Haberler

“Kartallılar Cevabını Seçimle Verdi”

Tarih: 12 Ekim 2009 Yazan: Gökçe Aras

Fotoğraf: Arkitera.com

09 Ekim 2009 tarihinde TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kartal Temsilciliği ve Kartal Belediyesi işbirliğinde düzenlenen, akademisyenler, bölge halkı ve Kartal Belediyesi'nin bir araya geldiği Kartal'ın Geleceği ve Dönüşüm Kararları başlıklı toplantıda özellikle halkın yoğun katılımı dikkat çekti. İstanbul Metropoliten Planlama (İMP) tarafından hazırlanan 2005 tarihli çevre düzeni planında Merkezi İş Alanı (MİA) olarak belirlenen bölge için aynı yıl davetli bir yarışma düzenlendi. Zaha Hadid'in tasarımının seçildiği yarışma sonucu birçok tartışmayı da beraberinde getirmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın Zaha Hadid'le bereber düzenlediği basın açıklamasıyla uygulanmasına adım adım yaklaşıldığı izlenimi de veren proje, özellikle Kartal halkı tarafından korku ve endişeyle karşılanmıştı. Bütün bu endişelerin dile getirildiği panel, konuyla ilgili akademisyenler ve yöneticilerle nerdeyse ilk defa karşı karşıya gelen bölge halkı için de oldukça verimli geçti.

Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz, TMMOB Mimarlar Odası Kartal Temsilcilik Başkanı Aysel Durgun ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu'nun açılış konuşmalarıyla başlayan panelde sözü ilk olarak Prof.Dr. Alper Ünlü aldı.

Ünlü konuşmasında, kendi içinde çelişkileri olan Kartal Dönüşüm Projesi'nin uygulanması ümidinin az olduğunu vurguladı. Bölgeyle bütünleşmeyen bu projenin arkasında bilim varsa bile bu bilimin içinde insan olmadığını düşündüğünü belirten Ünlü, Gandi'nin yedi ölümcül günahından birisi olan insaniyetsiz bilimin bu proje için de geçerli olduğunu savundu.

Ünlü'nün ardından sözü çevre düzeni planı ve projenin gerçekleştiği dönemde İMP başkanlığını yürüten Prof.Dr. Hüseyin Kaptan aldı. İstanbul'u kendi sınırları içinde planlamanın mümkün olmadığını her fırsatta dile getiren Kaptan, planlama sürecinin marmara bütünüyle ele alınmasının gerekliliğini vurguladı. Büyük bir sanayi baskısını da beraberinde getiren TEM yolunu, son günlerde meydana gelen sel felaketinin de sebebi olarak gösteren Kaptan, bu eski deneyimden de yola çıkarak 3. Köprü'yü istemediklerini söyledi.

Hazırlanan bu planla Büyükdere Caddesi'ndeki tek merkezli İstanbul'u, Silivri ve Kartal alt bölgeleriyle destekleyeceklerini ve bu sistemle 3. Köprü'ye gerek kalmayacağını söylenen Kaptan, birçok Avrupa ülkesinin eski sanayi alanlarını hizmet alanlarına dönüştürdüğünü bunu bizim de yapmamız gerektiğini ekledi. Kaptan sözlerine son verirken bu projeyi kimse istedi diye yapmadıklarını, kendi çizdikleri projeyi imzaladıklarını ve inandıkları bu projenin arkasında durduklarını söyledi.

Zaha Hadid'in Kartal Bölgesi için hazırladığı konsept proje.

Kaptan'ın projenin tarihini ve gelişimini anlatan konuşmasından sonra sözü Doç.Dr. Binnur Öktem aldı. Ekonomik kriz, kentleşme modeli ve kentsel dönüşüm projeleri üçgeninde konuşmasının çerçevesini belirleyen Öktem, kentsel dönüşüm projelerinin birer kentsel politika aracı olduğu önermesiyle sözlerine başladı. Kentsel dönüşümün Avrupa ülkelerindeki amacı ve tarihsel gelişiminde bahseden Öktem, küreselleşen dünyada kent merkezlerinin de küresel ekonomiye eklemlenmek için hazırlandığını belirtti. Bunun sonucunda birçok benzer kentin ortaya çıktığını söyleyen Öktem küresel ekonomik krizle birlikte bu poltikaların sonuna gelindiğini Londra 2012 Olimpiyatları projelerinin durması vb. örnekleriyle anlattı. Öktem, planlama tarihine bakıldığında son 30 yıldır sermayeyi kente nasıl çekeriz üzerine kafa yorulduğunu vurguladı. Bu tür kentlerde gentrification (soylulaştırma) politikalarıyla alt sınıfların kent dışına itildiğinin görüldüğünü ekledi. Öktem, bu dönemde politikacılar ve plancılar olarak merkezinde istihdam ve insan olan yeni bir kentsel strateji arayışına gitmeleri gerektiğini belirterek sözlerine son verdi.

Öktem'in ardından sözü İMP'de Kartal projesinin koordinatörü olarak görev alan Doç.Dr. Özdemir Sönmez aldı. Sönmez, Kartal projesinin dönüşüm amaçlı bir proje olarak değil çevre düzeni planı çerçevesinde hizmet merkezi stratejisiyle seçildiğini vurguladı. Kartal bölgesinin seçilme nedenlerini doğu yakasında konumlanması ve konut alanlarından oluşan bir alan olmaması olarak özetleyen Sönmez, bölgede konut sahiplerinin istekleri doğrultusunda proje katılımlarının sağlanacağını söyledi. Projenin emsalleri belirlenirken "eşitlik" konusuna çok dikkat edildiğini de ekleyen Sönmez, bu bölgenin Levent'teki iş alanlarının aksine planlı bir şekilde kültür, sağlık ve eğitim fonksiyonlarını da barındıran bir bütün olarak planlandığını belirtti. "Kentimizi düşünüyorsak istihdam yaratmalıyız" diyen Sönmez, bu projeyle 150.000 kişilik istihdam yaratılacağını belirterek sözlerine son verdi.

Daha sonra sözü alan ekonomist Besime Şen, kent ekonomisini yönlendiren aktörlerden en önemli faktörün politikalar olduğu tespitini yaparak sözlerine başladı. Şen, dünya ekonomisinin hala imalat sanayisine bağımlı olduğunu ve sanayisiz bir kent ekonomisi yaratmanın mümkün olmadığını söyledi. Şen, imalat sanayisini gelişmemiş ülkelere kaydıran gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan bu boş alanların kültür alanlarına dönüştürüldüğü ve kültür endüstrilerinin ekonomik iddialarını sürdüremediklerinin görüldüğünü ekledi. 80'lerden bu yana sanayisizleşme politikasını sürdüren İstanbul'da bunun tam aksine sanayide çalışanların oranının sadece %2 azaldığı tespitini paylaşan Şen, 30 yıldır becerilemeyen bu dönüşümün bir projeyle halledilmesinin zor olduğunu söyledi. İstihdamın kent planlamasıyla değil kent politikasıyla yönlenebileceğini ekleyen Şen, bütün bu tek merkeze yönlenmenin başka etkenlere de bağlı olduğunu belirtti. Şen, İstanbul'un yeni bir iş alanı meselesinden çok kaynaklarının azalması meselesine odaklanması gerektiğini ekleyerek sözlerine son verdi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kentleşme ve Planlama Komitesi Sekreteri Yıldız Uysal konuşmasına projeye açılan davanın sebeplerini irdeleyerek başladı. Kartal projesinin planlama hiyerarşisinden yoksun ve yönetmeliğe aykırı olduğunu belirten Uysal, Kartal'da malsahibi firmalar tarafından kurulan derneğin bildirisindeki tarihleri proje tarihleriyle karşılaştırararak sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından panelistler sözlerine eklemeler yaparak sözü Kartal halkına bıraktılar. Kartal'daki sivil demokratik örgütlerinden üyelerinin sorularının ortak noktası bu projeler yapılırken ve onaylanırken neden halka sorulmadığıydı. Dinleyiciler, bu projenin halka rağmen gerçekleştirilmek istendiğini ve Kartallılar'ın bu proje sürecinde yer alması gerektiğini vurguladılar.

Sorulara ilk olarak Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz cevap verdi. "Bu projede, projenin en önemli ayağı olan halk eksikti, halk da seçimde cevabını vererek kendini güvenceye aldı" diyerek sözlerine başlayan Öz konuşmasına şöyle devam etti: "Önümüzde deniz, karşımızda adalar ve arkamızda orman, projenin içinde bu etkenler de olmalıydı. Mezarlık binalar oluşturmayalım, yaşayan mekanlar yaratalım, Kartal hakikatan zor bir ilçe ama Kartal'ın geleceği aydınlık".

Uzun süren panelden sonra kalan kısıtlı sürede soruların cevaplanmasıyla ve bu tür panellerin devamı temennisiyle forum bölümü de sona erdi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.