Haberler

Dumanlı sanayiden "yeşil" ofislere

Tarih: 26 Ekim 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Yusuf Gündüz

Yeşil ofis olmanın en önemli şartlarından biri, daha iyi ve verimli bir çalışma ortamı sunması. Bilim adamlarına göre hayatı kolaylaştıralım derken tabiatı onarılmayacak bir şekilde tahrip edişimizin sonuçları oldukça vahim.

Dünya kaynaklarının hor kullanılması ve atmosfere salınan karbon miktarı, tehlike çanlarının çalmasının asıl nedeni. Bunca yıllık yıkımın ardından insanlar ve kurumlar artık daha dikkatli olmanın yollarını arıyor. Bunun en somut örneği ise ülkemizde kurulan 'yeşil' ofisler. 'Nedir yeşil ofis, çevreye zararı nasıl engelliyor?' diye soranlarınız vardır muhakkak. Biz de merak ettik ve Türkiye'de bu konuda sertifikalı ilk ofise sahip Unilever'in yolunu tuttuk. Başladık 'yeşil ofis hakikaten yeşil midir, ne işe yarar, eğlenceli midir yoksa iş olsun diye midir?' gibi soruların cevaplarını aramaya.

Yeşil ofis olmanın da bir raconu var
Bir ofisin 'yeşil' ofis olabilmesi için LEED sertifikasına sahip olması gerekiyor. Bu sertifikayı alabilmek için de belli standartları yakalamak şart. Adından da anlaşılacağı gibi 'yeşil' ofis, çalışırken çevreye verilen zararı en aza indiren, elektrik, su gibi doğal kaynakların israf edilmeden kullanılmasını sağlayan 'çevreci' bir ofis düzeni. 1998'den beri bu konuda binalara sertifika verilmeye başlanmış. Son yıllarda ülkemizdeki firmaların çevre konusundaki duyarlılığının arttığına ise LEED sertifikası alan üç firmayı ve on beş projenin de sertifika için sıra beklediğini delil olarak gösterebiliriz.

Binanın yapımında ve iç dizaynında kullanılan malzemelerin doğal ve dönüşümlü olması birinci kural. Mobilyaların ve döşemelerin üretimi sırasında da çevreye zarar verilmemesi gerekiyor. Kullanılan malzemelerin lojistiğinin nasıl yapıldığına bile dikkat ediliyor olması, işin nasıl dikkate alındığının bir göstergesi. Yeni binasının düzenlemesini de bu felsefe ile oluşturan Unilever, mobilyaların üretiminde bu konuda ciddi bir altyapısı olan Nurus ile birlikte çalışmış. Mobilyaların doğaya geri dönüşümü yüzde 98. En kaliteli mobilyaların bile geri dönüşümünün yüzde 70 olduğunu düşündüğümüzde bu oran standartların hayli üstünde. Binanın en temel özelliklerinden biri ise güneş ışığından azami seviyede yararlanılması. Böylece elektrik kullanımı en aza indirilmeye çalışılıyor. Binadaki su sarfiyatı su verimli armatürler sayesinde en aza indirilmiş. Ayrıca binada yağmur suyu toplanıp sulamada değerlendiriliyor. Unilever çalışanları, böylece normalde harcanan sudan yüzde 41 oranında tasarruf sağlayabiliyorlarmış.

Kârı, zararını katlayan binalar
Bu binada toplu yaşanan yerlerin en büyük sorunu olan atıklar da düşünülmüş. Atık seviyesinin en aza indirgenmeye çalışıldığı binada çöpler aynı yere gitmiyor, plastik ve diğer atıklar farklı bir çöpe atılırken birbirinden ayrılmış oluyor.

Bir buçuk yılda tamamlanan binanın içi güneş ışığından en fazla yarar sağlayabilecek şekilde tasarlanmış. Akıllı aydınlatma sistemleri ve gün ışığı sensörleri sayesinde elektrik enerjisinden de sıradan bir ofise göre yaklaşık yüzde 35 tasarruf edilmiş.

Binanın sıcak su ihtiyacı ise terasa kurulan güneş panelleri sayesinde karşılanıyor. Böylece tabiatın bütün imkânları kullanılarak çevreye en az zararla çalışma standartları hazırlanmış.

Son olarak bizi dürtükleyen, can alıcı soruyu soruyoruz: 'Böyle bir binanın normal bir ofisten mali olarak farkı nedir?' Normal bir binadan yüzde iki daha masraflı olduğu cevabı geliyor hemen. Ayrıca su ve elektrikten yapılan tasarrufun rakamlarını bir araya getirirsek birkaç yıl içinde bu farkın çok çok üstünde bir kârın olacağını da söylüyor yetkililer.

Yeşil bina nedir?
İçinde yaşayan, çalışanların sağlık ve memnuniyet seviyelerini ön planda tutarak tasarlanmış, enerjinin ve suyun daha verimli kullanıldığı, atık seviyesi en aza indirgenerek geri dönüşüme önem verilen, inşa edilirken üretim ve uygulama aşamalarında çevreyi ve ekosistemi en az etkileyen malzemelerin kullanıldığı binalara verilen genel isimdir.

Yeşil binanın özellikleri nelerdir?

Daha iyi iç mekân kalitesi.

Daha verimli enerji kullanımı.

Geliştirilmiş ve daha verimli çalışma ortamı.

Azaltılmış altyapı hizmeti ihtiyacı.

Yeşil ofislerin, su ve karbon emisyonunu azalttığı, çalışan verimliliğini ve çalışanların yaşam kalitesini artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.