
Muğla'nın Datça ilçesindeki Knidos Antik Kenti'nden yıllar önce yurtdışına kaçırılan ve şu anda İngiltere'deki "British Museum"da sergilenen "Knidos Aslanı" ve "Knidos Demeteri" heykellerinin Türkiye'ye geri getirilmesi için çalışma başlatıldı. Datça Belediye Başkanı CHP'li Şener Tokcan, heykellerin iadesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuracaklarını söyledi. Başkan Tokcan, "İki heykelin aynı ölçülerdeki mermer kopyaları daha önce yaptırılmış ve ilçe merkezindeki bazı noktalara yerleştirilmiş. Biz de halen kayıp olan Afrodit heykelini yaptırmak için çalışmalara başladık. Amacımız, bu heykellerin Datça'da yapıldığı ve İngiltere'ye kaçırılarak orada sergilendiği bilgisini insanların hafızasında diri tutmak" dedi.
Özel izin
Tokcan, "Uğraşırsak heykelleri geri alabiliriz. Daha önce de Türkiye'den yurtdışına kaçırılan bazı eserler geri getirildi. Doğru bir yöntem tespit edip, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği içerisinde olacağız. Heykelleri geri istiyoruz" diye konuştu. Profesyonel Turist Rehberi ve Datça Belediyesi Basın Müdürü Osman Akın, kopyaları Datça Kent Parkı'na dikilen heykellerin orijinalleri ile ilgili olarak, "Aslan heykelin tarihçesi M.Ö. 2 bin yılına dayanıyor. Amiral Conon (Kimmeryalı Conan) yönetiminde büyük bir deniz savaşını kazanan Knidoslular, zaferin anısına bu heykeli yaptırmış ve kentin yaklaşık bir buçuk kilometre doğusundaki bir tepeye dikmiş.
Heykel, 1855 yılında İngiliz Subay-Arkeolog Sir Charles Newton tarafından bir savaş gemisine yüklenerek götürülmüş. Tarihi kaynaklara göre, heykelin kaçırılması diye bir durum tam olarak söz konusu değil. Çünkü maalesef zamanında saraydan alınmış özel bir izinle ve yöre halkının da işçi olarak çalıştırılmasıyla iki buçuk ay gibi bir sürede taşınarak gemiye yüklenmiş" dedi. Akın, "'Bizde bu taşlardan çok var' mantığıyla heykelin götürülmesi için zamanında yazıyla onay verilmiş. Bölgeye ait heykeller geri gelmeli. Kayıp Afrodit heykeli, Knidos'un yetiştirdiği ünlü heykeltıraş Praksiteles'in eseri. Çıplak Afrodit, o döneme kadar yapılmış en değerli Afrodit heykeli. Dönemin, ilk defa bereket tanrıçası Afrodit'in çıplak heykeli yapılmış" bilgisini verdi.