Haberler

Ev almanın tam zamanı

Tarih: 15 Aralık 2009 Kaynak: Sabah Emlak
Tüm Mühendisler ve Mimarlar Birliği Platformu Genel Başkanı Remzi Kozal, bankaların genel olarak kredi faizlerini aylık yüzde 1'in altına çektiğini ve vadelerin 140 aya kadar uzatıldığını belirterek, konut almak isteyenlerin hem konut fiyatları ve hem de kredi faiz ve vadeleri açısından son derece uygun bir dönemi yakalamış bulunduklarını söyledi.

Emlak piyasalarında başlayacak canlanmanın, satılık konut sayısı azaldıkça kredi maliyetleri düşse dahi fiyatları yükselteceğini kaydeden Kozal, "Kredi kullanacaklar için beklemek konut fiyatlarında oluşacak fiyat artışları nedeniyle bir avantaj olmayıp konut fiyat artışına göre bir dezavantaj dahi oluşturabilecektir.

Genel olarak, ekonomik kriz nedeniyle; son 2 yıl içerisinde inşaat yapımı büyük ölçüde hız kesmiş bulunmaktadır. ikinci el konutlarda ise; özellikle 2000 yılı öncesi inşa edilen konutlar; gerek deprem açısından riskli olması ve gerekse bugünün modern yaşantısını yeterince karşılayamaması nedeniyle nispeten daha az talep alacak ve fiyatları da pek bir artış gösteremeyecektir.

Özellikle yeni deprem yönetmeliğine göre inşa edilen konutlar nispeten daha fazla talep alacaklardır. Modern anlayışla tasarlanmış, sosyal ve teknik altyapısı yüksek nitelikli siteler içerisinde yer alan konutlar oldukça yüksek talep almakta ve fiyatları da dönemine göre az, ya da çok olmak üzere artış göstermektedir. Siteler bu özelliklerinden dolayı; gerek yatırım ve gerekse oturmak için her geçen gün daha fazla tercih edilmektedirler" dedi.

İstanbul kuzeye kayıyor

İstanbul'da şimdilik talebin belli semtlere, belli projelere kayarken, şehrin kuzeye doğru kayması ile birlikte gelecekte kuzeydeki projelere büyük bir talep patlaması yaşanacağını ifade eden Kozal, "Deprem, sel ve su baskınları, ulaşım, yerleşimlerin çağdaşlıktan uzaklığı ve benzeri nedenlerle kuzeye doğru kaymaya ve yeniden yapılanmaya başlayan İstanbul, kuzeyde oluşan yeni ilçelerle kabuk değiştiriyor. Anadolu yakasında Çekmeköy, Sancaktepe, Avrupa yakasında, Arnavutköy, Başakşehir, İstanbul'un önemli yerleşim merkezleri konumuna geldi.

Üçüncü köprü ile birlikte; Kurtköy, Çekmeköy, Beykoz, Maslak, Kemerburgaz, Ayazağa, Arnavutköy, Çatalca İstanbul'un yeni ulaşım aksı haline gelecektir. Bu aynı zamanda İstanbul'un yeniden yapılanmasının bir yansıması olarak ta yerini alacaktır. Asya ve Avrupa yakalarında, kanatlarda yer alan; Kartal-Tuzla ve Küçükçekmece-Silivri bölgeleri de son dönemlerde kayda değer gelişimler göstermektedir. Ancak, İstanbul'un merkezinden irtibatla bu bölgelere ulaşım sağlanması, zaten zar zor sağlanan ulaşımı daha da zora sokaçaktır.

Her ne kadar metro da devreye sokulsa yeterli olmayacaktır. Lineer olarak yatay bir hat üzerinde karşılıklı olarak konuşlandırılan ulaşım sistemi bu kanat bölgelerinin merkezle olan entegrasyonunu yeterince sağlayamayacaktır. Kanatlar, ancak, ikinci ve üçüncü köprülerle irtibatlı olarak kuzeyden sağlanacak bağlantılarla hem merkeze ve hem de birbirlerine sağlıklı olarak bağlanabileceklerdir. Zaten kanatlarda da gelişim daha ziyade kuzeye doğru bir hareketlenme gösterecektir.Bütün bu gelişmeler gayrimenkul alıcıları için de tercih önceliklerini beraberinde getirmektedir" dedi.

Acıbadem ve Nişantaşı'na talep çok
Talebin semtler açısından da farklılıklar oluşturduğuna dikkat çeken Kozal, "İstanbul'un Anadolu yakasında Acıbadem; Avrupa yakasında ise Nişantaşı en çok talep alan semtlerin başında gelmektedir. Özellikle, belli seviyedeki seçkin ailelerin, belli ölçüde yabancıların tercih ettiği bu semtlerde arsa bulunmadığı için sıfır bina bulmak hemen hemen mümkün değil gibi.

Çok sınırlı sayıdaki sıfır binada yer alan konutlar ise İstanbul'da en fazla fiyat artışı yaşanan konutlar arasında yer alırken, böyle bir konut bulup satın alabilmekte ayrıca şans işi. Eski ağırlığını kaybeden Bağdat Caddesi, bir ölçüde Acıbadem Caddesi'nin canlanmasını sağlamış. Ancak, Acıbadem ve Koşuyolu semtlerinde arsa olmadığı için yeni bina inşa edilememekte ve çok sınırlı sayıda inşa edilebilenlerde çok pahalı olması nedeniyle; aileler Çekmeköy bölgesindeki modern sitelere doğru kaymaktadırlar.

Nişantaşı, İstanbul yüksek sohsetesinin merkezi, ancak burada da arsa bulunamayışı nedeniyle yeni inşaat yapılamıyor. Nışantaşı'nda yer bulamayanlar Etiler'de yerleşmişti. Şimdilerde Etiler'de de yeni bina inşa edecek arsalar bulunamıyor. Özellikle, depremden sonra Yeşilyurt, Florya, bir ölçüde Ataköy'de yaşayan varlıklı aileler Kemerburgaz bölgesini tercih etmeye başladı. Yine Bahçeşehir belli kesimlerce tercih edilen bir başka bölge konumunu taşıyor" dedi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.