Haberler

“Avrupa Kültür Başkenti Olmak Ne Demek?”

Tarih: 4 Eylül 2009 Yazan: Derya Yazman
2010 AKB Ajansı'nın düzenlediği "Çarşamba Konuşmaları" yaz tatilinin ardından başlayan programı ile "Yeni Kültür Pratikleri Avrupa Kültür Başkenti Programı" konulu konuşması Yrd.Doç.Dr.Asu Aksoy tarafından gerçekleştirildi.

2010 AKB Ajansı Kentsel Uygulamalar Direktörü Korhan Gümüş'ün de katıldığı konuşmada "AKB olmak kentin görkemli geçmişini tanıtmak için bir fırsat mı? Yoksa kültür profesyonellerine yeni iş alanları açmak için bir fırsat mı? Ya da kültürün kentlilerin kendi gelecekleri üzerinde söz sahibi olmaları, dışlayıcı olmayan bir şekilde sanatla ilişki kurmaları için mi fırsat?" sorularına cevap arandı.

İlk olarak 2010 AKB Ajansı'nın ne amaçla kurulduğunu açıklayan Korhan Gümüş, "Kültür ve sanat toplumla iç içe olmalı ve kültürel gelişim profesyonelliğe açık bir platformda gerçekleşmeli. Bu nedenle de 2010 Ajansı bir arayüzdür. Londra, Barselona gibi kentlerde varolan bu tip örgütlenmelerin İstanbul'da da yer alması gerekir," diye açıkladı.

Daha sonra Yrd.Doç.Dr. Asu Aksoy konuşmasına "Kentin kalkınmasını kültürel araçlarla düşünebilir miyiz? Kültür ve sanat gelişimlerine göre kentler düzenlenebilir mi?" sorularını "Kültür Politikaları" başlığı altında cevaplayarak başladı.

Aksoy, Dünya'daki "Kültür Politakaları"nı, 80'lerden günümüze olan süreç içinde bakarak şöyle tanımladı:

"80'lere bakıldığında; kapitalist üretimin kültür alanına girmesi ile kültürün ticaret aracılığıyla kullanıcılara ulaşması söz konusu oldu ve bu şekilde kültür metalaştı. Kültürün her kesime ulaşabilmesi için ne tür teşvikler yapılabilir tartışmaları da bu dönemde var oldu. 80'lerde küreselleşmenin oldukça kendini hissettirmesi ile kentlerde yerel tanıtım, farkındalık yaratma çabaları arttı. 'City Branding' ve 'City Marketing' kavramları bu nedenlerle ortaya çıktı.

90'lara gelindiğinde 'Endüstri Öteleşmesi' kavramı ortaya çıkmaktadır. Yani kent merkezlerinin çökmesi. Bu nedenle kentler kendilerine yeni roller aramaktadır. Bunun en önemli örneklerinden biri Glasgow kentidir. Glasgow'daki endüstri çöküşünden sonra kentte 'Kültür Yoluyla Kentsel Kalkınma' vizyonu öne çıkmaktadır. Kent yeni çekim merkezi haline getirilmek üzere yeni aktörler belirlenmiştir. Bunlar hükümet tarafından da desteklenen Bölgesel Kalkınma Ajansları, İmar Büroları.. gibi yerel yönetimle bağlantılı kurumlardır.

Glasgow'un bu politikası İngiltere ve Amerika'da da bu tarz girişimlerin olmasına olanak sağlıyor. İngiltere'de 'yenileme' başlığı altında kültür politikalarına yapılacak yatırımın ne kadar önemli olduğu tartışılıyor.

Kültürel Politikalarla gelişimi amaçlayan bir diğer kentte Liverpool'dur. 2008 yılında "Creative Politicies" adında bir fon açılıyor. Bu fon mahalli kalkınma kurumlarının, STK'ların, vb. başvurabileceği bir kaynak. Bu fonun amacı; kültür politikalarının doğurabileceği olumsuz sonuçlara yönelik yeni bir politika üretmek. Bu kapsamda, oluşabilecek haksızlıkları, kentin turizme satılmasını önlemek ve yapılan sanatın sadece profesyonel kesime değilde her kesime ulaşmasını sağlamak, sanat - pazar ilişkisini kurgulayabilmek için sosyal dışlanmayı önleyebilecek 'kapsayıcı projeler' üretmek hedeflenmiştir."

2010 AKB Ajansı'nı oluştururken tüm bu politikaları düşündüklerini ve sorulan tüm bu sorulara cevap aradıklarını söyleyen Aksoy, 2010 AKB Ajansı'nın oluşma amaçlarını şu şekilde özetledi:

- "İstanbul'da kültür politikası otoritesi yoktu. Belli akslar üzerinde oluşturmaya çalıştık. En önemli ilkemiz ve üzerinde çalıştığımız şey 'Sanatın Kamusallaşması'dır.

- Vatandaşların kendilerini güçlü hissetmesini sağlamak,

- İstanbul'un farklı toplumlarının farkındalığının ortaya çıkmasını sağlamak,

- Eleştirel bakabilmeyi öğrenmek ve katılımcılığı arttırarak kültürel gelişimi toplum meselesi olarak ele almayı sağlamak,

- Konulara, alan yönetimi altından bakabilmeyi sağlamak,

- Kültürel mirası korurken, 'tepeden inme' modelinde değil de, sorgulayarak, araştırarak ve kaynaklar oluşturarak bir proje süreci yaratmak" olarak açıkladı.

Katılımcıların soruları ile devam eden konuşmada, Kültür Endüstrileri açısından devletin ön planda olmadığı ve devletin buna yönelik politik bir vizyona sahip olmadığı tartışıldı.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.