Haberler

Beyoğlu'nun mücevherleri

Tarih: 1 Şubat 2010 Kaynak: Yeni Şafak
Beyoğlu'nun yüzyıllara direnen abide yapıları ilçenin adeta mücevherleri. Beyoğlu'nun kimliğinin ayrılmaz bir parçası olan tarihi yapılar bugün de günlük hayatın içinde.

Aynalı Kavak Kasrı
İstanbul'un en büyük üç sarayından biri olan Tersane Sarayı'nın günümüze ulaşan tek yapısı Aynalıkavak Kasrı'dır. I. Ahmed'in, Okmeydanı ve Eyüp Sultan'a yakınlığı nedeniyle 1614'te yaptırdığı ilk kasırda Sultan (Deli) İbrahim doğmuştur. Sultan İbrahim büyüdükçe, yeni binalar yaptırarak burayı Tershane Sarayı haline dönüştürür. 1678 yangını sonrasında, onarımlar ve düzenlemeler ile yeni köşkler, kasırlar eklenir. Bu yeni eklenenlerden birisi Aynalıkavak Kasrı'dır

Piyale Paşa Camii
1570'lerde, Kasımpaşa'nın arkasındaki vadide, kimselerin yaşamadığı kırsal bir kesimi yerleşime açmak amacıyla, Piyale Mehmed Paşa; cami, medrese, tekke, sıbyan mektebi, türbe, çarşı, hamam ve sebilden kurulu bir külliye yaptırdı. Günümüze ise yalnızca cami ve türbe erişebildi. Yapının, Sinan döneminde yapılmış olması, Sinan'ın katkısını kesinlikle ortaya koymuyor. Piyale Paşa'da kimliği bilinmeyen bir hassa mimarının kurumsal kimliğe başkaldırışının, geleneklere karşı gelişinin, bireysellikten çok öte bir yapıda yoğunlaşan bir mimarlık söylemine dönüşen olgusuyla karşılaşılır.

Almanların kuşlu sarayı
Beyoğlu'nda 1500'lü yıllardan itibaren yabancı elçilik binaları açılmaya başlandı. Alman Konsolosluk binası, Beyoğlu'ndaki elçilik binalarının en önemlilerinden biri. Binanın resmi açılışı 1877 sonlarında yapıldı. Berlin'deki kamu yapılarından esinlenildiği bilinen elçilik, cadde yönünden dört katlı bir kitle olarak algılanır. İki yan ve deniz cephelerinin orta bölümleri, çıkıntı halinde taşırılarak belirginleştirilen yapıda sekiz köşeye, çatıda kanatlarını açmış Alman kartallarının yerleştirilmesiyle, halk diliyle "Kuşlu Saray" olarak tanındı.

El Hamra Hanı
Elhamra Hanı'nın 1920'lerde yapılıp yapılmadığı veya eskiden beri var olan bir hanın kapsamlı bir biçimde onarılıp, sadece ön cephesinin yeniden düzenlenip düzenlenmediği hala açıklığa kavuşturulamamıştır. Elhamra Hanı, Grande Rue de Pera'nın, o dönemlerin seçmeci Doğu yönelimli tek yapısıdır.

Arap Camii
Arap Camii; Fetih öncesinden kalan İstanbul'un tek gotik kilisesidir. 1475'te Fatih, kiliseyi camiye çevirterek vakfına katmıştır. Yirmi yıl sonra da, İspanya'dan çıkartılan Endülüs Araplarının bir kısmının, çevredeki mahallelere yerleştirilmesinden sonra da Cami, "Arap Camii" olarak tanınır. Cami'nin Araplara mal edilmesinin bir nedeni de, minareye çevrilen eski çan kulesinin 714'te Şam'da yaptırılan ünlü Emeviye Camii'nin özgün minaresini çağrıştırmasıdır.

Cihangir Camii
İlk kez 1559'da Kanuni ve Hürrem'in en küçük oğulları Cihangir'in ölümünden sonra, Mimar Sinan'a küçücük bir cami yaptırılmış. Fındıklı yamaçlarında, günümüze erişemeyen tek minareli, küçük bir camidir. Cihangir'in anısına bir zamanlar bir Pagan tapınağı veya Bizans'ın bir manastırının bulunduğu yamaca, Ayvansarayi'nin yazdığına göre Şehzade'nin bir çardaktan doyumsuz manzara izlediği, saraydan her gün gördüğü bir yer için, Mimar Sinan'a küçücük bir cami yaptırılır. Özgün biçimi hakkında pek bilgi yoktur. Kırma ahşap çatılı ve tek minareli olduğu, 1580 tarihli bir çizimden anlaşılıyor.

Galata Mevlevihanesi
XIII. yy'da Mevlevi Celaleddin-i Rumi'nin kurduğu Mevlevi tarikatı, İstanbul'un fethinden sonra geçici bir süre Vezneciler'deki Kalenderhane'de yer aldıktan sonra, 1491'de Galata Surları dışındaki bağ ve bahçeler arasında "asithane"sini kurmuş. "Kulekapı Mevlevihanesi" denilen ilk kuruluşun yapısal ayrıntıları bilinmemektedir. Yapı 1548 sonrası sahipsiz kaldığından Halveti tekkesi ve medrese olarak kullanılmıştır. 1608 onarımından sonraki dönemlerde, "semahane" odaklı kurgusu, 1765 yangınından sonra da pek değişmemiştir. Mevleviliğe yakınlığı bilinen III. Selim, 1792'de yaptırdığı onarım sürecinde "Hünkar Mahfili"de ekletmiş.

Mısır Apartmanı
Beyoğlu'nun en gözde tarihi mekânlarının başında hiç kuşkusuz "Mısır apartmanı" geliyor. Abbas Halim Paşa'nın isteği üzerine mimar Hovsep Aznavuryan'a kışlık konak olarak yaptırılan binada, ihtişamlı balolar verilir, önemli toplantılar yapılırdı. Paşanın varisleri tarafından apartmana dönüştürülen binaya, daha sonra Hollywood yıldızı Virginia ile evli olan Hayri İpar ve ailesi yerleşti. 100 yılı aşkın süre içinde birçok ünlüye ev sahipliği yapan apartmanın ikinci katında 1936'da Mısır'dan hasta ve yorgun olarak dönen İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy hayata veda etmeden önce bir süre kaldı. Bina bugünlerde galeri, sergi ve tiyatro çalışmaları için kullanılıyor.

Tophane-i Amire
Tophane-i Amire yüzyıllar boyu üretime yönelik bir endüstri kuramayan Osmanlılar'da savaş endüstrisine yönelik yapıların ilklerinden. İstanbul'un fethinde topların oynadığı büyük rolün, kurmayı tasarladığı evrensel imparatorluğun oluşum aşamalarındaki önemini kavrayan Fatih, Galata Surları'nın dışında, Boğaz girişinde Tophane'yi kurdurdu. Ana yapı, İstanbul'da külliyeler içinde yer alanların dışında, Osmanlı'nın en görkemli yapısıdır. Yaklaşık 20m yükseklikteki almaşık taş-tuğla duvarların üstünde, kesme taş örgülü duvar dokusu içinde, bal peteği düzeninde küçük altıgen pencereler bulunur. Çatıda, ön ve arkada iki dizi halinde beşerli, üstü ikişer fenerli beşik tonoz örtü ve ortada yuvarlak pencereli kasnaklar üzerinde yükselen, fenerli beş büyücek kubbe vardır. Tophane-i Amire'nin Kent içindeki konumu Osmanlı kentsel estetiğine yalın katkı, özgün bir boyut getirdi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.