Haberler

Sigaranın Hoş ve Yeşil Olmadığını Gösteren 8 Neden

Tarih: 4 Eylül 2009 Kaynak: Planetgreen.discovery.com Çeviren: Sema Yapar



Hiçbir aldatmaca sigara alışkanlığını masum hale getiremez. Amerikan Akciğer Derneği her yıl 430.700 Amerikalı'nın akciğer hastalığına yakalandığını açıklasa muhtemelen hiçkimse şaşırmaz. Sigara ABD'de her yıl yaklaşık 97,2 milyar Dolar'a malolan sağlık problemlerine ve üretim kaybına yol açıyor. Ayrıca akciğer kanserinin %87 oranında, kronik bronşitin ve amfizemin de büyük oranda sorumlusu sigara.

Sigaradan ölenlerin sayısı her yıl 5 milyonu buluyor ve her 10 yetişkinden biri bu alışkanlık yüzünden hayatına veda ediyor. 2020'ye kadar bu sayı ikiye katlanacak. Hatta genel sağlığa zarar veriyor. Sigaranın oldukça zararlı ve çevre düşmanı bir alışkanlık olduğunu hala kabul etmek istemiyor musunuz?

8 Neden
1. Sigara İzmaritleri:
Dünyada her yıl en az 4,5 trilyon geri dönüşümü olmayan filtreli sigara birikiyor. Sigarayı bırakana kadar hiç değilse izmaritlerinizi çevreden uzak tutun!

2. Ormansızlaşma: Afrika'daki orman tahribinin %5'i tütün sebepli. Ormanlar tütün yetiştirilen alanları arttırmak ve tütün yapraklarını ağaçlarla iyileştirmek için yok ediliyor. Odunun kullanılmadığı ülkelerde ise kömür veya gaz kullanımı artıyor. Sigara eski kurak ormanların tehlikede olduğu Malawi'de ormansızlaşmanın %20'sine sebep gösteriliyor. Her yıl neredeyse 600 milyon ağaç tütün sağlamak için yok ediliyor. Diğer açıdan, 300 sigara için bir ağaç feda ediliyor. Bahsedilen tütün tedavisi, yılda 11,4 milyon ton oduna karşılık geliyor.

3. Su Kirliği: Plastikten sonra denizde en çok bulunan atık sigara. Tree Hugger'ın raporlarına göre kirlilik %40 oranında sigara izmariti ve ambalaj nedenli. Ekvator kıyılarının yarısından fazlası sigara izmaritleriyle kaplı. "Smoke on the water"a yeni bir anlam yüklemenin zamanı. Denize poşet, izmarit ve şişe atmak yasaktır!

4. Zehir İçeren Maddeler: İçilen her sigarada 4.000'den fazla kimyasal madde bulunuyor.

Katran: Araba yollarının ve kaldırımların üzerini kaplayan siyah madde.
Formaldehit: Ölü hayvanları saklamada kullanılan madde.
Siyanür: Fare zehrinin ana bileşeni.
Kurşun: Boyalarda bulunan bir çeşit zehir.
Aseton: Oje çözen madde.
Karbonmonoksit: Araba egzozoundan çıkan madde.
Hidrozin: Jet ve roketlerde kullanılan yakıt.

Bu kimyasalların hepsi hem kendiniz hem çevreniz için zararlı!

5. Radyasyon: Sigara ayrıca radyoaktif bir element olan polonyum 210 da içeriyor. The New England Journal of Medicine'in yaptığı bir deneyin sonucuna bakılırsa günde 20 adet sigara içen bir kimse, yılda 200 adet akciğer filmi çektiren biri kadar radyasyona maruz kalıyor.

6. Böcek ilacı: Tütün ekinlerinin hastalıksız olması 3 aylık periyotta 16 çeşit zehirli tarım ilacı kullanmayı gerektiriyor. Bu demektir ki, aldrin, dieldrin ve metil bromür yeraltı sularına karışarak kirliliğe neden oluyor.

7. Kağıt Tüketimi: Bir adet sigara yapım makinesi bir saatte 6 km kağıt tüketiyor.

8. Pasif İçicilik: Gelişen dünyada kapalı mekanlarda görülen hava kirliliğinin başlıca nedeni sigara. Amerikan Akciğer Derneği'nin belirttiği gibi pasif içicilerin içine çektikleri duman sigara veya piponun yanan ucundan çıkan ve sigara içenlerin dışarı verdikleri dumandan oluşan bir karışım içeriyor. Saatlerce ortamdaki havayı terketmeyen sigara dumanı, bu havayı içine çekmek zorunda kalan pasif içicilerde kanser, solunum enfeksiyonu ve astım dahil birçok hastalık için sebep oluşturuyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.