Haberler

Geleceğin evleri Eko-Evler olacak

Tarih: 26 Ocak 2010 Kaynak: Dünya Gazetesi Yazan: Arzu Kocabaş
Tüm diğer ülkeler gibi, küresel ısınmayı yavaşlatmak ve giderek durdurmak için, Türkiye'de 'sera gazları salınımını' azaltma sorumluluğu taşımaktadır. Sera gazları salınımını azaltmanın en önemli yollarından bir tanesi çok farklı tipte evler inşa etmektir. Çünkü, evlerimizi ısıtma ve serinletme yöntemlerimiz büyük miktarda enerji kullanmaktadır. Bu enerji fosil yakıtları (kömür, petrol ve gaz) kullanan ve atmosfere büyük miktarda karbondioksit salınımları pompalayan enerji santralları tarafından üretilmektedir. Gerçekte, konutlar tüm karbon salınımlarının en az dörtte birini oluşturmaktadır.

Konutlarımız kötü yalıtıldığı için enerji etkinliği son derece yetersizdir. Kış aylarında duvarlar, pencereler ve çatıdan fazlasıyla ısı kaybetmekteyiz. Yaz aylarında ise, sıcaklık aynı yoldan içeriye girmekte ve biz de klimayı açmak zorunda kalmaktayız. Dahası, tüm bu enerji maliyeti hane halklarına pahalıya mal olmakta ve bu maliyet artmaya devam etmektedir.

Geleceğin evleri eko-evler olacaktır. Öncelikle, bu evler süper etkin enerjili olacak ve bu nedenle de konforlu yaşam için daha az enerjiyi daha az maliyetle sağlayacaklardır. İkinci olarak, bu evler, ya tamamıyla ya da tamamına yakın olarak, mikro-jeneratör kullanılması yoluyla, kendi elektriklerini yenilenebilir kaynaklardan üreteceklerdir. Üçüncü olarak, bu evler sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen ahşap vb. çevre dostu malzemeler kullanılarak inşa edilecektir. Bu nedenle, evler ya düşük karbonlu, sıfır karbonlu ya da eksi karbonlu olacaktır; yani şebekeden çok az elektrik kullanacaklar, ya da ihtiyaçları için yeterince elektrik üretecekler ve hatta şebekeye satabilecekleri ve böylece fosil yakıtlarından elde edilen enerji miktarını azaltacak fazla enerjiyi üreteceklerdir.

Avrupa'da bu gelecek çok da uzakta değildir, çünkü inşaat sektöründe devrim başlamış bulunmaktadır. Prototipler hükümet ve inşaat sektörü işbirliği kapsamında hızla geliştirilmektedir. İngiltere'de hükümet inşaat şirketlerinin uyması gereken inşaat yönetmeliklerindeki çevre standartlarını arttırmaktadır. Bu standartlar üç aşamada gerçekleştirilecek olup, 2016 ya dek tüm yeni konut inşaatlarının inşaat izni alabilmeleri için sıfır karbonlu olmaları gerekecektir. Almanya'da ise 'passivehaus' standartları hükümetçe teşvik edilmektedir ve Danimarka'da bu prototipler eksi karbonlu 'aktif ev' ile bir aşama daha ileriye götürülmüştür.

Bu prototipler, çevre dostu malzemeler kullanan, süper enerji etkin ve mikro jenerasyon kurulumlara sahip, yeni inşaat yöntemleri uygulamalarının geldiği son noktayı temsil etmektedir. Bu tür konutlar günümüzdeki mevcut konutlardan daha pahalı olup, düşük karbonlu evler için pirim ödemeye razı bir kesim için bir niş pazar niteliği taşımaktadır. Ancak, konut yapımında devrim hızla güçlenmektedir. Bu nedenle, İngiltere'nin öncü şirketlerinden, Barrats İnşaat, sıfır karbonlu Yeşil Evini kitlesel pazar için iki yılda geleneksel yöntemlerle inşa edilmiş evlerden daha pahalı olmamak üzere sunmayı amaçlamaktadır.

İngiltere'nin sıfır karbonlu konutlar perspektifi
Çevre dostu konutların temel prensibi enerji etkinliğini fazlasıyla arttırarak, enerji talebini en aza indirgemek ve bunu da yenilenebilir kaynaklardan sağlamaktır. Sürdürülebilir enerji üretimi, rüzgar tribünleri, su (hidro ve med-cezir) ve güneş panellerinden (elektrik üretmek için foto-voltaikler ve su ısıtmak için güneş termal) yenilenebilir enerji kullanımının arttırılması ile sağlanmaktadır. Uygulamaları ise, büyük-ölçekli kurulumlar (uzak kıyılarda / arazilerdeki rüzgar çiftlikleri gibi) ile tekil binalar üzerinde ya da bir grup bina üzerinde yer alan mikro-jenerasyon kurulumların birlikte kullanımı (örneğin, rüzgar tribünleri, güneş panelleri ve yeraltı kaynaklı ısı pompaları) üzerinden gerçekleştirilmektedir. Ancak, sürdürülebilir inşaat yapmanın sürdürülebilir toplumlar oluşturmaya katkısı, enerji etkinliği ve yenilenebilir enerjiden çok daha fazlasını gerektirmektedir. Aynı zamanda, su kullanımında mümkün olan en yüksek değerde çevre dostu standartların (su azaltma araçları, yağmur suyu geri kazanımı, gri su geri kazanımı, ve sürdürülebilir kentsel drenaj, vb.) su kullanımında, atık azaltmada (inşaat atığı, geri kazanım, ve compost yapımı) ve bio-çeşitliliğin korunması ve arttırılmasında uygulanmasını kapsamaktadır.

İngiltere'de ise tüm bu konular, yeni konutlar için hükümetin çevre spesifikasyon standartları kapsamına alınmış bulunmaktadır - Sürdürülebilir Konutlar Genelgesi 2007'de .yayınlanmıştır. Hükümet, tüm yeni konutların 2016 yılına dek sıfır karbonlu olmasını benimsemiş bulunmaktadır. Bu bağlamda, 'sıfır karbonlu yapılaşma, yıllık enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji kullanımı temelinde (/ rüzgar, güneş, deniz dalgası ve bio-kütle) arsadaki enerji kullanımının net sıfır karbon emisyonlu olmasını sağlayan inşaat r' tanımı benimsenmiştir.

Sürdürülebilir Konut Genelgesi konutlar için altı kademeli çevresel standartlar tanımlamaktadır - '1. kademe'de mevcut inşaat yönetmeliklerinin gerekleri yerine getirilirken, 6. kademe sıfır karbondur. Hedef, bu Genelge'nin kullanılması sonucunda inşaat yönetmelikleri standartlarını 2010 yılına kadar 3. kademeye, 2013 yılına kadar 4. kademeye ve 2016 yılına kadar da 6. kademeye çıkarmaktır. Genelge kademelerini önceden hazırlayıp yayınlayarak, hükümet, inşaat şirketlerini, yönetmelikler zorunlu kılmadan önce, kendi standartlarını gönüllü olarak iyileştirmeleri için teşvik etmektedir. Dahası, hükümet 2008'de tüm sosyal konutların 3. kademe ve 2009'da 4. kademe standartlarını yerine getirmelerini talep etmiş bulunmaktadır. Bu nedenle, inşaat şirketleri, ancak çevresel performanslarını dramatik biçimde arttırmışlarsa, hükümetin sübvanse ettiği konutların yapım ihalelerini kazanabilmektedirler.

Hükümet ayrıca örnek konutlar inşaa edilmesini destekleyerek de değişimi teşvik etmektedir. Örneğin, ilk sıfır karbonlu konut, resmi olarak 2008'de İngiltere Konut Bakanı C. Flint tarafından açılmış bulunmaktadır. G. Francis mimarlarının tasarımı olan Barrat Yeşil Konut, 2007'de organize edilen 'Geleceğin Evi' yarışmasını kazanmıştır. Bu prototipin, 6. kademe kapsamında toplu inşaa edilmesini de Barratt şirketi üstlenmistir. Yeşil Ev önümüzdeki iki yıllık süreçte tasarımı, inşaat ve malzemeleri açısından sıkı bir bilimsel teste tabi tutularak 6. kademe tasarımın sıfır karbon performansının kullanıma uygunluğu değerlendirilecektir.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.