Haberler

"Yerel Yönetim İklim Değişimi Liderler Zirvesi" sona erdi

Tarih: 5 Haziran 2009 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Kopenhag'da 1-4 Haziran 2009 tarihleri arasında düzenlenen UCLG "Yerel Yönetim İklim Değişimi Liderlik Zirvesi" sona erdi. Başkan Topbaş İstanbul'a döndü.

Zirveye katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, iklim değişikliği ile ilgili felâket senaryolarını yeni bir Nuh Tufanı'na benzetti. Zirvenin kapanış konuşmasını yapan Başkan Topbaş, ICLIE Başkanı David Cadman'ın sunumuna atıf yaparak, dünyanın yeni bir Nuh Tufanı'nın eşiğinde olduğunu söyledi. İklim değişikliğinin, artık yerel yönetimlerin de konusu olduğunu belirten Topbaş, "Ülkelerin ve kentlerin kalkınma sorunlarını birlikte ele almalıyız. Bu, iklim değişikliği gündemini geliştirebilmenin tek yoludur" dedi.

Zirve ile, yerel yönetimlerin duyulması gereken bir ses olduğunun bir kez daha görüldüğünü ifade eden Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "İnanıyorum ki, tek bir ses halinde, güçlü bir mesaj verebildiğimiz müddetçe başarılı oluruz. Bugün burada, bu mesajın bazı önemli bölümlerini sizlere aktarmak, benim, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Eş Başkanı olarak görevimdir. Yerel yönetimler, hemşerilerine hesap vermek durumundadırlar. Hemşeriler, alınan önlemlerin sorunları hafifletici, uyarlayıcı yada zayıflatıcı olduğuna bakmazlar. Hemşeriler, kendi yaşam kalitelerini arttırma ve sorunları çözme kapasitesi açısından yerel yönetimleri sorumlu görürler. Uyarlayıcı önlemler hakkında uluslararası düzeyde süregelen tartışma, çoğunlukla kimin ne ödediği üzerinedir. Yani, bir anlamda ‘kalkınmış ülkeler ile kalkınmakta olan ülkeler' arasındadır. Öyle görünmektedir ki sanayileşmiş ve kalkınmış ülkeler, iklim değişikliğinden kaynaklanan sorunları mazeret göstererek, genel büyüme için ek yatırımlar yapmak istememektedirler. Oysa, yerel ve bölgesel yönetimler, bu sorun karşısında, çok yenilikçi, hatta devrimci önlemler almakta, enerji tüketiminin düzenlenmesi, ekolojik ayak izlerinin azaltılması ve bunların İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması'na uyarlanması yönünde önemli çalışmalar yapmaktadır."

Başarılı girişimlere karşın yerel yönetimlerin günlük faaliyetlerinin uluslararası müzakerelere yansıtılmadığına da işaret eden Kadir Topbaş, "Bizlerin her gün karşı karşıya olduğumuz gerçek sorunlarla uluslararası önlemler arasında çok az bir ilişki olduğu anlaşılmaktadır. İklim değişikliği, artık yerel yönetimlerin de konusudur" şeklinde konuştu. Yerel ve bölgesel yönetimlerin sorumluluklarına dikkat çeken Başkan Topbaş, bu sorumlulukta, sağlıklı konutlara duyulan gereksinim, daha sorumlu enerji kullanımı ve yaşam koşullarının iyileştirilmesinin de yer aldığını kaydetti.

Ülkelerin ve şehirlerin kalkınması birlikte ele alınmalı...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş, yerel yönetimlerin dünya çapındaki birliklerinin diplomasideki vazgeçilmez rolünün artık resmen tanınması gerektiğinin altını çizerek, "İklim değişikliği konusunda uluslararası düzeyde süregelen tartışmada yeni bir yöntem talep etme zamanı gelmiştir. Ülkelerin ve kentlerin kalkınma sorunlarını birlikte ele almalıyız. Bu, iklim değişikliği gündemini gerçekten ve cidden geliştirebilmenin tek yoludur. Ulusal hükümetlere, gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 0,7'sini kalkınmaya yönelik yardımlara ayırma sözlerini yerine getirme çağrısı yapıyoruz. Bir ön koşul olarak, iklim değişikliği ile mücadelede gereksinim duyulan kapasite oluşturma çabalarını desteklemelerini istiyoruz. Ulusal hükümetlerden ve uluslararası topluluktan, Kyoto Sözleşmesi'nin de ötesinde anlaşmalar üretmelerini, ancak asla orada da durmamalarını, yola devam etmelerini istiyoruz. Kentlerin ve bölge yönetimlerinin uygulamakta olduğu yenilikçi politikaların, ulusal düzeydeki politikalarla da desteklenmesi gerektiğini vurguluyoruz" diye konuştu.

Yerel ve bölgesel yönetimlerin çabalarını birleştirmesi gerektiği çağrısında bulunan Başkan Kadir Topbaş, iklim değişikliğinin bir sorun olarak sürdürülebilir kalkınmanın bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, "Ulusal hükümetlerden, biz kentlerin finans dünyasına doğrudan erişimine imkân tanımalarını ve karbon ve iklim finansmanına yönelik yeni araçları tasarlarken, kentlerin spesifik gereksinimlerini göz önüne almalarını istiyoruz" şeklinde konuştu. Kopenhag'da 4 gündür süren zirvenin sona ermesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve beraberindeki heyet İstanbul'a döndü.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.