Haberler

Gökdelen mi bekliyordunuz?

Tarih: 4 Eylül 2009 Kaynak: Evrensel Yazan: Ceren Saran
"Birtakım tahrip olmuş yapılar." Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun bu kelimelerle nitelediği yapılar, henüz 10 bin yıllık tarihi bilinen ve sular altında bırakılmak istenen antik kent Hasankeyf.

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz'ün Ilısu Barajı ve Hasankeyf'le ilgili soru önergesine yanıt veren Eroğlu, Hasankeyf için bu tabiri kullandı. Ağyüz ve Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi Sözcüsü Diren Özkan ise bu bilimsellikten ve gerçekten uzak tabirin, projenin meşrulaştırılması için kullanıldığını vurguladılar.

Kilit Soru Yanıtsız
Ağyüz, Eroğlu'na "Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Projesi'ni revize etmeyi, 40-50 yıllık baraj için Hasankeyf'i feda etmemeyi düşünüyor musunuz?" diye sormuştu. Eroğlu ise Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) projesinin yapım zorunluluğu bulunduğunu ileri sürdü. Güneydoğu Anadolu Projesi'nin kilit halkası olan, enerji ve sosyal kalkınmanın ‘ateşleyici gücü' olarak yansıtılan projenin yapılmasının ‘neden zorunlu olduğu' sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Bakan Eroğlu, bununla da sınırlı kalmadı, Ilısu Barajı ve HES projesi ile Bölge halkının hayat standardının yükseltileceğini ve Bölge'deki binlerce insana iş imkanı sağlanacağını savundu. Eroğlu, mağdur olacak kişi sayısının, iş imkanı bulacak kişi sayısından kat kat fazla olduğunu unuttu.

Eroğlu bunlarla da yetinmeyip, sular altında kalacak 10 bin yıllık tarihi yapılar için "birtakım tahrip olmuş yapılar" tabirini kullanarak AKP Hükümeti'nin tarihi ve kültürel varlıklara gösterdiği değeri bir kez daha gözler önüne serdi.

Bilimsellikten, Gerçekten Uzak

Görüşlerine başvurduğumuz, soru önergesinin sahibi Yaşar Ağyüz, Eroğlu'nun yanıtını "Çok yanlış, ne bilimsellikle, ne gerçek durumla hiç alakası olmayan, bu olayı bilmeyen birine karşı verilmiş ucuz bir cevap" olarak değerlendirdi.

Hükümetin ne pahasına olursa olsun projeyi gerçekleştirmekte ısrarcı olduğunu belirten Ağyüz, "Müteahhit konsorsiyum çalışmaya devam ediyor. Revize edilmesi gerekirken, kültür değerlerinin sular altında kalmasına göz yumuluyor" diye konuştu.

Meşrulaştırılmaya Çalışılıyor
Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi Sözcüsü Diren Özkan, Hasankeyf'in tahrip olmuş değil, ‘restore edilebilecek yapılar' olduğuna dikkat çekti. Böylesi açıklamalarla baraj projesinin meşrulaştırılmaya çalışıldığını vurgulayan Özkan, barajın yapılmasıyla Bölge halkına istihdam sağlanmayacağını söyledi. "Baraj yapımından 55 bin, 80 bin insan etkilenecek. Barajda çalışabilecek işçi sayısı en fazla 2 bin kişi olacak" diyen Özkan, halkın ekonomik durumunun zaten kötü olduğunu, zorunlu göçle birlikte daha da yoksullaşacaklarını vurguladı.

200 Yıllık Tarihi Evi de Yıkmışlardı
Ankara Altındağ Belediyesi'nin tarihi Hamamönü'nde başlattığı restorasyon çalışmalarında büyük bir skandal ortaya çıkmıştı. AKP'li Belediye Meclis Üyesi Ali Gökşin'in 68 bin TL'ye aldığı 200 yıllık tarihi Ankara evinin restore edilmediği, yıkılıp yeniden yapıldığı belirlendi. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, değeri 350 bin TL olarak ifade edilen evi, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'a gezdirmiş, Günay eve övgüler düzmüştü.

Hamamönü'nün eski sakinlerinden Abdulhalik Balaban, konuyla ilgili Veysel Tiryaki hakkında "görevi kötüye kullanmak" iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak İçişleri Bakanlığı, Altındağ Belediyesi Teftiş Kurulu müfettişi ve Altındağ Belediyesi'nde çalışan bir inşaat mühendisine hazırlatılan "bilirkişi raporu"nu dayanak göstererek, Tiryaki hakkındaki soruşturma isteğini reddetmişti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.