Haberler

Çiftlikler Taşındı, Tartışma Bitmedi

Tarih: 10 Ağustos 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Yaşar Anter
Güllük Körfezi'nde 15 yılda yaşamı kâbusa çeviren balık çiftliklerinin yeni taşındığı yerler de çevrecileri, halkı ve tatilcileri tatmin etmedi.

Muğla'nın Bodrum ve Milas, Aydın'ın Didim ilçeleri sınırlarında kalan, turizmin gözde bölgelerinden Güllük Körfezi'ndeki balık çiftliği sayısı, 15 yılda 130'a ulaştı.

Çiftlikler, Torba Koyu karşısındaki Salih adası, İkiz adalar, Güvercinlik köyü, Boğaziçi köyü, Güllük beldesi, İasos (Kıyıkışlacık) köyü ve Kazıklı koylarında yaşamı cehenneme döndürdü. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 24 Ocak 2007'de yayımladığı tebliğin ardından, balık çiftlikleri yeni yerlerine taşınmaya başladı. Ancak balık çiftliklerinin yeni taşındığı yerler de çevrecileri ve halkı memnun etmedi.

Güvercinlik, Torba ve Güllük'e gelen turistler acentalara yaptıkları şikâyetlerde, sahillere ölü balıkların vurduğunu ve su sporları yaparken önlerine çıkan balık kafesleri, çivili tahtalar ve balık ağları nedeniyle tehlike atlattıklarını belirtti.

Başbakan Cinayeti Önlesin
Kıyıkışlacık köyündeki bir tatil sitesinin yöneticisi Sebahat Pehlivan (56), çiftliklerin yarattığı kirliliğin 50 yıl temizlenemeyeceğinin ortaya çıktığını belirterek, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu cinayeti önlesin. ‘Balık çiftliklerini taşıdık' diyorlar. Oysa ki taşıdıkları yer körfezin bir kıyısından diğer bir kıyısı. Yeni yerleşim alanları da körfezin içerisinde kaldığı için, akıntı tüm kirliliği ve çöpleri getiriyor" dedi.

Balık çiftlikleri taşınarak sorunun çözülmediğini vurgulayan Türkiye Yeşiller Partisi EşBaşkanı Contepe de "Körfezin bir kıyısını cehenneme çevirdiler, oradan kalktılar diğer kıyısına gittiler. Alman Yeşiller Partisi aracılığıyla konuyu AİHM'ye götürüp dava açacağız" diye konuştu. Contepe, körfezin kurtulması için bugüne kadar AB fonlarından yararlanmak için tek bir proje dahi geliştirilmediğini de kaydetti.

Yenileri Kirlilik Yaratmayacak
Muğla Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Şahin, bölgedeki balık çiftliklerinin yüzde 95'inin yeni potansiyel üretim alanlarına taşındığını, geri kalan 3-5 çiftliğin ÇED raporu sonrasında kiralama sürecini beklediklerini belirtti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.