Haberler

Eskihisar'ın Çehresi Değişiyor

Tarih: 25 Haziran 2009 Yazan: Emine Merdim Yılmaz

Eskihisar sahilinin mevcut durumu

Eskihisar, Osman Hamdi Bey'in atölyesini ve evini barındıran, Bizanslılar'dan kaldığı tahmin edilen kalesi ile Gebze'ye bağlı olan bir köy.

Feribot iskelesinden dolayı Türkiye'nin güneyindeki ve batısındaki illere gidenlerin ismini çok iyi bildikleri fakat feribota yetişme telaşından dolayı sadece gelip geçtikleri bir yer olan Eskihisar yapılacak sahil düzenlemesi ile bambaşka bir çehreye kavuşuyor.

Trafo Mimarlar tarafından hazırlanan projenin alanı, batı uçta tekne barınağının da yer aldığı mendirekten, doğu uçta eski taş ocağının bulunduğu kayalık kesime kadar olan yaklaşık 1,5 kilometrelik sahil şeridini kapsıyor.

Proje ile alana minimum müdahale yapılarak çevre halkına araçtan arındırılmış, kesintisiz bir yaya yolu kazandırılacak. İleride denizin temizlenmesi ile yapılacak kumsal ile denize girilebilecek bir alan da oluşturulacak.

Projenin uygulanacağı alana yaptığımız gezi sırasında Trafo Mimarlar'dan Sevim Aslan ve Elif Çelik ile görüşerek proje hakkında bilgi aldık.

"Eskihisar Kıyı Kullanımınında hem Çok Az Müdahale Var hem de Devrim Gibi Ciddi Değişiklikler Var"


Projenin hava fotoğrafı üzerindeki görünüşü

Projeden bahsedebilir misiniz?
Bu projeden çok beklentimiz var ve çok umutluyuz. Bölgeye çok şey katacağını düşünüyoruz. 2005'te Kocaeli Belediyesi Eskihisar kıyısıyla ilgili bir sahil düzenleme projesiyle geldi . Birçok öneri çizdik, değişti derken 2007 gibi sonuçlandırdık projeyi. Bütün bölge arkeolojik, kentsel ve doğal sit alanı olduğu için önerimiz koruma kuruluna girdi. Şimdi onaylanmış halinde minimum müdahale var. Yayayı öne çıkardık, ritmik palmiye dizisiyle bir ada havası var. Kesintisiz bir yaya yolumuz var ve bir takım odaklarımız var. Boğaziçi Üniversitesi'nden gelecek onay ile belki bir kumsal olacak. Kullanımla da denizin çok daha temizleneceğini düşünüyoruz.

Şu an mevcut olan araç yolunu kaldırıyoruz ve öteliyoruz. Sadece bir servis yolumuz var ambulans vs için. Tüm kıyı, bir gezinti yoluna dönüşecek. Minik kot farkları var eğimli yeşil yüzeyler, ahşap yüzeyler oluşuyor. Yapmak istediğimiz peyzaj uygulamaları var, çay bahçesi var, minik yapılarımız var.

Eskihisar kıyı kullanımında hem çok az müdahale var hem de devrim gibi ciddi değişiklikler var.

Süreç nasıl gelişti?
Çok iyi bir süreç yaşadık, kurul onayından sonra belediyeyle çok iyi çalıştık. Özel uygulama detaylarımız var. İhaleyi alan firma ile de güzel bir ilişkimiz var, detayları, malzemeleri tartışabiliyoruz. Çok heyecanlanıyoruz çünkü uzun soluklu bir projeydi, şimdi yavaş yavaş meyvelerini alıyoruz.

Burada ilk başta çok ciddi bir dolgu öneriliyordu, kuruldan sonra bu geri çekildi ama şimdi de çok ufak bir dolgumuz var. Mecbur kaldığımız noktalarda dolgu yapıyoruz. Burada kesit de çok önemli tabii hep ölçümleri yapılmış vaziyette. Kıyıda nasıl bir kesit varsa bu deniz içine de yansır. Kıyı yükseliyorsa, denizin dibi de derinleşir, kıyı düzleniyorsa denizin dibi de sığdır. Keşfettiğimiz bir nokta için bir kumsal tasarısı var.

Eskihisarlılar'a proje sunuldu, onlar da kaygılarını dile getirdiler. Kullanıcı profili üzerinde duruldu. Yaptığımız düzenlemelerle buna müdahale edebiliyorsunuz, o düzen kendiliğinden oluşuyor. Burada amaç soylulaştırmak değil, buranın sakinlerinin kullanımına yaygın olarak açmak.

Şu an bir araç yolu var, ufak bir yaya yolu var ve insanların gezinti yapabilecekleri bir yer yok. İnsanların haftasonu gezmeye çıkıp deniz kenarına gidecekleri tek yer burası.

Balıkçı barınağına bir müdahale olacak mı?
Balıkçı barınağının karakter ve dokusunu korumaya çalışıyoruz. Buradan bir tekne inişi var ve bu noktadaki tek müdahale bu.

Müze ve kale arasında nasıl bir ilişki kuruluyor?
Müzenin önünde genişleme var, servis yolunu kullanacak. Kalenin kullanımı malesef bu kot yüzünden uygun değil, Gebze'den gelen yoldan ulaşılıyor oraya. Belki bir aydınlatma olabilir.

Burada sürekli bir doku vardı şuradaki parselle beraber bir açılım istedik o önemli. Buradaki sağır iki yüzeyde konstrüksiyonlarımız olacak onu önemsiyoruz. Belki yeşil duvara dönüşebilir, belki müze ile ilgili sergileme yüzeyi oluşabilir, insanların farketmesi açısından belki bilgi panosu olabilir.

Projede minik çay bahçeleri, çocuk oyun alanları da yer alıyor. Yaya yolları arasında bir tampon bölge var. Kesintisiz devam eden bu hat, meydana geldiği zaman çay bahçesi ve restoranlara servis veren kısımların önünden geçip denize kavuşuyor. Bunun önünde kalan kısımla sert zemin arasında bir yeşil hat var bu tüm kot farklarını çözüyor ve orayı bitkilendiriyoruz. Meydandan sonraki kısım, kısmen insanların denize girdiği yer. Bakılacak düzgün bir şey yok şimdi ama ahşap platformlar sayesinde her yerden denize girilebilecek. Kumsal istememizin nedeni, hem ahşap platform hem kayanın üstünden denize atlama imkanı sunarken hem de kumsal dokusunu da yaşatabilmek. Bu sisteme çok zarar vermeden olabiliyorsa tabii... Ona kurul karar verecek.

Kollektör 2011 yılında hizmete açılacak arıtma ile beraber. 2 senelik bir süreçten sonra insanlar burada denize girmeye başlar.

Uygulamanın ne zaman tamamlanması düşünülüyor?
Toplam iş bitirme süresi 360 gün ancak biz daha erken bitirmeyi planlıyoruz, 2010 yılı Mart ayı gibi...

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.