
Artvin'in Borçka ilçesinde 23 Eylül 2009 tarihinde meydana gelen sel felaketinde yıkılan yolun 1970'lerde Karayolları tarafından yapıldığı ve bazı bölümlerinin dere yatağı daraltılarak inşa edildiği ortaya çıktı.
Taraf'a bilgi veren Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Oğuz Kurdoğlu, Artvin'de son 50 yılın en büyük yağışının meydana geldiğine dikkat çekerek "Borçka girişine kadar olan 10 kilometrelik yol boyunca yedi-sekiz yerde yol üzerinde ciddi tahribat var. Yörenin topoğrafyası çok dik olduğu için yol mecburen İçkale (Cğhala) deresini izleyerek yapıldı. Bazı yerlerde de dere yatağı daraltıldı" dedi. Bölgedeki yamaçların çok dik olduğuna işaret eden Kurdoğlu, "Yağış o kadar yoğundu ki, ormanlık arazi olmasına karşın ciddi oranda heyelan meydana geldi. Dere yataklarının daraltılması binlerce yılda oluşan topoğrafyanın bozulması anlamına geliyor. Yol için dik yamaçların önü kesilince de gelen su ve toprak eylemsiz kalıyor. Yani su dereye ulaşamıyor; dolayısıyla önündeki tek engel olan yolu yıkarak dereye ulaşıyor" dedi.
Dere yatağında evler de var
Karadeniz Sahillerini Koruma Platformu Sözcüsü Hasan Sıtkı Özkazanç ise gelen yağışın yol olmasa da taşacak durumda olduğunu belirterek, "O bağlamda bu felâketi yola bağlamak çok doğru değil. Yol olmasa da bu yağışta o dere taşacaktı" dedi. İçkale deresinin yatağı boyunca hem kereste fabrikası hem de evler olduğuna dikkat çeken Özkazanç, "Ülkemizde köylerde inşaatlar için hiçbir denetim yok. Vatandaş dere yatağında arazisi varsa evini yapıyor. Bunun denetimi ise Bayındırlık İl Müdürlüğü'nde ama imar planı yok. İl Müdürlüğü, imar planı olmayan bir yere nasıl izin verecek" dedi.
Hopa-Borçka Karayolu'nun 1970'lerde yapıldığını belirten Özkanaç, "Artvin gibi derin vadilerin olduğu bir bölgede yüksek yerlerde yol yapmak ekonomik değil. Onun için dere kanarları yol yapımı için seçiliyor. Cğhala deresi de dik bir vadiden akıp Borçka girişinde Çoruh nehri ile birleşiyor. Dolayısıyla yolu da Cankurtaran geçidinden itibaren bu derenin kenarı izlenerek yapıldı. Bazı yerlerde de yol dere yatağından geçtiği için dere taştığında önüne kattığı her şeyi aşarak ve yıkarak geçti" diye konuştu.