Haberler

Karadeniz'deki asıl sorun fındık değil 2B arazileri

Tarih: 27 Ağustos 2009 Kaynak: Yeni Şafak
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık üretim alanlarının 2012 yılına kadar 406 bin hektar alana çekilmesi ve arz fazlasının ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini belirterek, "Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini ve ticaretinin yüzde 85'ini gerçekleştiren Türkiye, bu uygulama ile dünya fındık üreticisi ülkeler arasındaki üstünlüğünü kaybederek ekonomik ve sosyal kayıplar yaşayacaktır. Dünyada fındık talebi artıyor. Projeksiyonları doğru koymamız gerekir. Bugün fındığı dikseniz hemen ertesi yıl ürün alamazsınız" şeklinde konuştu.

2B sorunu çözülmeli

Türkiye'de desteklerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilere yapıldığını vurgulayan Bayraktar, "ÇKS'ye girebilen arazilerde ise sadece tapu olması yeterli değildir, tapuda intikallerin yapılmış olması gerekmektedir. Kadastro geçmemiş yerlerde ise tespit komisyonları çalışmaktadır. Destekler yönünden asıl sorun özellikle Karadeniz'de orman vasfını kaybetmiş 2B araziler ile Hazine arazileridir. Bu araziler bugüne kadar da tarımsal desteklerden faydalanmamıştır. Şu an da bu araziler üzerindeki fındık bahçeleri söküldüğünde burada fındık üreten çiftçiler ne söküm avansından ne de alternatif ürüne geçerken desteklerden faydalanabilecektir. Çözülmesi gereken sorun budur" dedi.

Fındığın alternatifi yine fındıktır

Şemsi Bayraktar şöyle devam etti: "Fındık Karadeniz Bölgesi için büyük bir şans ve geçim kaynağıdır. Bu bölgede fındık sökülürse istihdamı sağlamak, bu insanları buralarda tutabilmek için maliyeti daha büyük yatırımlarla fabrika kurmanız gerekmektedir. Kaldı ki fabrika kurduğunuzda ithalat yapmadan üretim yapamazsınız. Fındık ise hiç ithalat yapmadan net ihracatçı olduğumuz üründür. Bugüne kadar orada yaşayan insanları geçindirecek, yerinde tutacak yatırımlar yapılmamıştır. Bu bölgelerdeki insanların geçimini ve istihdamını fındık sağlamıştır. Bölgenin sosyo-ekonomik temelini fındık oluşturmaktadır. Tarım dışı iş ve gelir imkanı yaratılamadığı sürece üretici fındığı sökmez. Sanayi ve hizmet sektörü gelişmediği sürece fındığın alternatifi fındıktır."

Fındığını sökene dekar başına 300 TL

Fındık üreticilerine 2009, 2010 ve 2011 yıllarında her yıl için dekar başına 150 TL alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacak. Alan bazlı gelir desteği için başvurular her yılın 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Belirlenen ve ruhsat verilen sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan, fındık üreticisi belgesine sahip kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere 2009, 2010 ve 2011 yıllarında her yıl için dekar başına 150 TL alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacak. Alan bazlı gelir desteği için başvurular her yılın 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Telafi edici ödemeler 2009-2012 yılları arasında sonbahar ve ilkbahar ekim-dikim dönemlerinde, rakımı 750 metrenin üzerindeki ruhsatsız fındık bahçelerini sökerek yerine alternatif ürün ya da ürünlere geçen gerçek ve tüzel kişi üreticilere yapılacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.