Haberler

'Moleculer İstanbul' ile kent yeni bir sanat mekânı kazanıyor

Tarih: 8 Eylül 2009 Kaynak: Referans Yazan: Müge Akgün
Mayor Sinagogu, uzun bir aradan sonra İstanbul'un kültür yaşamına çok özel bir sanat etkinliği ile merhaba diyor. Çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden biri olan Serge Spitzer'in 'Moleculer İstanbul' başlıklı düzenlemesinin açılışı bugün yapılıyor.

Tarihsel ve kültürel geçmişine daha fazla sahip çıkmaya başlayan İstanbul'da büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Bu değişim güncel sanat etkinlikleriyle daha da anlamlı hale geliyor. 11. Uluslararası İstanbul Bienali hafta sonu başlıyor. Bienalle eş zamanlı başlayan sergiler de azımsanacak gibi değil. Eylül ayının ilk çarpıcı etkinliği Mayor Sinagogu'ndaki "Moleculer İstanbul" adlı düzenleme. Bu projenin arkasında da kültür sanat dendiğinde ilk akla gelen isimlerden biri olan Nilgün Mirze var.

Uzun yıllar İKSV'nin iletişim koordinatörlüğü görevini yürüten Mirze, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmalarını başlatan çekirdek ekibin içinde görev aldı. 2010'un uzun soluklu ve uluslararası projelerinden biri olan "Center for Young Art&Design/Genç Sanat Tasarım Merkezi"ni hayata geçiren ve "Avrupa Kültür Ödülü"nü alan Mirze'nin bu projede tek eksiği mekândı.

Nilgün Mirze'nin iletişim ağını kurduğu, sanatçıları, destekçileri hazır olan "41/29 İstanbul Genç Sanat Tasarım Merkezi" projesine mekân sağlanamadan sponsorluk arayışına girilemiyordu. Musevi cemaatinin katkılarıyla Hasköy'deki Mayor Sinagogu'nun merkezin çalışmalarına açılmasıyla bu sorun çözülecek gibi görünüyor.

Spitzer çok etkilendi

Çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden biri olan Serge Spitzer, "Mayor Sinagogu"nda "Moleculer İstanbul" başlığı altında bir enstalasyon/düzenleme yaptı. Bu sayede Mayor Sinagogu da uzun bir aradan sonra İstanbul'un kültür yaşamına çok özel bir sanatsal etkinlikle merhaba diyecek.

Serge Spitzer, Türkiye'ye ilk kez 15 yıl önce gelmiş. 2005 yılında Rene Block'un küratörlüğünde düzenlenen Uluslararası 4. İstanbul Bienali'ne katılmış ve "Uçan Halı" projesiyle büyük ilgi görmüştü. Rumen asıllı Serge Spitzer, çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden biri ve 1980'lerin başından beri New York'ta yaşıyor. Venedik, İstanbul, Lyon, Documenta gibi dünyanın en saygın tematik sergi ve bienallerine katılan Spitzer'in çalışmaları New York Modern Sanatlar, Brooklyn, Valencia Modern Sanatlar, Kopenhag Devlet Sanatlar, Frankfurt Modern Sanatlar Müzeleri ve Berlin Devlet Galerisi gibi saygın sanat kurumlarında yer alıyor.

Nilgün Mirze bir süre önce İstanbul'a gelen Spitzer'e projesinden söz etmiş. Spitzer, Mayor Sinagogu'nu görünce adeta büyülenmiş ve buradan aldığı enerjiyi bu mekâna bırakmak istemiş. Üç ay gibi kısa bir sürede tüm süreç tamamlanmış ve "Moleculer İstanbul" adlı yerleştirme ortaya çıkmış. Hasköy Mayor Sinagogu'ndaki enstalasyon bugün açılıyor. Spitzer'i en çok heyecanlandıran da sanatseverlerin değil, son birkaç haftadır dost olduğu, çalışmalar süresinde ellerinden gelen desteği esirgemeyen çevre esnafının göstereceği tepki.

Spitzer, sinagogdaki yerleştirmesinde olduğu gibi çalışmalarında sanatla günlük yaşamın kesişme noktalarını kimi zaman cam bilye kimi zaman tenis topu gibi nesneleri metafor olarak kullanarak yansıtıyor. Sütlüce'deki yerleştirmesinde de geçmiş ve bugün arasındaki bağlantıyı çocukluğunda bir şekilde herkesin yolunun kesiştiği cam bilyelerle/meşe yapıyor. Spitzer'e, en az beş yüz yıllık tarihi sinagogun bugün boş ve harap olmasının yanı sıra bir kısmının dükkân ve depo olarak kullanılması, daha doğrusu bugünkü gerçek yaşam içinde var oluş şekli de ilginç gelmiş. "İzole bir sanat mekânı olmaması, tüm gerçekliğine karşın sahip olduğu ıssızlık ve boşluk beni kendine çekti" diyor.

Değerler unutulmamalı
Spitzer, çok hızlı büyüyen İstanbul'un kendi dinamiklerini de yarattığını, kimi zaman hoşa gitmese de yeniliklerin kaçınılmaz olduğunu, belki gelecekte değişimin daha fazla olacağını düşünüyor. Ona göre saklı hazineler cenneti İstanbul'u İstanbul yapan bu dinamikler ve planlanmayan değişimler. Ama bir patchwork'ü hatırlatan kentte bu değişimler yaşanırken otantik değerlerin de unutulmaması gerektiğini düşünüyor.

Bir depo gibi kullanılan sinagogun ana salonunun bu performans yapılmadan önce Neve Şalom Sinagogu baskınından sonra arta kalan eşyalara ev sahipliği yapıyor olması da işin belki en hüzünlü kısmı. Neyse ki artık Nilgün Mirze ve onun yeni projesi sayesinde sinagogun kaderi değişecek, geleceğe daha sağlam ellerde miras kalacak gibi görünüyor. Mirze, "Gelecekte kültür sanat merkezine dönüşecek bir yerde Spitzer gibi önemli bir sanatçının düzenlemesinin yer alması büyük bir şans ve benim için büyük bir mutluluk. Tabii bu, bize bundan sonra yapacaklarımız açısından ekstra bir sorumluluk da yüklüyor" diyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.