Haberler

Beyoğlu'nun yeni yıldızı Şişhane

Tarih: 11 Ocak 2010 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Ertan Altan
Tepebaşı ve Galata'nın yanı başında tarihi binalarla çevrelenmiş Şişhane Yokuşu, yeni açılan eğlence mekânları, galerileri, İKSV'nin yeni binası olarak düzenlenen Deniz Palası ve Haliç'i gören eşsiz manzarasıyla Beyoğlu'nun önemli merkezlerinden biri olmaya aday.

İstanbul'un en eski tarihsel merkezlerinden olan Beyoğlu-Pera Bölgesinde, Galata Kulesi çevresinde, tarihi Beyoğlu Belediye binasıyla aynı meydana bakan ve çevresi çok sayıda tescilli yapıyla kuşatılmış, özellikle Haliç'ten bakıldığında Pera-Galata'ya ait özgün peyzajda yer alan Şişhane bölgesi bugünlerde hareketli günler yaşıyor. İstanbul'un kültür-sanat hayatına yaptığı katkılarla şehir hayatının vazgeçilmez kurumlarından biri olan İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın Şişhane'deki yeni binası Deniz Palas, Beyoğlu'nun bugün kıyısında kalmış en eski semtlerinden biri olan Şişhane'ye yeniden hayat verdi. Taksim-Maslak metro hattının Şişhane'ye bağlanması, yeni açılan mekanlar ve ufukta görülen projelerle Şişhane İstanbul'un iddialı merkezlerinden biri olmaya hazırlanıyor.

Yirminci yüzyılın başlarında mimar Georges Coulouthros (Yorgo Kulutros) tarafından, Art Nouveau stilinde inşa edilen Deniz Palas İKSV'nin ev sahipliğinde Şişhane'yi sanatseverlerin uğrak bir bölgesi haline getirdi. Binanın giriş katında, tasarım ve sanat tutkunlarının çok özel armağan alternatifleri bulabileceği yepyeni bir adres, İKSV tasarım dükkânı yer alıyor. Borsa yönetiminde hizmet verecek olan "Peralı" adlı kafe de binanın giriş katında. Deniz Palas'ın giriş ve birinci katında yer alacak performans merkezi "Salon", oturmalı 250, ayakta 600 kişilik kapasitesiyle klasik, caz, rock, alternatif ve dünya müziği konserlerinin yanı sıra tiyatro gösterileri, çocuk etkinlikleri, panel ve konferanslara da ev sahipliği yapıyor. Yeni yılla birlikte Deniz Palas İstanbul'un en renkli etkinliklerinin merkezi olacak.

Görünürlük projesi aydınlatmanın merkezindeydi 
Uzun zamandır İstanbul'daki aydınlatma ve avize esnafının merkezi olan Şişhane, Tünel ve Galata meydanlarının kültür-sanat-eğlence faaliyetlerine açılmasından sonra geçiş ve duraklama noktası olmaktan vakit geçirilen bir merkez olmaya terfi etti. Fason ve kopya üretimle ünlenmiş bir yer olarak tasarımcıların ve tasarım markalarının uzak durduğu, ya da bu bölgeyle ilişkilerini gizlediği bir yer olan Şişhane komşusu Galata Meydanı'nda alternatif kültür-sanat çalışmaları yapan Galata Perform'un etkinlikleriyle ilgi görüyor. Her yıl Galata ve çevresinde etkinlikler düzenleyen Galata Perform, Made in Şişhane adlı projeyle tasarım meraklılarını bu bölgeye çekiyor. Türkiye'nin 100 yıllık aydınlatma merkezi olan Şişhane, birçok ilişkiyi ve güçlü üretim ağını içinde barındırıyor. Bölgedeki üretim büyük fabrikalardan farklı olarak tek bir atölyede değil, bölgeye yayılmış bir ağ üzerinden yapılıyor. Kentteki birçok noktaya uğrayarak şekillenen ürünler bölgedeki ustalarla etkileşimli bir şekilde imal ediliyor.

Emlak fiyatları artıyor 
Kısa bir süre öncesine kadar üzerine para verilse kimsenin oturmak istemeyeceği Galata'da emlak fiyatları artık 60-100 bin TL civarındaydı. Bugün ise, bu semtte ev sahibi olmak için milyon dolarları gözden çıkarmak gerekiyor. Galata bölgesindeki bu artış tarihi binalarla bezeli Şişhane'de de emlak fiyatlarını artıyor. Maslak-Taksim metrosunun Şişhane durağının açılması, Unkapanı köprüsünün yanında inşaatı başlayan Haliç metro geçişi inşaatı da Şişhane bölgesindeki emlak fiyatlarının artmasının diğer bir nedeni.

Levantenlerin Petits Champs des Mort'uydu
Tepebaşı çevresi 19. yy'ın son çeyreğine kadar Müslüman mezarlıklarıyla kaplıydı. Pera'ya yerleşmiş olan yabancılar ve Levantenler önce bir gezinti yeri, daha sonra da yerleşim bölgesi olarak, 19. yy'ın sonlarında buralarda yoğunlaşmaya başladılar. Tepebaşı'ndan aşağı, yamaç boyunca, Peralı yabancıların ve Levantenlerin Petits Champs des Mort (Küçük Mezarlık) dedikleri; oldukça bakımsız, mezarlıktan çok, servili, ağaçlık bir kırlık alanı andıran Müslüman mezarlığı uzanırdı. Mezarlıklar 1870'lerden itibaren yavaş yavaş kalkarken, Altıncı Daire-i Belediye'nin ilk başkanı Blacque Bey döneminde Tepebaşı'nın imarı başladı. Tepebaşı Bahçesi de bu dönemde tanzim edildi. Semtin bazıları bugüne kadar gelebilmiş binalarının bir bölümü de yine 19.yy'ın son yıllarıyla 20. yy'ın hemen başında inşa edildi. Bunlar o dönemde Avrupa kentlerinde de benzerleri görülen mimari özelliklere sahip, çok katlı, görkemli, cepheleri süslemeli güzel binalardı. Tepebaşı semtinin güney sınırı sayılabilecek Şişhane Meydanı'ndaki Altıncı Daire-i Belediye binası, Corpi Sarayı olarak bilinen 1880'lerin ilk yıllarında yapılmış Amerika Birleşik Devletleri Elçiliği eski binası, 1890'ların oratalarında açılan ve semte önemli bir renk kazandıran Pera Palas, Londra Oteli, Bristol Oteli, İtalya Evi, Societa Operaia binası, ABD Elçiliği'nin karşısındaki Union Française binası bunların başlıcaları.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.