Haberler

"Dalyan kanalları" Venedik olma yolunda

Tarih: 24 Kasım 2009 Kaynak: Vatan Yazan: Aydın Ayaydın

Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak'ın davetlisi olarak katıldığım Dalyan'daki "Kıyılarımız, Denizlerimiz ve Koylarımız" konulu panelle ilgili değerlendirmelerimi dün siz değerli okurlarıma aktarmıştım. Yazları tatil amaçlı Ege ve Akdeniz'in muhtelif tatil beldelerine giden okurlarımdan eğer Dalyan ve Köyceğiz Ekincik Koyu'na gitmeyenler varsa, bunun büyük eksiklik olduğunu belirtmek isterim.

Dalyan, Muğla-Antalya karayolu üzerinde Ortaca İlçesi'ne bağlı bir belde. Venedik gibi 9 km uzunluğundaki sazlıklarla çevrili kanalların etrafında hem turistik tesisler hem de pansiyonlar mevcut. Daha önce balıkçılık ve tarım ile geçinen Dalyanlılar rotayı turizme çevirmiş. Kanallar üzerinde elektrikli teknelerle gezinti yapılıyor, bir taraftan Köyceğiz Gölü'ne diğer yandan da Caretta kaplumbağalarının bulunduğu kumsalın bulunduğu bölgede denize ulaşılıyor. "Dalyan kanalları" 2-3 metre derinliğinde. Genişliği ise 40 ile 90 metre arasında değişiyor. Köyceğiz-Dalyan, doğal ve tarihi zenginliklerin korunması amacıyla Özel Çevre Koruma Kurumu'nun ilan ettiği 14 bölgenin en önemlisi. Akdeniz'deki deniz kaplumbağalarının (Caretta Caretta) en önemli üreme alanlarından biri. Köyceğiz Gölü'nün güneyinde kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda bir fay hattı yer alıyor. Bu fay boyunca Sultaniye, Rıza Çavuş ve Gel Girme olarak anılan çeşitli kaplıca kaynakları var. Muğla ilinin Fethiye ve Kınık'ın dışında kalan, antik devirde Karya diye anılan bölgesinde M. Ö. 8. yüzyıldan itibaren kurulan Karya, önce Helen, sonra sırasıyla Lidya, Pers, Mısır, Suriye, Bergama ve en son olarak Bizans egemenliğine girmiş.

Kaunus antik şehri
Dalyan kanallarının yakınındaki Kaunus antik şehrinde 5 bin kişilik antik tiyatro gün ışığına çıkarıldı. En önemli tarihi değer sahip kaya mezarları da burada. Köyceğiz Gölü'nün hemen yanıbaşındaki "çamur banyoları" bölgenin en çok ziyaret edilen yerleri arasında. Merak ettim, Köyceğiz Kaymakamı Halil İbrahim Çomaktekin'e sordum, "Bu bölgeyi yılda ne kadar yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor" diye. Aldığım cevap 500 bindi. Hiç de fena değil.

Dalyan'ı ilk keşfeden yatırımcılar arasında Dalyan Resort Otel'i yapan İstanbullu işadamı Yücel Okutur bulunuyor. Bunun dışında Alaturka Otel, Özalp Otel ve Keskin Otel ve birçok pansiyon tipi konaklama tesisleri mevcut. Ancak Dalyan yerlisi, "Küçük olsun benim olsun" anlayışına sahip ve Dalyan ekonomisini canlandıracak, dışarıdan gelen yatırımcılara mesafeli. Bu da onların eksiği. Yeni seçilen Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı ise bu anlayışı silmek için canla başla çalışıyor.

Ekincik Koyu görülmeye değer
Toplantı sonrası bindiğimiz elektrikli tekne ile 9 km'lik kanalı dolaşarak denize açıldık ve biraz ötede kayalıklar ve orman arasına gizlenmiş muhteşem Ekincik Koyu'na ulaştık. Bu koy Başbakan olduğu dönemde Turgut Özal tarafınan keşfedilmiş ve ismini oradan hatırlıyoruz. Koyda adeta bir turizm elçisi olan İrfan Tezbiner'in yaptırdığı küçük bir Marina (My Marine) ile orman ve kayalıklar arasına doğayı hiç bozmadan yerleştirilmiş muhteşem manzaralı bir restoran var. Tekne sahipleri burayı iyi bilir ve hemen hemen tüm ünlü tekne sahipleri (Rahmi Koç, Mustafa Koç, Bülent Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan gibi) buraya mutlaka uğrar. Muhteşem kumsalı ve denizi ile adeta cenetten bir köşe. My Marine'in sahibi İrfan Tezbiner öyle bir standart koymuş ki karadan gelen müşteriyi kabul etmiyor. Müşterilerinin tamamı tekneyle geliyor. My Marine'i görmeyen "Ben cenet gibi koy gördüm" demesin.

İşte ülkemizin bu zenginliğini hâlâ bilmiyor ve bunları yabancılara gösteremiyoruz. Eminim ki yabancılar buraları keşfetse, ülkemizde yat turizmi en önemli döviz girdisi sağlayan sektör olur.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.