Haberler

Türkiye Çizim Standartları ve BIM

Tarih: 26 Mayıs 2009 Yazan: Ahmet Turan Köksal

Kaynak: Productspec.net
Arkitera Eğitim Merkezi'nin koordinasyonu ile Türkiye'nin ileri gelen mimari bürolarının da katıldığı bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı. 20 Mayıs Çarşamba günü Tabanlıoğlu Mimarlık'ın Beyoğlu'ndaki ofisinde yapılan toplantıya Arkitera Eğitim Merkezi, Arkitera Mimarlık Merkezi, Tabanlıoğlu Mimarlık, Emre Arolat Mimarlık, Utopia Mimarlık, Yapı Merkezi ve Sayısal Grafik'ten temsilciler katıldı.

Toplantıda gündem dahilinde öncelikle katılımcıların kullandıkları çizim standartları ve BIM (Building Information Modeling / Yapı Bilgi Modeli) yaklaşımları hakkında bilgi alındı. Gelen sonuç tüm ofislerin kendi içlerinde bir çizim standardı belirledikleri ve kullandıkları idi. Bu tür çalışmaları kendi imkanları ile yaptıklarını, oturttuklarını ve halihazırda kullandıklarını beyan ettiler. BIM'e geçiş sürecinde ise şimdilik geçiş için bir çalışmaları olmadığı ve müşterilerden talep gelmediği gözlemlendi.

Arkasından tüm dünyadaki BIM yaklaşımları ve standartlar hakkında Arkitera Eğitim Merkezi'nden (AEM) Ahmet Turan Köksal söz alarak bir bilgilendirmede bulundu. Bu bilgilendirmeyi genel hatları ile aktarmak gerekirse, tüm dünyadaki aktörlerin üye olduğu International Alliance for Interoperability (IAI) kurumunun geliştirdiği IFC model dönüşümü standartları hakkında bilgi verildi. Ayrıca Avrupa Birliği ISO Standartları'nın IFC'ye uygun olması konusunda Innova projesi tanıtıldı. Gelecek yıllarda yapılacak tüm büyük projelerde farklı BIM kullanımın getirdiği farklı çalışmaları gidermek için geliştirilmiş XML tabanlı altlıklar hakkında bilgi verildi. Kullanılan çoğu BIM yazılımının IFC sertifikası aldığı ve yakında zamanda 3DPdf formatıyla beraber BIM belgelerinin yaygınlaşmasının hızına değinildi.

Katılımcılara bu veriler verildikten sonra yakın ve uzak gelecekte BIM yaklaşımları ve performansları soruldu. Firmaların hemen hemen hepsi zaten BIM yazılımı satın almış firmalardı. Tabanlıoğlu yetkilisi Alpay Soydinç, çok yoğun çalıştıklarını ve yaklaşık 85 kişilik mimari ekibin BIM'e bir anda geçmesinin imkansız olduğu, BIM'e geçiş sürecinde çalışanların önceden bilerek ofise gelmesi gerektiğini ve bunun için üniversitede BIM ile tasarım ve üretim derslerinin zorunlu olarak verilmesi gerektiğini bildirdi. Bunun dışında kendi istekleri ile BIM'e geçmek için çok yoğun olduklarını ve pek düşünmediklerini beyan etti.

Emre Arolat Mimarlık'tan Sezer Bahtiyar, çalışmalarında proje başı gruplar yerine her projeye belki de ofisin tüm elemanlarının el atabildiğini, genel olarak projelerin, fikir, sunum uygulama ve üretim gibi bölümlerini farklı grupların yaptığını söyledi. BIM'e geçiş için o kadar da olumsuz bakmadıklarını. Belki de bir proje için BIM tabanlı çalışmaya başından başlayacaklarını söyledi.

Yapı Merkezi'nden Volkan Keskin ise ofislerinde BIM'e geçiş için çalışmalara başladıklarını ve klasik yöntemlerle proje üretmenin dışında yavaş yavaş BIM ile ilgili sürece adım attıklarını söyledi.

Ütopya Mimarlık'tan Gülin Kara, diğer firmalar gibi ofislerinde oldukça yoğun iş yetiştirmek zorunda olduklarını ama hem IFC standartları hem de genel olarak BIM'e geçmenin gerekliliklerini bildiklerini belirtti. Yakın zamanda ofis olarak bu yeni standartlarla ilgili çalışacaklarını bildirdi.

Sayısal Grafik'ten Ufuk Aydın ise firmaların geçiş sürecinde bu tür zorlanmalar yaşayacaklarını ayrıca bu tür problemlerin ülkemize özgü olmadığını, tüm dünyada bu tür sıkıntılar yaşandığını belirtti. Genellikle BIM'e geçme konusunda çalışma yapan firmalara da yardımcı olduklarını söyledi.

Arkitera Mimarlık Merkezi'nden Ömer Kanıpak, yapı endüstrisinin diğer endüstriler gibi gelişimini tam olarak tamamlamadığını ve yeni yeni endüstrileştiğini belirtti. BIM gibi yapı sürecini üretim ve kullanım safhasında dahi etkileyecek gelişmelerin tüm dünyada geç bir dönüşüm olduğunu söyledi.

AEM'den Ahmet Turan Köksal ise BIM eğitimlerini nasıl verdiklerini ve firmaların yanında tekil kullanıcıların da BIM geçiş sürecinin önemini önceden fark ettiklerini beyan etti. Yoldan önce çıkmanın ilerideki avantajlarından bahsetti.

Toplantının ikinci kısmında, BIM'e geçiş sürecinde Türkiye Çizim Standartları'nın genel olarak Avrupa Birliği normlarına uygun olarak gelişeceği bilgisi verildi. Zaten klasik katman oluşturma standartlarının BIM'e geçilirse çok anlamı kalmayacağı ifade edildi. Bu konuda firmaların eğer zaman ve emek harcayacaklarsa BIM'e geçişe kaynak aktarımında bulunması tavsiyesi verildi.

Ayrıca yapı malzemeleri sınıflandırmasında dünyadaki sınıflama standartları ve ülkemizde TÜBİTAK'ın Yapı Geliştirme Enstitüsü'nün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Toplantının sonunda tüm yetkililer söz alarak BIM'e geçiş süreçlerini takip ettiklerini, böyle bilgilendirme toplantılarının devamının gelmesini ve bundan sonraki toplantılara da katılacaklarını, konu hakkında daha fazla çalışma yapacaklarını beyan ettiler.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.