor.

Halk, tasarım sürecine büyük ölçüde katılmış. Görevli bir ekip şehir konseyi, halk ve tasarım ekibi tarafından tasarım önerilerini değerlendirmek amacıyla ölçüt olarak kullanılan altı hedef belirlemiş:

- Açık alanları korurken arazinin güzelliğinden yararlanmak,
- Tüm yaşlara hitap eden kentsel ve eğlence ve dinlenme alanları yaratmak,
- Şehrin kentsel, acil durum ve geçim kaynağı ihtiyaçlarını karşılamak,
- Gündelik buluşmalara imkan sağlayan sıcak ve hizmet esaslı ortamlar yaratmak,
- Doğal yer şekillerini ön plana çıkaran şehrin kırsal tasarımıyla örnek teşkil etmek,
- Şehrin uygun yerleşim yerlerini genişletmek ve şehrin "oturma odası" olmak.

Shangri La Botanik Bahçeleri ve Doğa Merkezi, Orange - Teksas
Tasarım: Lake/Flato Mimarlık
Teksas Orange''ın tam merkezinde 1.000.000 m² alan üzerinde kurulan Shangri La Botanik Bahçeleri ve Doğa Merkezi, selvi ve tupelo bataklıkları, ağaçlık yaylalar ve çayırlık ovalardan oluşan bölgenin yerel ekosistemleri için yorumlayıcı bir merkez olmanın yanı sıra çalışma ve araştırmalar için bir olanak olarak hizmet veriyor. Stark Foundation''nun (Stark Kuruluşu) bir programı olan Shangri La, her yaşta ziyaretçiyi doğa ile buluşturuyor.

Doğa merkezi, selvi bataklığının derinliklerinde yer alan, Doğa Keşif Laboratuvarı adında, bir laboratuvar ve üç açık hava dersliği içeren bir sergi yoluyla uygulamalı eğitim fırsatları sağlıyor. Oryantasyon Merkezi, bir sergi salonu, tiyatro, interaktif çocuk bahçesi, derslik, sergi seraları ve bitkilerin suyu kirlilikten nasıl arındırdığını gösteren bir su gösteri bahçesi barındırıyor. Ayrıca bir kafe, bahçe mağazası, gönüllü merkezi ve yönetim alanları da yer alıyor.

Eylül 2005''te, yapım aşamasının başında, Shangri La arazisi, Rita kasırgasından büyük bir darbe almıştı. Ekip, bu tersliği kabullenmek yerine düşen ağaçları kullanarak yeni imkanlar yaratmak veya diğer projelerde kullanmak gibi bir fırsattan yararlandı.

Dockside Green''de Sinerji, Victoria - British Columbia
Tasarım: Busby Perkins&Will Mimarlık
Dockside Green, Victoria BC''nin merkezinde yer alan ve daha önceden de yerleşim yeri olarak kullanılmış, 120.000 m² büyüklüğünde çok amaçlı bir yerleşim kompleksi. Sinerji adı verilen ilk etabı halka açık bir yer altı otoparkının üzerine inşa edilen dört ayrı binadan oluşuyor. Sinerji projesinin programı giriş katında ortak alanlar bulunan dokuz katlı konut bloğu, iki katlı bir villa, giriş katında ortak alanlar bulunan altı katlı bir konut bloğu ve dört katlı diğer bir konut bloğundan oluşuyor. Yerleşimlerin kuzeyi ve batısı yollarla, doğusu ise yeşil alan ve koyla çevriliyken güneyi projenin sonraki etapları için ayrılmış.

The Terry Thomas, Seattle - Washington
Tasarım: Weber Thompson
The Terry Thomas sürdürülebilir tasarımın olanaklarını göstererek sağlıklı ve yaratıcı çalışma ortamı sağlamak üzere tasarlanmış. Proje hızla değişen mimari düzenlemelere olanak sağlayan yeni bir mekana ihtiyaç duyan kiracıları tarafından kullanılacak. Çünkü firma sahipleri on yedi yıldan beri bulundukları çevrede ve sürdürülebilir tasarıma örnek gösterilebilecek binalarında kalmak istediler.
The Terry Thomas, Seattle''ın şehir merkezine yakın yeni gelişen bölgesi South Lake Union''da yer alıyor. Bu çevre önceden sadece aydınlatma endüstrisi alanıyken şimdi içinde parkların, apartmanların, işyerlerinin birarada bulunduğu bir yer haline geldi. Yeni bir araç yolunun yapılmasının yanı sıra binaya birçok ulaşım seçeneği mevcut. Ayrıca yürüme mesafesinde birçok sosyal imkana da ulaşılabilir.

Bina 3.500 m²''lik alana sahip ve çalışanları bisiklet kullanımına teşvik etmek için içinde duş imkanlarının da bulunduğu dört katlı ofis alanlarından oluşuyor. 280 m² olan zemin katta mağaza ve restoranların yanı sıra buluşma alanı olarak kullanılan orta avlu bulunuyor. Araba ve bisikletlerin parkı için iki katlı yer altı otoparkı da var. Binayı ofis olarak kullananlar ise mimarlık, pazarlama ve emlak şirketleri.

International Fund for Animal Welfare (IFAW - Uluslararası Hayvan Hakları Fonu) Merkez Binası, Yarmouth Port - Massachusetts
Tasarım: DesignLAB Mimarlık

Uluslararası Hayvan Hakları Fonu (IFAW) otuz yıldır çalışmalarını sürdürdüğü Yarmouthport, Massachusetts''deki Cape Cod''da konumlanıyor. Bu proje, IFAW''ın Cape''de görevlendirdiği yaklaşık 200 çalışanı için yeni bir çalışma alanı yaratmış.

Yeni IFAW merkez binası, birbirine bağlı üç binayı içine alan 5.000 m²''yi çevreliyor. Bina araştırma, halkla ilişkiler, toplantılar, konferanslar için dünya çapında bir bilgi merkezi olarak kullanılıyor ve IFAW''ın 16 ülkedeki ofisleri için de bir merkez olarak hizmet veriyor. Proje hedeflerini sürdürülebilirlik, genel eğilim ve temellere dayalı eski teknoloji ve faydacı düşük bütçeli yakaşımla gerçekleştiriyor. Yeni IFAW Merkez Binası, LEED Gold Sertifikası''nı alma hakkı kazandı ve yapım maliyeti sadece 20 Dolar/m².

Yeni bina, Cape Cod sularında görebileceğiniz bir Herreshoff "12 1/2" yelkenliden esinlenilerek tasarlanmış. Sıkı beyaz paneller dış cepheyi kaplarken, iç tarafta zarif açık strüktür ve doğal ahşap açığa çıkıyor. Çevre düzenlemede Barnstable yakınlarındaki 18. yüzyıl Bartlett çiftliği çevre koruma yöntemi model alınmış. Cape Code kırsal yerleşkesinin son halinde yaklaşık 2.000 m² doğal çimle kaplı bir iç bahçe güneyde yer alırken, esnek bir mimari oluşturan kompleks araziyi kuzey, doğu ve batı yönde ortalıyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.