Haberler

Kaleli Kentler Birliği Bursa'da toplanıyor

Tarih: 23 Eylül 2009 Kaynak: Olay
Bursa, Ekim ayında uluslar arası bir organizasyona daha evsahipliği yapacak. İngiltere'den Chester, Slovenia'dan Piran, Malta'dan Valette, Rusya'dan St. Petersburg, İtalya'dan Verona, İspanya'dan Barcelona ve Hollanda'dan Denbosh gibi dünyanın en önemli tarihi kentleri, "Dünya Kaleli Kentler Birliği Bursa Buluşması" çerçevesinde Bursa'da bir araya gelecekler. Büyükşehir ve Osmangazi Belediyelerinin evsahipliğinde gerçekleşecek kaleli kentler buluşmasına, Türkiye'den Tarihi Kentler Birliği üyesi 250`ye yakın kent de katılacak. Yerli ve yabancı 400`e yakın belediyeden Başkan düzeyinde temsilcinin katılacağı Kaleli Kentler Zirvesi'nin açılışını, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yapacak.

Ekim ayında yapılacak 19. Dünya Kaleli Kentler Birliği Buluşması'nın içeriği belli oldu. 8-11 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek sempozyuma; Helen Camper, Scott Redford, Michael Kill, Suphi Saatçi ve Nezih Başgelen gibi dünyaca ünlü tarihçiler ve bilim adamları katılarak bildiri sunacaklar.

Sempozyumda; Balkan, Orta Asya ve Anadolu kalelerinin yanı sıra, İngiltere, İspanya ve Portekiz gibi Avrupa ülkelerinden kaleler incelenecek, Türkiye'nin en güzel kalelerine ilişkin fotoğraf sergileri açılacak. Bursa ve İznik gezilerinin de yer alacağı sempozyum programı, 11 Ekim'de tamamlanacak.

Sempozyuma; Dünya Kaleli Kentler Birliği üyesi 27 ülkeden 153 kentin yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.

Dönem Başkanlığını İngiltere'nin Chester şehrinin yaptığı Dünya Kaleli Kentler Birliği, kaleli şehirlerin sürdürülebilir kalkınması için projeler üretme hedefiyle 1989 yılında kuruldu. 27 ülkeden 153 şehrin üyesi olduğu Birliğin Türkiye'den tek üyesi Osmangazi Belediyesi. Aynı zamanda Birliğin Yönetim Kurulu üyesi de olan Osmangazi Belediyesi, 2008 yılında İspanya'nın Plasencia kentinde düzenlenen Dünya Kaleli Kentler Birliği toplantısına katılmış ve Birliği; yeni hedefleri tartışmak üzere Bursa'ya davet etmişti. Bu davet üzerine, 20 kişilik Dünya Kaleli Kentler Birliği yönetimi, 19. Dünya Kaleli Kentler Birliği Sempozyumu'nu 8-11 Ekim tarihlerinde Bursa'da yapmaya karar verdi. Dünya Kaleli Kentler Birliği üyesi kentleri yılda ortalama 25 milyon turist ziyaret ediyor. İngiltere'nin Chester, Slovenia'nın Piran, Malta'nın Valette, İtalya'nın Verona ve Hollanda'nın Denbosh kentleri gibi şehirler, birliğin önemli üye üyeleri arasında yer alıyor. Birliğe üye ülkeler şunlar:

Avusturya, İngiltere, Yunanistan, İrlanda, Norveç, İskoçya, İspanya, Belçika, Kıbrıs, Fransa, Hollanda, İtalya, Malta, Portekiz, Slovakya, İsveç, Çin, Çek Cumhuriyetleri, Almanya, Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Romanya, Slovenya, Kuzey İrlanda.

Bursa'yı ve Türkiye'yi dünya gündemine taşıyacak olan toplantının organizasyonunu, Osmangazi ve Büyükşehir Belediyeleri birlikte yapıyorlar. ÇEKÜL, Tarihi Kentler Birliği, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Kültür Bakanlığı da, dünyanın en önemli tarihi şehirlerini Bursa'da buluşturacak bu organizasyona önemli bir katkı koyuyor. Ayrıca Tarihi Kentler Birliği ve Çekül, Bursa'nın önderliğinde Türkiye Kaleli Kentler Birliği`nin kurulması konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Bursa Kalesi...
Dünya kaleli kentlerini buluşturacak organizasyonun Bursa'da yapılmasının en önemli nedeni, Osmangazi Belediyesi'nin başta surlar ve kapılar olmak üzere tarihi mirasın ayağa kaldırılması yönündeki çalışmaları. Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL gibi bu alandaki en önemli kuruluşların aktif üyesi durumundaki Osmangazi Belediyesi, Dünya Kaleli Kentler Birliği ve Dünya Tarihi Kentler Birliği gibi uluslar arası kuruluşlara da üye olarak kentteki tarihi mirası uluslar arası platforma taşıdı. Bu çalışmaların en önemli ayağı Bursa Surlarının restorasyonu. Proje kapsamında surların önemli bir bölümü restore edildi. Bununla birlikte, Kale'nin 5 ana kapısından üçü de restore edildi. Bursa'nın simgesi haline gelen Saltanat Kapı, her yıl fetih şenliklerine evsahipliği yapan Fetih Kapı ve iki sur ve iki kapıdan oluşan Yer Kapı, Bursa'nın ziynetleri arasındaki yerini aldı. Bununla birlikte, Bursa Surları ve kapılarının birer duvar olarak değil, bir yaşam alanı olarak algılanması için gerekli sosyal düzenlemeler ve işlevlendirmeler yapıldı.

Organizasyonla ilgili açıklama yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kalelerin, o kentin tarihi geçmişine ait çok önemli mekânlar olduğuna dikkat çektiler. Dündar ve Altepe, "Kaleler, toplumların yaşam biçimleriyle ilgili bizlere bilgi taşıyan en önemli yerlerdir, kentlerin belleğidir. Hem bu nedenle kaleleri korumalı, gelecek kuşaklara da aktarmalıyız. Hem de yarattıkları kültürel değerler itibarıyla toplumlar arası iletişim aracıdır. Ülkeler arası ve kentler arası kültürel işbirliği için kalelerimizi kullanmalıyız" dediler.

Bursa buluşmasında Büyükşehir Belediyesi de Dünya Kaleli Kentler Birliği üyesi olacak.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin de desteklediği bu toplantı, Dünya Kaleli Kentler Birliği'nin Türkiye Tarihi Kentler Birliği işbirliğinin başlangıcı yolunda ilk adım da atılmış olacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.