Haberler

Amerikalı fotoğrafçıdan masalsı İstanbul

Tarih: 30 Eylül 2009 Kaynak: CNN Türk
Amerikalı fotoğraf sanatçısı John Cleave, İstanbul'un Sur-i Sultanisi ile modern şeklinin fotoğraflarını dijital yöntemlerle çizimlere dönüştürdü; ortaya, eski ile yeninin, düş ile gerçeğin arasında "masalsı" bir İstanbul çıktı.

Çizimler üzerine çalışan ve çalışmaları dünya çapında kitap ve dergilerde yayımlanan "mimari fotoğrafçı" John Cleave, bu kez İstanbul'u çizimlerine taşıdı.

"İki Kıtanın Şehri: İstanbul" kitabı için Cleave, önce İstanbul'un Topkapı, Ayasofya, Sultan Ahmet Camii ve Kapalıçarşı gibi ünlü tarihi mekanlarından modern merkezlerine, İstanbul Boğazı'ndan "Asya'daki İstanbul"a, birçok önemli noktasını fotoğrafladı.

Cleave, daha sonra bu fotoğrafları dijital yöntemlerle kara kalem çalışması yapılmış gibi çizimlere dönüştürdü.

Fotoğraflar üzerinde bu şekilde oynayarak ilginç görüntüler ortaya çıkaran sanatçı, bu kez de fotoğraflarında eski ile yeninin, düş ile gerçeğin arasında "masalsı" bir İstanbul yarattı.

Çalışmasını Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde tanıtan Cleave, "İki Kıtanın Şehri: İstanbul" çalışmasında, Osmanlı ve Bizans'a başkentlik yapmış, ama aynı zamanda bugünkü modern Türkiye'nin en büyük metropolü olan İstanbul'un çeşitliliği ve görkemini kendi kişisel bakışından ortaya koyuyor.

Fotoğrafları dijital yöntemlerle nasıl çizimlere dönüştürdüğünü ve çalışmasının 10 haftalık bir süreyi kapsadığını anlatan Cleave'in sunumu, Amerikalılardan yoğun ilgi gördü.

Cleave'in sunumunu Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde kalabalık bir Amerikalı davetli grubu ilgiyle izledi. Sunumunun ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Cleave, İstanbul hakkındaki kitabı yazma fikrinin rastlantı eseri ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi:

"Roma hakkında bir kitap yazmayı düşünüyordum. Londra'daki dağıtımcıma bu fikrimi açtım. Dağıtımcım bana, 'herkes Roma'yı yazıyor, neden Roma' diye sordu ve İstanbul'un mükemmel bir şehir olduğundan bahsetti. O gece bir Türk arkadaşımla konuyu konuştum ve İstanbul hakkında bir kitap çıkarma fikrine çok ilgi gösterdi, bana bunun için neye ihtiyaç duyduğumu sordu. Ben de sponsor istediğimi söyledim, arkadaşım da 10 gün sonra bana gelerek, Garanti Bankası'nın kitabıma sponsor olacağını söyledi. Kitabı yazma fikri böylece olgunlaşmış oldu."

Kitabı yazmadan önce sadece 24 saatliğine İstanbul'da bulunduğunu ifade eden Cleave, "Kimse İstanbul'u 24 saatte anlayamaz. İstanbul'un beni en çok etkileyen ve sadece tarihi yerlerini değil, tüm kenti kitaba konu etmem için bana ilham veren özelliği, 'kentteki çeşitlilik, mükemmel ambiyans ve Bizans'dan 21'inci yüzyıla uzanan müthiş mimarisi' oldu. İstanbul, benim için çok heyecan verici bir keşifti" dedi.

Cleave, İstanbul'un dünyaya çok daha iyi anlatılabileceğini kaydederek, kitabının kentin daha fazla tanıtımına katkıda bulunması umudunu dile getirdi.

Kitabının Ekim ayı başında İstanbul'da düzenlenecek IMF-Dünya Bankası toplantılarında delegelere dağıtılacağını da belirten Cleave, bunun kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Cleave, tüm Amerikalılara İstanbul'u görmelerini ve kentte bir-iki gün değil, daha uzun süre kalmalarını tavsiye ettiğini sözlerine ekledi.

Sanatçının, "Washington: Başkentten Manzaralar"ı içeren kitabı, 2003 yılında Washington Post'un en iyi satan kitaplar listesine girdi. Cleaves'in 2005 yılına ait "Atina: Başkentten Manzaralar" ile Singapur ve Paris'le ilgili geçen yıl yapmış olduğu çalışmaları da bulunuyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.