Haberler

Gördes Baraj Suyu 2010'da

Tarih: 14 Eylül 2009 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Geçtiğimiz yıl su tutmaya başlayan Gördes Barajı'ndan en kısa sürede kente su kazandırmak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Manisa Nuriye'de kuracağı Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için Ekim ayında ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. Devlet Su İşleri'nin yapımına başladığı 35.5 kilometrelik Gördes ana isale hattı ile eş zamanda bitmesi planlanan arıtma tesisinde günde 130 bin metreküp su arıtılacak. 2010 yılı sonunda bu hattan kente yılda 47 milyon metreküp su verilmeye başlanacak.

Kente yeni su kaynakları kazandırmak için yoğun çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gördes Baraj suyunu en kısa sürede kente verebilmek için dört koldan çalışıyor. 2008 yılı Kasım ayında su tutmaya başlayan barajdan İzmir'e su sağlamak için DSİ ile işbirliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 114 kilometrelik Gördes Barajı ana isale hattının 35.5 kilometrelik bölümünün uygulama projelerini hazırladı. Kalan kısmının projesi ise devam ediyor. Barajın suyunu İzmir'e taşıyacak isale hattının Manisa Nuriye yakınlarındaki Sarıkız Su Havzası'na kadar olan 35.5 kilometrelik bölümünün DSİ tarafından inşaatı sürerken, İZSU ise bu hattan gelecek suyu arıtmak için Sarıkız Su Havzaları'nın bulunduğu Manisa Nuriye'de arıtma tesisi kurmak için hızla harekete geçti. Önce projeleri hazırlanan ve günde 130 bin metreküp su arıtacak tesis için İZSU Genel Müdürlüğü'nün Ekim ayında inşaat ihalesine çıkacağı bildirildi.

Tesisin, 2008 Mayıs'ında başlayan ve 500 günde tamamlanması planlanan 35.5 kilometrelik isale hattıyla eş zamanda bitmesi planlanıyor. Sarıkız Arıtma Tesisi ile Gördes Barajı'ndan gelecek olan yılda 47 milyon metreküp yüzey suyu, içme suyu standartlarına getirilip Göksu üzerinden Menemen'e, oradan da Çiğli'deki Cumhuriyet Deposu'nu ulaşacak. Mevcut içme suyu isale hattı aracılığıyla kente ulaşan su yılda 860 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak.

Kavaklıdere'de kamulaştırmalar 2010'da

114 kilometrelik Gördes Barajı isale hattı tamamlandığında da barajdan gelen sular yine İZSU'nun Bornova Belkahve yakınlarında yapacağı Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nde arıtma işleminden geçirilecek. Günde 362 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip olacak olan Kavaklıdere Arıtma Tesisi, Gördes ve Çağlayan Barajları'nın suyunu arıtacak. Ayrıca İzmir'in gelecek yıllarda su ihtiyacını karşılamak için planlanan Düvertepe ve Başlamış Barajları'nın da suyunu arıtmak için ilave üniteler projelendirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin de projesini 2009 yılının sonunda tamamlayacak. Arıtma tesisi inşaatı için kamulaştırma çalışmalarına 2010 yılında başlanacak. 114 kilometrelik hattın, Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin, 2 depo ve 2 tünelin tamamlanmasıyla Gördes'in arıtılmış suyu çapları 1.8 ve 1.2 metrelik çelik borularla Bornova ve Buca depolarına ulaştırılacak ve buralardan kentin kullanımına sunulacak. Kavaklıdere Arıtma Tesisi devreye girdiğinde de kentin kuzey bölgesinde kalan Karşıyaka ve Çiğli ile merkezdeki Alsancak ve bu hat üzerinde yer alan çevre yerleşimlere Sarıkız Arıtma Tesisi'nden arıtılan su verilecek. Yeni tesisler ve hatlar sayesinde şehrin hem güneyi hem de kuzeyine su aktarma imkanı doğacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sarıkız Arıtma Tesisi'nin uygulama projeleri için 109 bin TL, Gördes İsale Hattı ve Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin uygulama projeleri için 844 bin TL'lik harcama yaptı. 35.5 kilometrelik isale hattından Sarıkız Su Kuyuları'nın bulunduğu bölgeye kadar yapılacak 1.8 kilometrelik isale hattı, Sarıkız Arıtma Tesisi'nin ve Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin inşaatlarını da üstelenen İzmir Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki günlerde milyon liralık yatırıma imza atacak.

Büyükşehirle zamandan tasarruf

Küresel ısınmadan kaynaklı su sıkıntısının etkilerini azaltabilmek ve Gördes Baraj suyunu kente en kısa sürede getirmek için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapımına 1998 yılında başlanan Gördes Barajı için DSİ ile işbirliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DSİ arasında imzalanan protokolle belediye ana isale hattı ve arıtma tesisinin uygulama projelerini ve kamulaştırmalar dahil arıtma tesisi yapımlarını üstlenmişti. DSİ ise barajın su alma yapısı, besleme hatları, terfi deposu, terfi istasyonu ve tünelinin yapımının sorumluluğunu almıştı.

Gördes Barajı'nda 30 Kasım 2008'de su tutulmaya başlanırken, kentin su ihtiyacı göz önüne alınarak öncelikle 114 kilometrelik ana isale hattının Sarıkız Su Havzaları'na kadar olan 35.5 kilometrelik bölümünün tamamlanması kararı alındı. İnşaatına Mayıs 2008'de başlanan bu hattan gelecek suyu arıtmak için de İZSU Sarıkız Su Havzası'nda Sarıkız Arıtma Tesisi kurmaya talip oldu. Böylelikle, Gördes'in suyunun 3-5 yıldan daha kısa bir sürede kente getirilmesi hedeflendi. 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı'ndan Kavaklıdere Arıtma Tesisi'nin de tamamlanmasıyla İzmir'e yılda 60 milyon metreküp su verilerek yılda 1 milyon 93 bin kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara'daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak. Sarıkız Arıtma Tesisi'nin devreye girmesi ile 47 milyon metreküp su kente verilecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.