Haberler

Bir Dönemin "Tasarım" Öyküsü

Tarih: 16 Eylül 2009 Kaynak: Wikipedia, Arts & Architecture Derleyen: Derya Yazman
"The Case Study Houses", John Entenza'nin Arts & Architecture dergisinde yer alan Amerikan konut mimarisindeki deneyimleri. Bu deneyimler, dönemin büyük mimarları Richard Neutra, Raphael Soriano, Craig Ellwood, Charles ve Ray Eames, Pierre Koenig ve Eero Saarinen tarafından 2. Dünya Savaşı sonunda artan konut yapımı nedeniyle ucuz ve kullanışlı konutlar tasarlamak üzere gerçekleştirildi.

Program 1945'den 1966'ya dek aralıklarla devam etti. İlk 6 ev 1948'de inşa edildi ve 350.000'den fazla ziyaretçiyi cezbetti. Tasarımların çoğu Los Angeles'da, bir kısmı San Fransisko Körfezi'nde, bir tanesi de Arizona Phoenix'de uygulandı. Tüm bu tasarımlar sembolik olarak siyah-beyaz fotoğraflarla mimari fotoğrafçı Julius Shulman tarafından dergide yer aldı.

Programın duyurusu şu şekilde açıklanıyordu: "Hiçbir duygusallık içermeden kişisel performansla evler artmalı. Önemli olan her bir sorun için "iyi" bir çözüme ulaşmak amacıyla en uygun yolda en iyi aracı kullanmak. Tüm bu programlar, bir ev araştırmasındaki ortalama Amerikalı'ya yardımcı olabilecek yeterlilikte olacaktır."

Duyuru, "Biz, birçok harika Amerikalı için savaş sonrası dönemin formunu ve biçimini birincil olarak önemli varsaydık. Bu evler, kullanışlılık ilkesini ve yaşanan zamanların anlamını göstererek modern dünyada erkeklerin hayatlarındaki deneyimleri ile örtüşen savaş sonrası birçok teknik ve araç ile tasarlanmıştır," şeklinde devam ediyor.

Aşağıda 1948 yılından 1964 yılına dek yapılmış konut projelerinin listesi yer alıyor. Bunların bazıları inşa edildi, bazıları uygulandıktan sonra yıkıldı, bazıları yeniden onarıldı, bazıları ise sadece dergide yayınlanarak uygulanmadan kaldı.

"Case Study Houses" Listesi



Listede yer alan bazı projelerin detaylı incelemesi şu şekilde:

22 Stahl House - Pierre Koenig

Mimar Pierre Koenig tarafından tasarlanan Stahl House, 1960 yılı Haziran ayında yayınlandı ve yine aynı sene Batı Hollywood'da inşa edildi.


Havuzun karşısındaki yatak odasından manzaraya bakış.

Konsepti, cumba tipi ev modeli. Yapı, ev, havuz, gökyüzü ve manzara arasında dengeli bir şekilde konumlanıyor. Bu proje, tasarım ile uzlaşmaya gerek duymaksızın alan, yükseklik, toprak ve konum gibi elementlerin avantajlarından yararlanarak tümünün birleşiminden oluşuyor.

Evin sahip olduğu kesintisiz cam duvarlar ve çelik çatı örtüsü ile binaya geniş bir görünüm kazandırarak binanın çevresinde geniş bir boşluk yaratıyor.


Çelik iskelet ve levha, beton kaplı kirişlerin çalışmasını destekliyor.

Evin havuzla ilişkisi, suyun çimenlere yayıldığı iki yerdeki su kanalına köprü oluşturacak şekilde beton giriş ile kuruluyor. Diğer bir nokta ise, terasın, havuzun içine doğru genişlemesi ve havuz alanının üzerinde bir çıkıntı oluşturması. Havuz ise uçuruma çok yakın olduğundan alçak açıyla bakıldığında su ve gökyüzü birbirine karışıyor.

Evin planı L şeklinde ve havuz için ayrı bir oda mevcut. Evin bir kanatı oturma odası, diğer bölümleri ise yatak odaları, 2 banyo, servis balkonu ve çocuk giyinme odalarından oluşuyor. Çocuk yatak odaları istenildiğinde iki bölüme ayrılıyor ve her biri ayrı duş yeri ve dolaplara sahip.


Stahl House'un Planı

Çelik iskelet, kaygan çelik kapı çerçeveleri ve çelik çatı güvertesinden oluşuyor. Binanın iç mekanındaki eşyalarda da çelik ağırlıklı malzemeler kullanılmış. Duvarların rengi ise genel olarak açık bronz fakat, aralarda karşıt renglerin kombinasyonu da görülüyor.

13 Alpha House - Richard Neutra
Richard Neutra tarafından tasarlanan Alpha House, 1946 yılı Mart ayında yayınlandı fakat uygulanmadı. Richard Neutra bu çalışmasında iki hayali aile seçti ve onlar üzerinden sorun yaratarak çözüm yolları aramıştı. Tasarım, Alpha ailesinin sorunlarına çözüm aramak amaçlı yapılmıştı.


Alpha Evi'nin güneybatısından kuşbakışı görünüşü

Tasarım iki binanın birbirileri ile olan ilişkisini göstermek üzere eskiz ve modellemeden oluşuyordu. Evlerin birbirlerini engellemeyecek şekilde dağ manzaraları vardı. Binalar ve bitişik açık alanlar, en ufak bir engellemeye karşın kademeli bir şekilde konumlanıyordu. Güney Kaliforniya'nın dağ eteklerinde yetişen uzun ve gölgelik ağaçlar, insanlara görsel anlamda avantaj sağlamak üzere muhafaza edilmişti.

Alphalar, Omegalar'dan küçük bir aile ve 8 ile 10 yaşlarında iki kız çocukları, 13 yaşında da erkek çocukları vardı. Omega ailesinin çocukları ile Alpha ailesinin çocukları senelerdir birlikte oyun oynuyordu. Bunun üzerine Alpha, çocuklar için müstakil evine geniş bir oda dahil etmeye karar veriyor.

Plan, sorunun binanın kuzeyinde ve güneyinde kaldırım kullanarak çözümlendiğini gösteriyordu. Sürgülü kapılar açık olduğunda binanın her iki tarafında ve açık alanda sosyal birlikteliği sağlıyıcı bir giriş oluşuyordu.


Alpha Evi'nin Zemin Kat Planı

Binanın görünüşü, komşular arası ilişkiyi sürekli kılmak üzere tasarlanmıştı. Binalarda, benzer kaplama ve rötuş malzemeleri kullanılmıştı.

Bu tip bir tasarım, yatay biçimde ifade ediliyordu. Yağmur sularının aynı yönde meyilli araziye akması için eğimli bir çatı öngörülüyordu.


Alpha ve Omega Ailesi mevcut ağaçlarının altında

No.11 House - J. R. Davidson
J. R. Davidson tarafından tasarlanan konut, 1946 yılı Temmuz ayında yayınlandı. Aynı sene uygulaması yapıldı, fakat daha sonra bina yıkıldı. Tasarımın amacı modern tasarımın sesini duyurmak ve bilindik ünlü modern tasarımlara atıfta bulunmaktı.


Evin Girişinden Görünüm

Bina, iki çocuklu bir çift için planlanmıştı. Başka bir aile grubu ya da farklı ilgi alanındaki gruplar için ayrı oturma odası, diğer ortak kullanılan mutfak, yemek odası ve depo odası gibi bölümlerle bağlantılı şekilde kurgulanmıştı. Bu şekilde, alandan yarar, hava akımında kolaylık ve mahremiyet konusunda özen sağlanıyordu.


Evin Planı

Bina malzemesi olarak alçı, kontrplak ve geniş bir ışık içinde cam kullanılması zengin ve doğal görünüm sağlarken, değerli ve anlamsız süslemelerden kaçınılmıştı.

Bina ayrıca, güneş ışığından faydalanarak ısınıyordu. Binanın güney tarafında yer alan geniş cam alanı, yaz sıcağını hariç tutarak kışları ısıdan yarar sağlamak amaçlı tasarlanmıştı.

Apt 1 - Alfred N. Beadle ve Alan A. Dailey
Case Study Programı'nın iki apartman tasarımından biri olan Apt.1, Alfred N. Beadle ve Alan A. Dailey tarafından tasarlandı ve 1964 yılı Eylül ayında yayınlandı. Aynı sene Arizona Phoenix'de uygulandı.

Apartmanın 3 Boyutlu Modellemesi

Tasarım, geniş bir alan içerisinde kendilerine sessiz ve tenha bir ortam yaratmak üzere biraraya gelmiş 3 birimden oluşuyor. Mimarın sadeliği ve kullanmış olduğu malzeme ile fazla gösterişli olmayan bireysel bir bina ortaya konarak birimlerin konut alanı içerisinde komşuluğu iyi bir şekilde kuruluyor.

Binalar, 42mx30m'lik köşeli bir alanda konumlanıyor. Maliyeti 6,000 Dolar, kirası ise 150 Dolar'dı. Her bir birim 78m2 olup, oturma odası, mutfak, yatak odası, banyo ve çalışma odasından oluşuyor.

Apartman Planı

250m2'lik kapalı alanın inşaat maliyeti 21.600 Dolar'dı. Tasarımcıya göre üç birimli plan diğer tasarım projelerine göre çok farklıydı. Nedeni ise, bakım ve yönetim masraflarının dağılımından kaynaklanıyordu. Bu birimlerden bir tanesi boş kalırsa, geliri üçte bir oranında düşürüyordu.

Ortadaki blokların önlerinde avlular yer alıyor. Avlu alanını güneşten korumak üzere naylon kafesler mevcut.


Avluya Açılan Giriş

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.