Haberler

Bolkar Dağları milli park olacak

Tarih: 18 Ocak 2010 Kaynak: Radikal
Zengin bitki örtüsü, endemik hayvan ve bitki toplulukları, krater gölleri, mağaraları ve doğal kayak pistiyle doğa harikası Bolkar Dağları'nın milli park olması için çalışmalar başlatıldı.

Niğde ile Mersin arasında bulunan bölgede, birçok hayvan ve bitki türünün yok olmayla karşı karşıya kalması nedeniyle, Niğde'de kurulu Darboğaz Kayak, Dağcılık ve Tenis Kulübü Derneği (DARKAY) harekete geçti. Dernek Başkanı Tülin Ulusoy, bölgenin milli park ilan edilmesi için kampanya başlattı.

Kampanya kapsamında Bolkar Dağları'nın milli park olması ile ilgili hazırlanan dosya da Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Niğde Valiliği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Milli Parklar Genel Müdürlüğü görevlilerinin geçen yıl çalışma yaptığı bölgenin yapısıyla doğa harikası olduğunu ve koruma altına alınması gerektiğini belirten Ulusoy, "Umarım olumlu bir sonuç çıkar ve bu bölge milli park ilan edilir" dedi.

Bolkar Dağları'nın biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye'nin en önemli bölgelerinden birisi olduğunu söyleyen Tülin Ulusoy, "Bolkar Dağları doğal güzelliği, Medetsiz Tepesi'ne yapılan tırmanışları, yamaç paraşütü, kar sörfü, trekkingi, jip safarisi, doğal mağaraları, zirvesindeki Kara Göl, Çini Göl gibi irili ufaklı gölleri, zengin doğal bitki örtüsü bizim için dünyanın sekizinci doğal harikasıdır. Doğal kayak pisti, 7-11 km'lik mesafe ile Avrupa'da birinci, dünyada ikinci sırayı almaktadır" diye konuştu.

Türler azalıyor
Türlerin her geçen gün biraz daha azaldığını anlatan Ulusoy, şunları kaydetti:

"Bölgede yaşayan, turist ya da turist görünümünde gelen araştırmacı ve yaban yaşamının gaspçıları, bu doğa harikasını bilinçli veya bilinçsiz tahrip etmektedir. Bu bitki ve hayvan türlerinin korunması için bölgenin Aktoprak Beldesi'nden başlayarak Emirler, Darboğaz, Porsuk, Gümüş, Maden, Alihoca ve Karboğazı Mersin İl sınırına kadar olan alanın ilgili birimlerce gerekli tespitlerin yapılarak koruma altına alınmasını, Milli Park yapılmasını istiyoruz. Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ersin Yılmaz, Türkiye'nin sahip olduğu endemik türlerin yüzde 10'unun Bolkar Dağları'nda bulunduğunu, yaklaşık bin 500 bitki türünden 307'sinin endemik özellik taşıdığını belirtti. Bölge Milli Park olduğunda, hem yaban hayatı korunacak, hem ekosisteme katkıda bulunulacak, hem bölgeye gelen turist ve sporculara değişik olanaklar sunulabilecek yapılanmalara gidilecek."

Bölgedeki endemik bitkiler ve hayvanlar
Bolkar Dağları Maden Köyü civarı, Karagöl, Çinigöl ve Meydan Yaylası'nda Toros kurbağası (Rana holtzi), bir akrep türü olan hamster meriones, sarı benekli semender (salamandra bolkar), yedi uyur (dryomys laniger) ve Arap tavşanı endemik ve nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer alıyor. Endemik ve soyu tükenmekte olan bitkilerden bazıları ise şöyle:

"Kardelen, kuzugöbeği, yayla çiçeği, dağ lalesi, dağ sümbülü, dağ zambağı, mavi yıldız, çuha çiçeği, pseudo ornata, thlaspi rosulare, astragalus victoriae, asperula cilicica, campanula bluemelii, dianthus goerkii, dianthus leucophaeus, silene fenzlii, kalidiopsis wagenitzii, centaurea chrysantha, aethionema glaucinum, alyssum trapeziforme, bornmuellera glabrescens, thlaspi crassum, astragalus stridii, consolida staminosa, potentilla pulvinaris, galium aladağhense, scrophularia scopolii."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.