Haberler

Sigarada pazar şemsiyesi kriteri

Tarih: 17 Temmuz 2009 Kaynak: Radikal
Sağlık Bakanı Akdağ, ‘dumansız hayat' yasasının ilk bölümünün yürürlüğe girdiği 19 Mayıs 2008'den bu yana tiryakilerin yüzde 7'sinin sigarayı bıraktığını söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ, iki gün sonra şemsiye altında bile sigara içilemeyeceği tespitine açıklık getirdi: 'Üç beş tane pazar şemsiyesini getirir bahçeyi örterseniz olmaz. Yasa konusunda yeniyiz. Hata varsa, eksik varsa düzeltiriz'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, iki gün sonra başlayacak olan ‘dumansız hayat' ile ilgili olarak Radikal'in sorularını yanıtlarken, yeni dönemde şemsiye altında bile sigara içmenin yasak olacağını doğruladı, ancak burada kastedilenin ‘pazar şemsiyesi gibi büyük şemsiyeler olduğunu' belirtti.

‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki 4207 sayılı Kanun'un nasıl uygulanacağı, yasa çıktığından beri tartışılıyor. Yasaya göre evler hariç, kamuya açık tüm ‘kapalı' mekânlarda tütün tüketilmesi yasak. Açık mekânlardaysa ‘diğer kişilerin tütün dumanından etkilenmelerini önleyecek düzenlemeler yapılması koşuluyla' serbest.

Başbakan Erdoğan, pazar günü başlayacak yeni uygulamada aksaklıkların yaşanmaması için bir genelge hazırlattı. Genelge Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sigara yasağıyla ilgili uygulama rehberi ve genelgede ‘kapalı alan' tanımı şöyle:

"Kapalı alan; sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı olan yerlerdir."

Bu tanıma göre kameriye, plaj şemsiyesi altı gibi alanlar, ‘kapalı alan' sayılmayacak. Ancak dün düzenlediği basın toplantısının ardından Radikal'in sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ uyardı: "Üç beş tane pazar şemsiyesini getirir, bahçenin üzerine örterseniz olmaz. Elbette eksiklerimiz olacak. Daha yolun başındayız. Bu yasakların uygulanması konusunda daha yeniyiz. Hata varsa, eksiklik varsa düzeltilir." Akdağ, basın toplantısında da sigarasız yaşam konusunda kararlılıklarını tekrar vurguladı:

Burası Türkiye: Türkiye'nin tamamen temiz hava soluması için iki gün kaldı. Bugün burada yaptığımız toplantıda bir slogan çıktı: Burası Türkiye, burada temiz hava solunur.

Salgından beter: Sigara ve tütün dumanına maruz kalmaktan her yıl 100 bin vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. Bir salgın hastalıktan bir yılda 30-40 hastanın hayatını kaybettiği bir durumda hep beraber alarma geçiyoruz. Ama bu kadar yaygın bir salgını hakikaten bu derece önemle algılayamıyoruz. Ama bugün toplumuzda herkes konuyu çok iyi biliyor.

Halkın yüzde 90'ı...: Bu kadar zararlı bir ürünün öncelikle içmeyenlere zarar vermesini, sonra da içenlerin kurtulması için, geleceğimizi kurtarmak için çok yoğun bir çalışma yaptık. 19 Temmuz itibarıyla artık bu çalışmaların en önemli dönemecine gelmiş bulunuyoruz. Türk halkı, bu uygulamalara çok büyük bir destek verdi. Tütün konusunda kendi vatandaşını koruyan bir ülke konumuna gelmekten iftihar ediyoruz. Halkımızın yüzde 90'dan fazla bir kesimi devletin vatandaşlarını sigaradan koruması gerektiğini düşünüyor. Halkımızın yüzde 97'si ise toplu halde bulunulan alışveriş merkezi, topluulaşım araçları, kahvehaneler, restoran gibi yerlerde sigaranın içilmesine açıkça karşı olduğunu söylüyor.

Tiryakilerin yüzde 7'si bıraktı bile: 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren sigara içenlerin yüzde 7'si sigarayı bırakmıştır. Vatandaşların yüzde 20'si evde eşlerinin, çocuklarının yanında sigara içmeyi bırakmış durumdadırlar. Tütün ve mamullerini bırakma eğilimlerinin gençlerde daha fazla olduğu görülmektedir.

Taleplere kapalıyız: Sektörün bizden bu süreç içinde bir talebi oldu. Kapalı mekânlarda özel mekânlar yapılsın, iyi klimatize edilsin, buralarda sigara içilmesine müsaade edilsin. Bunların, hadi isim vereyim sigara üretici ve satıcılarının işi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu kanundan zarar görecek olan bir tek sektör vardır, o da sigara üreticileri ve satanlar...

Kahvelere bir şey olmaz: Ne kahvehaneler, ne lokantalar, ne de diğerlerinin zarar etmelerinin mümkün olmadığını biliyoruz. Türkiye'de çok yaygın ve köklü bir kahvehane geleneği, kültürü vardır. Buralarda insanlar çay içerler, sohbet ederler, oyun oynarlar. İnsanların buralara sırf sigara içemeyeceğim diye gitmemesi mantığa uygun değildir.

Hedef sigara kültürünü bitirmek: Yasa ve uygulamalar cezayı esas alarak yola çıkmamıştır. Toplumsal bir kültür değişikliğine gitmek ve toplumsal bir mutabakatı bir norm haline getirmek için yola çıkarlar. Bu yasayla da biz, sigara kültürünün bitmesini hedefliyoruz.

Gerekirse cezalar yeniden düzenlenir: Verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler 560 ila 5 bin 600 lira arasında değişin para cezası ödüyor. Şimdi ben bu cezayı veririm ama sigarayı da içirtirim demeye kimsenin hakkı yoktur. Çok açık söyleyeyim, eğer bu ceza yetmezse yeni düzenlemelere gideriz.

19 Temmuz bayram olsun
- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara yasağına ilişkin endişeler taşıyan esnaf ve küçük işletmelerin sorunlarını dinlemek için TESK'i ziyaret etti. Bakan Akdağ ise bazı Avrupa Birliği ülkelerinin de sigara yasağı konusunda esnaf ve küçük işletmelerin talepleri doğrultusunda uygulamalara gittiklerini ve bu kez yasağı uygulamada zor duruma düştüklerini ifade ederek, "Esnaf ve işletmelerin mağduriyetlerini anlıyoruz. Yürütme olarak, çıkan genelgeyi uygulamak zorundayız" dedi.
- Sigarayla Mücadele ve Sağlıklı Yaşam Derneği (SAĞLIK-DER) Genel Başkanı Bahattin Köksal, sigara yasağının kapsamının genişleyeceği 19 Temmuz'un bu yıldan itibaren ‘Temiz Hava Bayramı' olarak kutlanmasını önerdi.
- Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, "Nargile kullanıcıları nargileyi sigaradan daha farklı bir ürün olarak algılamamalıdırlar. Yaklaşık bir saat süren nargile içimi sonucunda solunan duman miktarı 100-200 sigara içilmesiyle alınan duman miktarı kadar" denildi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.