
Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe ile İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımlarıyla imzalanan Protokol, iki kent arasındaki bağları pekiştirmeyi, bilgi, deneyim ve iyi uygulamaların değişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
İmzalanan protokolde, kentsel gelişim sorunlarına ortak çözüm bulunması ve şehir halkları arasındaki ilişkilerin müşterek zenginlik kaynağı olduğu hususları yer alıyor.
İmza töreninde Paris Belediye Baskanı Betrand Delanoe Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda pürüzler çıkartan politikacıları eleştirdi ve "2010'da Avrupa Kültür Başkenti İstanbul olacak. Bu gerçek ortada iken Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili tartışmaları doğru bulmuyorum" dedi.
İmzalanan işbirliği protokolü ile İstanbul-Paris arasında ilişkilerin daha da güçleneceğini belirten Başkan Topbaş Delanoe'yi UCLG'deki çalışmalarından dolayı kutladı.
Paris ve İstanbul arasında 21 Nisan 2000 tarihinde de "İyi Niyet Protokolü" imzalanmıştı.